Menu
Online Academy nu ook voor keepers

Online Academy nu ook voor keepers

De Ajax Online Academy is sinds kort ook toegankelijk voor keepers. De oefenstof die Ajax daarbij heeft prijsgegeven voor (amateur) clubs en doelmannen is mede bedacht door Carlo L’Ami, sinds jaar en dag keeperstrainer van het eerste elftal van Ajax. ,,We zijn trots op wat we hier doen en hebben geen geheimen.”

De Ajax Online Academy (AOA) is een online voetbalprogramma voor clubs, trainers, spelers en vanaf nu ook voor keepers. Het systeem is gevuld met trainingen en meer dan 700 oefeningen, volgens de complete leerlijn van Ajax. De beroemde jeugdopleiding van Ajax is geen geheim en elke club kan volgens deze wijze trainen. Dit biedt clubs structuur in de jeugdopleiding.

Dat de AOA bij L’Ami op de deur klopte, is niet zo vreemd gezien diens jarenlange ervaring in het profvoetbal. ,,Hoewel ik deze dingen normaliter niet doe, werd ik bij het zien van een filmpje met veldspelers helemaal enthousiast”, aldus de voormalige doelman van onder meer Excelsior, PSV en sc Heerenveen. ,,Ik heb vervolgens de oefenstof voor keepers mede bedacht en uitgevoerd. We laten bijvoorbeeld een training zien, aangevuld met een animatie en filmpje. Daarin zie je dat de oefeningen worden uitgevoerd door de jeugdkeepers van Ajax, maar ook Peter Leeuwenburgh, Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen komen af en toe voorbij. Ik denk in elk geval dat het een fantastisch iets is om aan te schaffen, omdat het een ideale mogelijkheid is om jezelf te verbeteren. Bovendien is het voor clubs en keeperstrainers een prachtige kans om onze trainingen zelf te geven bij hun club.”

Hoewel de belangstelling voor de veldspelers enorm is, is het bij de keepers dus nog even afwachten. ,,Maar de reacties tot nu toe zijn heel positief”, merkt L’Ami op. ,,Vanuit het verleden is er ook altijd veel vraag geweest naar de keepers van Ajax. We besteden tijdens de trainingen veel aandacht aan de basistechniek. Daarna beginnen we steeds met thema’s, die worden uitgebreid met onderwerpen als weerstand en flankballen, en waarin de hele opleiding voorbij komt. Je ziet eigenlijk hoe je de weg kunt bewandelen naar Ajax 1.”

Keeperstrainer Carlo l'Ami temidden van de Ajax-keepers Peter Leeuwenburgh, Jasper Cillessen en Diederik Boer. Keeperstrainer Carlo l'Ami temidden van de Ajax-keepers Peter Leeuwenburgh, Jasper Cillessen en Diederik Boer.

Bang dat Ajax op deze manier zijn leidende positie in het jeugdvoetbal kwijtraakt is L’Ami niet. ,,We zijn trots op wat we hier doen en hebben geen geheimen. We willen onze knowhow graag delen, dus iedereen mag het weten.”

Indien een soortgelijk project als AOA 25 jaar geleden op de markt was verschenen, had L’Ami daar naar eigen zeggen wel raad mee geweten. ,,Ik denk dat ik het grijs gedraaid zou hebben. Ik heb vroeger altijd heel hard getraind, maar meestal op eigen houtje. Tegenwoordig wordt kinderen veel meer aangedragen en is er veel meer knowhow, hoewel er niks mis is met zelf dingen uitvinden. Het is ook een oud verhaal; wij voetbalden altijd op straat en dat heb je nu veel minder, dus moet je andere dingen aandragen.”

Toen L’Ami eind jaren tachtig zijn opwachting maakte in het profvoetbal behoorden keeperstrainers ook nog tot een zeldzaam ras. ,,Meestal vuurde de assistent-trainer wat ballen op je af, maar verder moest je veel zelf doen. Al keek ik natuurlijk wel naar andere keepers. De bezetenheid van Hans van Breukelen sprak me bijvoorbeeld aan, maar ook naar de elegantie van Jan van Beveren keek ik graag als kind”, doelt hij op de voormalige internationals die beiden het doel van onder meer PSV verdedigden. ,,Vervolgens ging ik ze dan imiteren. Terwijl de kinderen van nu met AOA hun voordeel kunnen doen, want ze kunnen de filmpjes tig keer terugkijken. Daardoor zien ze hoe het moet worden gedaan en kunnen ze het nabootsen, dat is het leuke ervan.”

Ook heeft het keepersvak een enorme vlucht genomen en is het niet meer te vergelijken met twintig jaar geleden. ,,Het is allemaal veel sneller geworden”, stelt de Zuid-Hollander. ,,Daarnaast is het materiaal veranderd en wordt tegenwoordig alles gefilmd en op video opgenomen. Ook moeten we het kunstgras niet te vergeten, wat een enorme vlucht heeft genomen. Die veranderingen maken het voetbal anders en ook daarom is het zo leuk dat iedereen in de keuken van Ajax kan kijken.”

Behalve zijn werkzaamheden voor de Ajax Online Academy is L’Ami minstens tot medio 2017 verantwoordelijk voor de keepers van het eerste. In die hoedanigheid moet het een gekke gewaarwording zijn dat hij zijn voormalige pupil, Kenneth Vermeer, komende zondag in de Klassieker bij de aartsrivaal onder de lat ziet staan. ,,Dat is wel apart”, beaamt hij. ,,Ik heb ongeveer zeven jaar met Kenneth gewerkt. Als je zeven jaar lang iedere dag met elkaar werkt, krijg je natuurlijk een band. We hebben lief en leed gedeeld met elkaar, dus ik hoop dat hij het heel goed gaat doen bij Feyenoord, al moet hij er tegen ons eentje meer doorlaten dan normaal. Ik gun hem in elk geval het allerbeste, maar begrijp de emotie en tegelijkertijd hem ook.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees

Naar de Ajax Online Academy