Menu

Onervaren Ajax schittert een helft tegen Lyon

Het was een spannende avond voor de Ajacieden. De jonge spelers stonden voor het eerst in een Champions League-wedstrijd, maar daar was in de eerste helft weinig van te merken. Met een excellerende Zlatan speelde Ajax met Olympique Lyonnais en kwam op een verdiende 2-0 voorsprong. In de tweede helft ging het compleet anders en mochten de Amsterdammers de handen dichtknijpen dat het tegendoelpunt pas in de 84e minuut viel. Yakubu kreeg kort daarna nog rood, maar de voorsprong bleef staan. Ajax nestelt zich daardoor direct aan kop van poule D, want Rosenborg en Inter speelden gelijk.

Het was een spannende avond voor de Ajacieden. De jonge spelers stonden voor het eerst in een Champions League-wedstrijd, maar daar was in de eerste helft weinig van te merken. Met een excellerende Zlatan speelde Ajax met Olympique Lyonnais en kwam op een verdiende 2-0 voorsprong. In de tweede helft ging het compleet anders en mochten de Amsterdammers de handen dichtknijpen dat het tegendoelpunt pas in de 84e minuut viel. Yakubu kreeg kort daarna nog rood, maar de voorsprong bleef staan. Ajax nestelt zich daardoor direct aan kop van poule D, want Rosenborg en Inter speelden gelijk.

Ook voor de wedstrijd was het al spannend. Rafael van der Vaart was er vanwege een blessure niet bij, doelman Bogdan Lobont zit voorlopig nog in de lappenmand en het meespelen van aanvoerder en leider Cristian Chivu stond tot een aantal uren voor het duel op losse schroeven vanwege een hamstringblessure. Mido was disciplinair gestraft en ook dat had zijn weerslag gehad op de ploeg.

Daarnaast is Olympique Lyonnais wel de Franse kampioen en kwam het niet naar Amsterdam voor een figurantenrol. ,,Dat bleek wel uit hun opstelling", vond trainer Ronald Koeman na afloop. ,,Ik was daar niet door verrast'', voegde hij toe.

Verrast moet Lyon wel zijn geweest door de spelopvatting van Ajax. Koeman had de buitenspelers Sikora en Van der Meyde van positie laten ruilen, waardoor de snelheid van Sikora aan de rechterkant werd benut. ,,De zwakte van Lyon ligt aan de zijkanten. Daar hebben we goed gebruik van gemaakt", aldus de oefenmeester.

Het was dan ook Sikora, die voor het eerste gevaar zorgde. De gelegenheidsrechtsbuiten bracht de bal na een fraaie aanval over rechts scherp voor, maar nét te scherp voor de inglijdende Maxwell.

Aan de andere kant kreeg Anderson voor Lyon een grote kans. De aanvoerder ging alleen af op Stekelenburg maar de jonge Ajax-doelman reageerde of hij al jaren op dit hoogste Europese platform acteerde en wierp zich voor de voeten van de Braziliaan.

Al in de elfde minuut was het raak. Het was Zlatan die de bal fantastisch aannam op links, het strafschopgebied in ging, twee man het bos instuurde en via de binnenkant van de paal Ajax' eerste treffer in de Champions League binnenschoot, 1-0.

Tien minuten van 'gallery play' braken aan bij Ajax, waarin Van der Meyde en Galasek kansjes kregen. Van der Meyde schoot rechts over de kruising en Galasek schoot links naast.

Ook Olympique bleef niet verstoken van mogelijkheden, alleen kwamen die vrij plotseling. Zoals in de 23e minuut toen Anderson vrij verrassend uithaalde en hij zijn inzet op de paal zag belanden.

Maar het was Ajax dat de toon zette in de eerste helft. De Amsterdammers waren oppermachtig en etaleerden bij tijden hun grote kwaliteiten. Vooral de aanwezigheid van Jari Litmanen was opnieuw zeer belangrijk, had ook Koeman gezien. ,,Jari heeft meer bagage dan de anderen. Het was belangrijk dat hij er nu 90 minuten bij was. Jari bezit het vermogen om anderen te helpen en fungeert echt als ruggensteuntje."

De Fin was ook belangrijk bij Ajax' tweede doelpunt. Het was Litmanen die Sikora om de bal vroeg en hem direct terugpasste op de rechtsbuiten. Sikora gaf keurig voor en Zlatan stond goed opgesteld om ook de 2-0 in het net te knallen. ,,Ik hoop dat dit de bevrijding is voor Zlatan", sprak Koeman. ,,Dit was toch een stap naar een wedstrijd op een hoog niveau. Dat heeft hij prima gedaan, hij was in de eerste helft zo balvast en sterk. In de tweede helft was hij minder, maar hij heeft aangetoond dat hij de nummer 9 van Ajax kan zijn."

Zoals Koeman al aangaf was de tweede helft bij Zlatan minder. Maar de Zweed was niet de enige bij wie het niet meer ging. Heel Ajax liep opeens achter de feiten aan tegen het jagende Lyon. ,,In de eerste helft konden we constant de vrije man vinden. Maar de tweede helft gaf een totaal ander beeld. Lyon nam meer risico en wij zakten ver terug. We vonden de vrije man niet en hadden moeite om de aansluiting te vinden. Daardoor speelden we in die tweede helft een moeilijke wedstrijd."

Al na twaalf minuten schoot Juninho binnen de 'zestien meter' goed in, maar was Stekelenburg weer bij de les en hij bokste de bal tot corner. Ajax kon alleen bij vlagen iets terug doen en meestal was het uit een stilstaande situatie.

Koeman ging wisselen. Hij haalde Galasek naar de kant en bracht ‘bikkel’ Jan van Halst binnen de lijnen. Al na acht minuten kreeg de middenvelder,die wederom uitblonk in onverzettelijkheid, een gele kaart. Daar had scheidsrechter Riley overigens een handje van, want al eerder had hij de Ajacieden Galasek en Yakubu voor onbenullige overtredingen op de bon geslingerd. De Engelsman ging door met het onnodig gele kaarten uitdelen toen hij vond dat Stekelenburg tijdrekte. De scheidsrechter had kennelijk niet meegekregen dat de doelman de bal aan naar Yakubu had gespeeld en hem van de Ghanese international had terug gekregen. Toch moest ook de jeugdinternational zijn eerste gele kaart incasseren.

In de laatste tien minuten moest John O’Brien handelend optreden. De Amerikaan stond tot twee keer toe op de goede plaats om de bal van de doellijn te redden, maar in de 84e minuut kon hij een tegentreffer niet voorkomen. Bergdølmo, koud in het veld voor Zlatan, moest de sterke Anderson laten gaan en omdat Stekelenburg ver zijn doel was uitgelopen kon de technisch begaafde aanvaller op behendige wijze tegenscoren, 2-1.

Kort daarna moest Ajax nog een tegenslag incasseren. Yakubu werd door Riley opnieuw geboekt en moest hij het veld verlaten. ,,Het waren spannende minuten”, vond Koeman ook. ,,We hebben in de wedstrijd gedeeltelijk laten zien dat we meekunnen, maar we misten ervaring om de wedstrijd makkelijk uit te spelen en nog een goaltje erbij te maken. Om dat te kunnen, vraag je wel veel. Zover zijn we nog niet. Het is ook helemaal niet de doelstelling om de tweede ronde te halen. We spelen om beter te worden. De doelstelling voor dit jaar is om mee te doen om het kampioenschap.”