Menu
Onrustige fase speelt Ajax parten

Onrustige fase speelt Ajax parten

Ajax - AZ was eerder spannend dan goed. De Amsterdammers, Alkmaarders plus scheidsrechter Eric Braamhaar tekenden voor een bij vlagen meeslepend duel.

Ajax tegen AZ werd het spannende spektakelstuk waar veel voetballiefhebbers vooraf op hoopten. Een viertal treffers, een levendig duel en fel meelevend publiek in een sfeervolle Amsterdam ArenA. Het leverde de Amsterdammers en de Alkmaarders uiteindelijk allebei slechts een punt op. Koploper PSV profiteert en mag zich de grote winnaar noemen van dit Eredivisieweekend.

Het spanningsveld dat rond de competitietopper hing, zorgde voor een bij vlagen rommelig treffen. Braamhaar moest regelmatig fluiten voor overtredingen en overtredinkjes van - toch vooral - de mannen van Louis van Gaal. Klaas Jan Huntelaar vocht verbeten duels uit met Barry Opdam. De spits bleef, waar redelijkerwijs mogelijk, op de been. Hetzelfde kon worden gezegd van Urby Emanuelson. De dynamische linkermiddenvelder voorzag het Ajax-spel van een extra dosis flair. Olaf Lindenbergh nam de verdedigende honneurs waar als linksback. Zdenek Grygera vocht opvallende duels uit met Shota Arveladze.

Ajax opende sterk. Het Amsterdamse overwicht leverde na 35 minuten de verdiende voorsprong op. Tom de Mul zette met zijn vrije trap Huntelaar en John Heitinga aan het werk. Na slim samenspel bekroonde laatstgenoemde de aanval met de openingstreffer. Ronald Waterreus had het nakijken op het harde schot van de mee opgestoomde middenvelder: 1-0.

Dat uitgerekend twee oud-Ajacieden AZ vervolgens na de rust langs de thuisploeg loodsten, was zuur. De actie waarmee Grétar Steinsson de aanval inleidde waaruit Shota Arveladze de 1-1 maakte, had de warrig leidende Braamhaar beter kunnen annuleren. De IJslander beging een pittige overtreding op Urby Emanuelson. Luttele tellen later schoot Arveladze van dichtbij raak. De felle protesten van Ajax-kant haalden niets uit; Braamhaar kon niet op andere gedachten worden gebracht. ,,De overtreding van Steinsson was cruciaal in de wedstrijd’’, keek trainer Henk ten Cate terug. ,,Volgens mij was het een glaszuivere overtreding. De scheidsrechter had daar gewoon voor moeten fluiten. Dat gebeurde dus niet. Vervolgens waren we tien minuten het spoor bijster.’’

De voorheen zo solide opererende Ajax-organisatie was inderdaad even flink van slag. De zelfverzekerde uitstraling maakte volkomen onverwacht plaats voor lichte apathie. De Alkmaarders profiteerden slim van de wanorde bij de thuisploeg. Minuten na de treffer van Arveladze bezorgde David Mendes da Silva, ook een AZ' er met een Ajax-verleden, zijn ploeg de leiding: 1-2. Omdat Stekelenburg een inzet niet kon controleren, schoot de middenvelder van dichtbij raak.

Eenmaal rustiger vaarwater binnengevaren, hernam Ajax de controle. De dik vijftigduizend getrouwen in de ArenA mochten een kwartier voor tijd nog eenmaal juichen. Klaas Jan Huntelaar plaatste zijn kopbal buiten bereik van de nieuwe AZ-keeper Ronald Waterreus. George Ogararu verdiende complimenten voor zijn fraai aangesneden voorzet vanaf rechts. ,,Ik had het gevoel dat we hier hadden kunnen winnen’’, sprak voormalig Ajax-trainer en -directeur Louis van Gaal tijdens de persconferentie. ,,Maar dat heb ik steeds als we tegen een topploeg spelen.’’

PSV loopt weliswaar twee punten uit op de naaste concurrenten; Ajax zet nog steeds in op een prikkelende titelstrijd. Ten Cate: ,,Ik geef het zeker nog niet op. PSV kan ook een mindere periode doormaken. Wij worden bovendien beter en hebben de afgelopen tijd ook pech gehad. Zo heeft Ryan Babel acht weken aan de kant gestaan. Als sportman geef je niet op. Voor de winterstop helemaal niet.’’