Menu
Onderhoudend Ajax verder in beker

Onderhoudend Ajax verder in beker

In een onderhoudende bekerwedstrijd, waarin Ajax legio kansen wist te creëren, heeft de Amsterdamse ploeg met 2-0 gewonnen van FC Utrecht. Luis Suarez scoorde prachtig en Klaas Jan Huntelaar gooide de wedstrijd op slot.

Eyong Enoh presenteerde zich op uitstekende wijze voor zijn thuispubliek.

De Ajacieden hadden er donderdagavond zin in. Met Gregory van der Wiel op de plaats van de geblesseerde Oleguer, Eyong Enoh als vervanger van Evander Sno, Siem de Jong op de plaats van de eveneens geblesseerde Sulejmani en Bruno Silva als rechtsback voor de doorgeschoven Van der Wiel, liep het na een kwartier als gesmeerd bij de thuisploeg. Vooral middenvelders Jan Vertonghen en de voor het thuispubliek debuterende Enoh waren een lust voor het oog. Zelfs Utrecht-trainer John van Loen - die de persconferenties voor zijn rekening neemt in plaats van hoofdtrainer Willem van Hanegem - stak zijn bewondering voor de Kameroener op de persconferentie niet onder stoelen of banken. ,,Wat een schitterende voetballer is dat", complimenteerde Van Loen, die had geconstateerd dat Ajax de slag op het middenveld won, waardoor over de flanken regelmatig goed konden worden doorgestoomd.

Geen moment was aan Enoh te merken dat hij slechts één volledige trainingsweek met Ajax in de benen heeft. Tegen Feyenoord viel de Afrikaan al goed in, waardoor hij vier dagen later in dit bekerduel Evander Sno naar de bank verdreef. Trainer Marco van Basten had eveneens genoten van zijn nieuwe aanwinst. ,,Enoh heeft heel goed gespeeld. Zeker als je bedenkt dat hij zo vanuit de Zuid-Afrikaanse competitie hier is gekomen, heeft hij een uitstekende wedstrijd gespeeld. Hij heeft de goede mentaliteit en is een prima aanwinst. Wij zijn blij met hem."

Het zou echter afbreuk aan de teamprestatie doen om alleen Enoh te prijzen. Want Ajax speelde een heerlijke wedstrijd in de sfeervolle ArenA. De ploeg reeg de kansen aaneen. ,,Helaas duurde het tot de zeventigste minuut voordat we scoorden", maakte Van Basten een kleine kanttekening. ,,Maar wij kunnen terugkijken op een heel goede wedstrijd waarin we negentig minuten hebben gecontroleerd en legio kansen kregen."

Het was echter doelman Michel Vorm die Amsterdams succes vele malen in de weg stond. Vooral op inzetten van Klaas Jan Huntelaar steeg Vorm boven zichzelf uit. Hij stopte zelfs een in de 69ste minuut toegekende strafschop van de aanvoerder, die aasde op zijn honderdste officiële Ajax-goal. Luis Suarez wist een kleine minuut later Vorm wel te kloppen. Met een prachtig hoog schot brak hij het verzet van de doelman, die zijn ploeg tot dat moment in zijn eentje overeind had gehouden. Suarez, na afloop uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd, was bij vlagen ongrijpbaar voor zijn opponenten en was na zijn goal nog een paar keer dicht bij een goal. Vorm, maar ook de paal voorkwamen dat.

Pas in de 87ste minuut gooide Klaas Jan Huntelaar de wedstrijd met zijn honderdste officiële Ajax-goal defintief op slot. De voorzet van Suarez was voor Vorm niet te keren, waarna het voor de spits een koud kunstje was te scoren: 2-0. ,,We straalden plezier uit", vond Van Basten. ,,Ik heb genoten van de ploeg en de sfeer in het stadion."