Menu
'Ontbreken Messi geen excuus'

'Ontbreken Messi geen excuus'

FC Barcelona heeft dinsdagavond tegen Ajax aan een punt genoeg om de groepswinst in poule H veilig te stellen. De Spaanse kampioen wil echter meer. De club is dit seizoen nog zonder nederlaag. Als Barcelona niet van Ajax verliest, evenaart coach Gerardo Martino het record van 21 ongeslagen duels van voormalig Barça-coach Pep Guardiola.

Een kleine zes uur nadat Frank de Boer en Lasse Schöne de perszaal hadden verlaten, meldden Martino en Pinto zich maandagavond in de ArenA. De coach en keeper van Barcelona arriveerden eerder op de middag in Amsterdam om zich voor te bereiden op het vijfde groepsduel in de Champions League. Ajax - Barcelona is de 75ste Europese wedstrijd van Ajax in de ArenA. Daarnaast heeft het duel voor Barcelona ook een bijzonder tintje aangezien het de 250ste Europese wedstrijd van de 22-voudig Spaans kampioen is.

Net als Ajax mist ook FC Barcelona de nodige spelers. Naast de geschorste Alexis Sánchez kan Martino ook geen beroep doen op doelman Valdés, Alves, Alba, Adriano en Messi. Het vijftal ontbreekt wegens blessures. De absentie van wonderkind Messi mag volgens de coach van Barcelona geen invloed op het resultaat hebben. Martino: ,,Zijn afwezigheid maakt het zeker lastiger. Als je het zonder de beste speler ter wereld moet doen, is dat hoe dan ook een gemis. We hebben bij Barcelona echter de luxe van een grote selectie vol spelers met heel veel kwaliteiten. We moeten het daarom ook zonder Messi kunnen. Zijn afwezigheid mag geen excuus zijn.”

Sterkhouder Xavi is er wel weer bij tegen Ajax. De 33-jarige Spanjaard ontbrak afgelopen zaterdag tijdens de competitiewedstrijd tegen Granada wegens een spierblessure. Xavi is met afstand de meest ervaren man bij Barça als het om Champions League-duels gaat. Tot dusver kwam hij liefst 135 keer in actie op het allerhoogste Europese niveau.

Middenvelder Xavi is weer fit bij FC Barcelona. Middenvelder Xavi is weer fit bij FC Barcelona.

Teamgenoot Pinto staat dinsdagavond voor de elfde keer onder de lat bij een wedstrijd in de Champions League. Hij vervangt de geblesseerde Valdés. Op de vraag van welke Ajacied hij het meest te vrezen heeft, antwoordde hij: ,,Op dit niveau zijn er bij iedere tegenstander altijd meerdere spelers gevaarlijk. Dat geldt dus ook voor Ajax”, aldus de Spanjaard die het in 2003 al eens twee keer eerder opnam tegen Ajax met zijn toenmalige club Celta de Vigo.

Uiteraard viel ook de naam van Johan Cruijff tijdens de persconferentie. De icoon van Ajax en Barcelona kan op veel respect van de huidige coach van Barcelona rekenen. ,,Het is bijzonder om tegen Ajax te voetballen. Dat komt zeker voor een deel door Johan Cruijff, al heb ik hem als speler en coach nooit meegemaakt. Hij is van een andere generatie”, aldus de 51-jarige Argentijn, die de bijzondere band tussen Ajax en Barcelona nog maar eens benadrukte. ,,Barcelona is weliswaar niet voor honderd procent door Ajax gevormd, maar toch zeker wel voor een groot gedeelte.”

Hoewel Barcelona aan een punt genoeg heeft om de groepswinst veilig te stellen, wil de coach de ArenA het liefst met drie punten verlaten. ,,We spelen altijd om te winnen. En voor ons is zelfs dat niet genoeg. We willen een overwinning het liefst aan mooi voetbal koppelen.” Over de mogelijke evenaring van het record van Guardiola zei Martino: ,,Het is mooi, maar zegt me niet zoveel. Doe mij maar zo'n seizoen als in 2009-2010 met verschillende grote prijzen. Dat is me veel meer waard. Toch zijn we momenteel goed bezig. We winnen steeds makkelijker en ruimer.”

Over de kansen van Ajax is Martino duidelijk: ,,Ik weet niet of ze nu beter zijn dan twee maanden geleden tijdens de wedstrijd in Camp Nou. Maar ze hebben in ieder geval een goed team vol talenten vanuit de eigen opleiding. We nemen de wedstrijd dan ook zeker serieus. Het zal lastig worden, want ik ben er van overtuigd dat Ajax nog tweede kan worden in deze poule. Al geldt dat ook voor AC Milan en Celtic. Het zal nog een spannende strijd tussen deze drie ploegen worden. De strijd ligt open.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

José Manuel Pinto verdedigt dinsdagavond het doel van FC Barcelona. José Manuel Pinto verdedigt dinsdagavond het doel van FC Barcelona.
De Braziliaan Neymar heeft tot dusver vier CL-duels op zijn naam staan. De Braziliaan Neymar heeft tot dusver vier CL-duels op zijn naam staan.
Carles Puyol kan dinsdagavond zijn 115de CL-duel spelen. Carles Puyol kan dinsdagavond zijn 115de CL-duel spelen.
Barcelona trainde maandagavond om 19:00 uur in de ArenA. Barcelona trainde maandagavond om 19:00 uur in de ArenA.
Barcelona-coach Gerardo Martino kan dinsdag een record van Pep Guardiola evenaren. Barcelona-coach Gerardo Martino kan dinsdag een record van Pep Guardiola evenaren.