Menu
‘Onnodig verlies’ Jong Ajax

‘Onnodig verlies’ Jong Ajax

Jong Ajax leed voor eigen publiek een gevoelig verlies tegen Jong AZ. De Alkmaarders verlieten de Toekomst met een 1-3 overwinning. ,,Deze nederlaag was totaal onnodig’’, keek Jong Ajax-trainer Adrie Koster teleurgesteld terug.

Stanton Lewis komt tussen twee spelers van Jong AZ tot een schot. Stanton Lewis komt tussen twee spelers van Jong AZ tot een schot.

De Noord-Hollandse derby werd dus een prooi voor de Beloften van trainer Marcel Bout. Marko Matic bezorgde de gasten uit een vrije trap een voorsprong. De met veel gevoel ingeschoten bal was de eerste tegenvaller die de Jong Ajacieden te verwerken kregen. Eerder misten Javier Martina, Stanton Lewis en Siem de Jong grote kansen om de score te openen. Matic bracht de Alkmaarders tegen de verhouding in op een voorsprong. ,,Wij begonnen de wedstrijd goed’’, blikte Koster terug. ,,Jong AZ kreeg de eerste helft een kans. Die kans werd feilloos benut. Ook bij de tweede treffer werden we verslagen uit een spelhervatting.’’

Siem de Jong schuwde de lichamelijke duels niet. Ditmaal vond de aanvallende middenvelder Milano Koenders op zijn pad. Siem de Jong schuwde de lichamelijke duels niet. Ditmaal vond de aanvallende middenvelder Milano Koenders op zijn pad.

Koster doelde op de onfortuinlijke eigen treffer van Jan-Arie van der Heijden. De aanvoerder raakte de bal uit een corner van Matic helemaal verkeerd. Jong Ajax-doelman Marco van Duin was vervolgens kansloos op de onbewuste 'intikker'. Na een dik uur spelen was de tweede teleurstelling daarmee een feit voor Jong Ajax. Koster: ,,Zo’n bal mag er natuurlijk nooit in.’’ Vlak voordat het onheil zich voltrok voor Van der Heijden en Jong Ajax, was de thuisploeg nog heel goed weggekomen na een klutssituatie. Inzetten van Furdjel Narsingh en Gregory Nelson caramboleerden miraculeus genoeg via paal en lat uit de Amsterdamse doelmond. Drie minuten na de eigen goal van Van der Heijden, tekende Lewis voor de aansluitingstreffer. Vanaf de rand zestien kogelde de Zuid-Afrikaanse spits de bal fraai voorbij AZ-goalie Sergio Romero: 1-2.

Javier Martina in duel met Gaston Salasiwa. Javier Martina in duel met Gaston Salasiwa.

In de poging om een gelijkmaker te forceren, schakelde Jong Ajax over op een risicovollere strategie. Het leverde niet het gewenste resultaat. Mounir El Hamdaoui maakte aan alle Amsterdamse aspiraties op de gelijkmaker een einde door koel en zakelijk toe te slaan: 1-3. De kansen die de thuisploeg verder kreeg bleven onbenut.

De ‘onnodige nederlaag’ die Jong Ajax maandag leed, had de ploeg vooral aan zichzelf te wijten, vond Koster. ,,We waren niet efficiënt genoeg. Dan maak je het voor jezelf heel moeilijk om te winnen. De mogelijkheden die je krijgt, moet je maken. Nu staan we met lege handen.’’ Jong Ajax begon de avond als de nummer twee in de Beloftencompetitie. De ploeg van Koster maakt met de thuisnederlaag een duikeling naar plek vijf.

Marijn Sterk heeft de achtervolging ingezet op Furdjel Narsingh. Marijn Sterk heeft de achtervolging ingezet op Furdjel Narsingh.

Stand Beloftencompetitie:

NEC 5-12
FC Groningen 6-11
Vitesse 6-10
FC Twente 6-10
Ajax 6-10
NAC Breda 6-10
Sparta R’dam 6-9
AZ 6-9
PSV 6-7
Sc Heerenveen 5-6
FC Utrecht 6-6
RKC Waalwijk 6-5
ADO Den Haag 6-4
Willem II 6-3

Adrie Koster bracht een kwartier voor tijd Marvin Hasselbaink in. Martina werd gewisseld. Adrie Koster bracht een kwartier voor tijd Marvin Hasselbaink in. Martina werd gewisseld.
Toby Alderweireld is verwikkeld in een luchtduel. Toby Alderweireld is verwikkeld in een luchtduel.