Menu
Onnodige remise Jong Ajax

Onnodige remise Jong Ajax

Jong Ajax heeft opnieuw gelijkgespeeld. Werden vorige week twee punten onnodig ingeleverd bij Helmond Sport (2-2), op sportpark de Toekomst eindigde het duel met Jong PSV in 1-1. Richairo Zivkovic scoorde op prachtige wijze de openingstreffer, maar in de slotfase bleek die niet voldoende voor drie punten.

De opstelling van Jong Ajax voor het duel met Jong PSV verschilde op slechts twee posities met die van vorige week tegen Helmond Sport. Doelman Peter Leeuwenburgh kampt met een overbelasting van de rechterschouder en moest derhalve geblesseerd toekijken naar onder andere zijn vervanger Norbert Alblas. Lerin Duarte ontbrak ook. Zijn plek als linkshalf werd deze vrijdagavond vervuld door Abdel Malek El Hasnaoui.

Jong Ajax is één van de drie Beloftenteams in de Jupiler League. Jong PSV en Jong Twente zijn de andere twee. Van Jong Twente won de ploeg van trainers Andries Ulderink en Jaap Stam drie weken geleden met 5-1.

Zo'n grote uitslag had er tegen Jong PSV ook ingezeten. De thuisploeg startte overtuigend tegen de Beloften uit Eindhoven. In de negende minuut stuurde Mike van der Hoorn Sheraldo Becker met een prachtige steekpass weg. De aanvoerder schoot op de paal. Een paar minuten eerder had Van der Hoorn op dezelfde manier Richairo Zivkovic gelanceerd. De spits werd onderuit gelopen, maar in de ogen van scheidsrechter Blank niet ernstig genoeg voor een strafschop. In de twaalfde minuut kwam de verdiende voorsprong. Ruben Ligeon liet op rechts zijn opponent Aleksandar Bojevic opnieuw de hielen zien, gaf prachtig voor waar Zivkovic met de punt van de schoen de bal door de handen van de kansloze Betrams tipte, 1-0. Na een half uur liet Jong Ajax de teugels een tiental minuten vieren, maar PSV kon daar nauwelijks iets mee. Vijf minuten voor rust trok de thuisploeg de teugels weer aan en had Zivkovic pal voor rust de 2-0 kunnen maken. Maar dit keer doorzag de keeper het trucje van de Ajacied en zo bleef het 1-0.

Ruben Ligeon denderde in de eerste helft keer op keer langs de zijlijn. Ruben Ligeon denderde in de eerste helft keer op keer langs de zijlijn.

Een fragiele stand voor het in de eerste helft oppermachtige Jong Ajax. Jong PSV startte dan ook vol geloof in een goed resultaat aan de tweede helft. De Eindhovenaren waren veel nadrukkelijker aanwezig dan in de eerste helft, maar behalve dat het spelbeeld een stuk rommeliger werd en de wedstrijd iets spannender leverde het de gasten aanvankelijk weinig op. Jong Ajax kreeg nog steeds de betere kansen, waarbij vooral Sheraldo Becker opviel. In de 56e minuut bereikte hij Zivkovic die vervolgens op de keeper stuitte, in de 58e minuut schoot hij de bal uit een vrije trap in het zijnet en weer twee minuten later stuitte Becker zelf na een imponerende rush op Betrams. In de 66e minuut leek de marge dan wel naar twee getild te worden toen Acolatse Ligeon de diepte instuurde. Maar de rechtsback zag zijn inzet geblokt worden. ,,De bezetting voor het doel was niet goed vandaag", had trainer Ulderink geconstateerd. ,,We waren tot de 1-0 heel goed. Daarna hielden we wel controle en overwicht maar waren we te ongeduldig en onrustig. In de tweede helft was de bezetting voor het doel niet goed. Daarin moeten we echt winst boeken door alert te blijven in de eindfase."

Zo bleef de voorsprong veel te mager gezien de veldverhoudingen. Een tegenvaller was het uitvallen van Van der Hoorn in de 75e minuut. Onder begeleiding van een welgemeend applaus werd hij gewisseld ten faveure van Damian van Bruggen. Van Bruggen zag van dichtbij hoe Boljevic de bal na een corner maar net naast kopte en dus bijna de gelijkmaker op het bord had gezet. Jong Ajax was gewaarschuwd, maar sloeg die waarschuwing tot woede van Jaap Stam aan de zijlijn in de wind. Jong PSV drong meer aan en zes minuten voor tijd profiteerde Steven Bergwijn een misverstand in de achterhoede van Jong Ajax en bracht de 1-1 op het scorebord. Dat was tevens de eindstand, wat gezien de kansenverhouding opnieuw zowel onterecht als onnodig was. ,,Dit is een enorme teleurstelling", gaf Ulderink toe. ,,Het is ook frustrerend dat we alweer in de slotfase tegen puntenverlies aanlopen. Als je al die punten die we daarmee hebben verloren, wel had gehad, hadden we zomaar derde kunnen staan. Maar ja, zo werkt het natuurlijk niet in de voetballerij."


Scoreverloop: 12. Zivkovic 1-0, 84. Bergwijn 1-1

Opstelling Jong Ajax: Alblas, Ligeon, Van der Hoorn (77. Van Bruggen), Tete, Owusu, Bazoer, El Hasnaoui, Bakker, Acolatse, Zivkovic, Becker.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Proshots/Jan Kok