Menu

Onderzoek naar Davids gaat anderhalve maand duren

Edgar Davids is maandag gehoord door het Italiaans Olympisch Comité. De aanklager van het CONI meldde naderhand dat het onderzoek naar vermeend dopegebruik van de Nederlander anderhalve maand gaat duren.

Davids wordt verdacht van gebruik van het middel nandrolon. Eerder maakte Juventus bekend dat de nandrolonwaarde van de speler slechts 2,35 was. De bovengrens, door het CONI gehanteerd, is 2 nanogram per milliliter.

Wegens deze cijfers verwacht de verdediging ook dat Davids een zeer goede kans maakt te worden vrijgesproken. Wel is hij voorlopig geschorst in de nationale competitie van Italië.

Emile Vrijman, advocaat en adviseur van Davids was niet ontevreden: ,,In die zin dat men nu kennelijk een pas op de plaats wil maken. Dat duidt op een bepaalde bezinning. Ik denk dat zo langzamerhand zowel tot het CONI als de UEFA doordringt dat Davids (en ook Frank de Boer) geen doping hebben gebruikt. Beide instanties zijn namelijk ineens uiterst voorzichtig en angstig.'' Volgens Vrijman heeft de verdediging nog veel aspecten achter de hand. ,,Inhoudelijk hebben we nog lang niet overal op gereageerd. We kennen nog geen testrapporten, enkele analytische vraagstukken moeten nog worden besproken. Bovendien voldoen veel dopinglaboratoria niet aan de normen die ze zelf hebben opgesteld. Daar doet men nog luchtig over ook. Ongelooflijk.''

Als voorbeeld noemt Vrijman Frank de Boer, bij een controle door de UEFA eveneens betrapt op nandrolon. De uitslag van de contra-expertise kon bij een laboratorium in Lausanne niet worden bekendgemaakt, omdat het betreffende apparaat stuk was.

Davids verklaarde naderhand nog geen bijzonderheden te kunnen geven. ,,Ik weet nog niets en moet voorlopig afwachten.'' Hij is wel geselecteerd voor de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Estland, eind van de week. Door de FIFA is hij, evenals de ook verdachte Frank de Boer, niet geschorst.

De aanklager zei dat nader onderzoek noodzakelijk is. ,,Davids heeft ons precies uitgelegd welke middelen hij heeft gebruikt. Bij Juventus en gedurende de week bij het Nederlands elftal. Het ging om voedingssupplementen en homeopatische preparaten. We hebben nu tijd nodig. Ik wil me daarom wat de uitspraak betreft ook niet op een vaste datum vastpinnen. Dat heeft geen zin.''