Menu
Ongewone seizoensopening in 1975

Ongewone seizoensopening in 1975

Een voetbalseizoen wordt doorgaans geopend met een supercup, waarin de landskampioen van het voorgaande seizoen het opneemt tegen de bekerwinnaar van diezelfde jaargang. Of, voordat de supercup werd ingevoerd, gewoon met de eerste speelronde van de eredivisie. Het seizoen 1975/1976 vormde daarop een uitzondering. Voordat Ajax in dat jaar aantrad in de openingswedstrijd tegen Sparta, speelde het plaatsingswedstrijden om Europees voetbal.

Het jaar ervoor behaalde Ajax een derde plaats in de Eredivisie. Achter kampioen PSV en Feyenoord, dat met een tweede plaats rechtstreekse plaatsing voor de UEFA Cup veiligstelde. Achter Ajax eindigden FC Twente, AZ en Sparta. De KNVB besloot dat dit viertal in een poule zou moeten uitmaken wie de laatste UEFA-cup plaats innam, destijds een noviteit in het betaald voetbal.

De geldigheid van deze kwalificatie werd door de UEFA bestreden, maar een aangespannen arbitragezaak werd gewonnen door de KNVB en zodoende opende Ajax op 13 augustus 1975 het seizoen met een uitwedstrijd tegen FC Twente. Aan het roer bij Ajax stond trainer Jan van Daal. Hij fungeerde als tussenpaus in de periode tussen het ontslag van Hans Kraay en de aanstelling van Rinus Michels.

Ajax speelde de eerste plaatsingswedstrijd met 1-1 gelijk, en ook de tweede wedstrijd tegen AZ eindigde in 1-1. Op 26 augustus speelde Ajax in de Rotterdamse Kuip tegen het al uitgeschakelde Sparta. In Eindhoven trad FC Twente, dat ook twee punten had, aan tegen AZ. Aangezien het doelsaldo van zowel Twente als Ajax gelijk was, beloofde het een spannende slotfase van de mini-competitie te worden. Na 65 moeten stonden zowel Ajax als FC Twente met 4-0 voor, maar het belangrijkste doelpunt kwam uiteindelijk op naam van Ruud Geels. Hij tekende de 5-0 aan, waardoor Ajax met één doelpunt boven FC Twente eindigde en zich daardoor plaatste voor Europees voetbal.

Dat Europese toernooi werd overigens geen al te groot succes. Ajax overleefde de eerste twee rondes tegen Glentoran FC en Hertha BSC, maar in de achtste finales bleek Levski Sofia het eindstation (foto). Het experiment met de plaatsingswedstrijden bleek geen vervolg te krijgen, maar dat was voor Ajax gelukkig ook niet nodig. Acht maanden later behaalde Ajax via de reguliere competitie 'gewoon' weer een ticket voor Europees voetbal.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Ajax Archief