Menu
Onnodige averij voor Ajax in de Hofstad

Onnodige averij voor Ajax in de Hofstad

Ajax liet zich zondag meesleuren in de opportunistische strijdwijze van ADO Den Haag. De Ajacieden toonden verval na een relatief zorgeloze eerste helft, waarin Davy Klaassen de gasten een 0-1-voorsprong had bezorgd. Eredivisie-topscorer Michiel Kramer versterkte zijn reputatie toen hij ADO in de slotminuten alsnog naast Ajax schoot: 1-1.

Vooraf leek een vraag vooral interessant hoe Ajax de overgang van het Parc des Princes naar het Kyocera Stadion aan het Haags Kwartier zou verteren? Ofwel de stap van mondain Paris Saint-Germain in de UEFA Champions League naar Alles Door Oefening op het wekelijkse podium van de Eredivisie? Ajax kon in Den Haag wel eens een lastigere wedstrijd wachten dan in Parijs, zo verwoordde Frank de Boer zijn verwachtingen vooraf.

Paris Saint-Germain schonk de gasten in Parijs ruimte om te voetballen. Van ADO viel die ruimte niet te verwachten. De Haagse club had vooraf met speciale sfeeracties, vuurwerk en een deejay in elk geval alles uit de kast gehaald om de Ajacieden te imponeren. Ajax miste in het randgebeuren de steun van de eigen fans. Net als de Klassieker in de Kuip is ook een ontmoeting in Den Haag nog altijd een voetbalfeest dat zonder Ajax-supporters wordt gevierd…

Lasse Schöne kon vandaag zijn stempel niet drukken op de wedstrijd. Lasse Schöne kon vandaag zijn stempel niet drukken op de wedstrijd.

Davy Klaassen bezorgde de gasten een droomstart door al na acht minuten toe te slaan. Aan de fraaie uithaal oogstrelend voorwerk vooraf. Ricardo Kishna verstuurde zijn assist vanaf links, waarna spits Arek Milik de bal koppend tot bij Klaassen bracht, die direct uithaalde: 0-1. De middenvelder onderstreepte met zijn openingstreffer nog maar eens zijn niet geringe inbreng. Klaassen lijkt met de week belangrijker te worden voor de equipe van Frank de Boer.

Ook in tactisch opzicht waren er veranderingen in vergelijkingen met de midweekse verliespartij tegen PSG. Zo keerden Joël Veltman en Niklas Moisander terug in de basisploeg van Frank de Boer. Veltman was dinsdag geschorst, zijn Finse ploegmaat bekeek het duel vanaf de bank. Mike van der Hoorn en Stefano Denswil, dinsdag nog de vervangers in het Prinsenpark, begonnen in Den Haag vanaf de bank.

Dinsdag was Nicolai Boilesen nog captain van Ajax. De Deen liep in het Parc des Princes langdurig knieletsel op en is minstens tien weken uitgeschakeld. Nick Viergever was als startende linksback tegen ADO vervanger van de onfortuinlijke Boilesen. Over misfortuin gesproken: kort voor de aftrap van ADO – Ajax haakte Anwar El Ghazi af met liesklachten. Er kon op het opstellingenformulier dus last-minute een streep door de naam van de Ajacied.

Tot aan de rust bleef het qua productie bij de doeltreffende uithaal van Klaassen. Kansen om het duel voortijdig te beslissen met een tweede treffer bleven lang onbenut. ADO slaagde er nauwelijks écht in Jasper Cillessen te bereiken. De Hagenaars speelden zoals verwacht; fysiek stevig en met een telkens terugkerende opportunistische lange haal naar voren. Het boomlange aanspeelpunt Kramer werd daarbij de eerste helft zelden tot nooit bereikt. De Hagenaars vielen meer op met soms snoeiharde overtredingen en het onuitputtelijke lange-halen-snel-thuis-voetbal. Van een voetballende opbouw was slechts sporadisch sprake op de Haagse kunstsprieten.

Na de pauze lukte het ADO wel een doorgang te forceren. Ajax beschikte met Cillessen over een wakkere doelman, die een gelijkmaker voorkwam. Mike van Duinen, Mathias Gehrt en Gianni Zuiverloon vonden allen de Ajax-doelman op hun afrondende weg. Ajax toonde het grootste verval toen het zich liet meeslepen in de Haagse strijdwijze. Al hadden vooral Kishna en Lasse Schöne de angel uit het beladen treffen kunnen halen. Eerstgenoemde kopte, stiftte en schoot zijn kansen over. Schöne zag zijn volley ruim naast ADO-doel verdwijnen.

De gemiste kansen en mogelijkheden plus het verval na rust, kwamen Ajax uiteindelijk duur te staan. Topschutter Michiel Kramer pegelde de bal vijf minuten voor tijd rücksichtslos voorbij Cillessen: 1-1. Zo was niet veel later het antwoord bekend op de prangende vraag waarmee de voetbalmiddag begon. De Ajacieden hadden de overgang van Europa naar Eredivisie slecht verteerd. De regerend landskampioen leed in de Hofstad kostbaar puntenverlies tegen een laagvlieger in de Eredivisie. Hoe kostbaar zal ook afhangen van het resultaat uit de uitgestelde topper PSV – Feyenoord.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Davy Klaassen vliegt in de armen van Arek Milik, de man die hem in stelling bracht voor de 0-1. Davy Klaassen vliegt in de armen van Arek Milik, de man die hem in stelling bracht voor de 0-1.
Ajax viert de vroege openingstreffer. Ajax viert de vroege openingstreffer.
Ricardo Kishna verving de geblesseerde Anwar El Ghazi in de basis. Ricardo Kishna verving de geblesseerde Anwar El Ghazi in de basis.
Davy Klaassen was opnieuw belangrijk voor Ajax, maar zijn treffer was niet genoeg voor de zege. Davy Klaassen was opnieuw belangrijk voor Ajax, maar zijn treffer was niet genoeg voor de zege.
Lucas Andersen maakte de 90 minuten niet vol tegen ADO Den Haag. Lucas Andersen maakte de 90 minuten niet vol tegen ADO Den Haag.
Arek Milik gaf de assist bij de 0-1. Arek Milik gaf de assist bij de 0-1.
Nick Viergever verving de geblesseerde Nicolai Boilesen. Nick Viergever verving de geblesseerde Nicolai Boilesen.