Menu
Ontdek de toppers van de toekomst

Ontdek de toppers van de toekomst

Ajax organiseert dit weekend de ABN AMRO Future Cup. Dit internationale jeugdtoernooi voor B-junioren wordt voor het zesde jaar op rij gehouden. ABN AMRO, partner van de Toekomst, is vanaf dit jaar de nieuwe naamgever van het toernooi waarop de grootste talenten van Europa vlak voor hun mogelijke doorbraak te bewonderen zijn.

Het deelnemersveld van de Future Cup bestaat uit grote clubs uit het internationale voetbal. Schalke ’04, FC Porto, Galatasaray, Liverpool, Juventus, Celtic en tweevoudig winnaar RSC Anderlecht vaardigen hun o/17-team af. Gastheer, titelverdediger en drievoudig winnaar Ajax B1 is uiteraard ook van de partij.

Het internationale jeugdtoernooi voor B-junioren heeft inmiddels naam gemaakt in Europa. De junioren van vermaarde clubs als Bayern München, Manchester United, AC Milan en FC Barcelona waren in de afgelopen te bewonderen op de Toekomst. De deelname van Barça zorgde in 2010 zelfs voor een kleine mediahype toen de kleinzoon van Johan Cruijff, destijds jeugdspeler van de club uit Catalonië, met het illustere rugnummer 14 op de Toekomst in actie kwam. Daarnaast waren er de afgelopen jaren ook clubs uit Afrika (Ajax Cape Town), Brazilië (São Paulo), China (nationale team o/17) en de Verenigde Staten (FC Dallas) te gast in Amsterdam.

Ajax B1 staat tijdens de Future Cup onder leiding van trainer Frank Peereboom. De van FC Volendam afkomstige coach is sinds het seizoen 2011-2012 werkzaam bij Ajax. Dit seizoen heeft hij via een roulatiesysteem telkens zes weken de A1, A2 of B1 onder zijn hoede. Aan hem de mooie uitdaging om de titel met zijn team in Amsterdam te houden. Vorig jaar was Ajax, met aanvoerder Abdelhak Nouri, in de finale met 2-1 te sterk voor de leeftijdsgenoten van Liverpool. Een jaar eerder ging de gastheer tijdens de eindstrijd met 0-2 onderuit tegen Anderlecht, dat het toernooi ook in 2011 ten koste van Ajax won. In 2010 en 2012 won Ajax de immense beker.

Sportcomplex de Toekomst is drie dagen het decor van de ABN AMRO Future Cup. Sportcomplex de Toekomst is drie dagen het decor van de ABN AMRO Future Cup.

Davy Klaassen was zes jaar geleden de grootste blikvanger tijdens de eerste editie van de Future Cup. De toen 17-jarige Klaassen werd destijds verkozen tot beste speler van het toernooi. Uit handen van toenmalig Ajax-aanvoerder Luis Suarez ontving hij na afloop van de finale de Beste Player Award. Een jaar geleden blikte Klaassen op Ajax TV terug op die bijzondere editie van het internationale jeugdtoernooi. ,,Het overtrof onze verwachtingen. We hadden niet verwacht dat het zo groots zou zijn. Er zaten veel supporters op de tribune. De meeste jongens hadden nog nooit voor zoveel toeschouwers gespeeld. Daarna kon je ’s avonds je eigen wedstrijden op televisie terugzien. Dat was bijzonder. De duels op de Future Cup markeren ook een beetje het begin van de internationale wedstrijden die je gaat spelen. Zo leer je op jonge leeftijd wat er tegen dat soort tegenstanders allemaal van je wordt gevraagd. Het is toch wat anders dan de competitie.” Een zelfde soort ervaring deed hij een jaar later op als A-junior tijdens de NextGen Series (tegenwoordig UEFA Youth League). Al die extra bagage zorgde ervoor dat Klaassen eind 2011 tijdens zijn debuut in de UEFA Champions League al enige ervaring bij het spelen van dergelijke duels had.

Naast Klaassen hebben ook voormalig Future Cup-deelnemers Stefano Denswil, Jairo Riedewald, Lesly de Sa, Fabian Sporkslede het tot een of meerdere optredens in de Champions League gebracht. Van de internationale deelnemers hebben Munir El Haddadi (FC Barcelona), Dennis Praet, Youri Tielemans (beiden Anderlecht) en Emre Can (Liverpool/Bayer Leverkusen) inmiddels ook de stap van Future Cup naar het zogenaamde miljoenenbal gemaakt. Ook in de Eredivisie zien we wekelijks spelers voorbij komen die ooit als B-junior op de Future Cup actief waren. Zo droegen Mitchell Dijks en Terrel Ondaan (beiden Willem II), Xandro Schenk en Sven Nieuwpoort (beiden Go Ahead Eagles) tijdens de editie van 2010 het Ajax-shirt. Ook in de Jupiler League (met name bij Almere City) staan de nodige spelers van toen op de loonlijst.

De deelname van Anderlecht zorgt er dit jaar voor dat beide grootgrutters als het gaat om cups en individuele prijzen van de partij zijn. Ajax en Anderlecht verdeelden de afgelopen seizoenen namelijk zowel de eindzeges als de goudkleurige adidas-schoen, ofwel de Best Player Award. Namens Ajax veroverden Klaassen (2010), Queensy Menig (2012) en Abdelhak Nouri (2014) deze prijs. Praet (2011) en Nabil Jaadi (2013) namen op hun beurt de prestigieuze prijs mee naar Brussel. Wie voegt zich tijdens de paasdagen in dit fraaie rijtje?

Kaarten voor de ABN AMRO Future Cup zijn online te koop via onderstaande link en op wedstrijddagen aan de kassa's van Sportpark de Toekomst van 4 t/m 6 april. Dagkaarten kosten 2,50 euro. Een ticket voor alle dagen is 5 euro.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Tickets ABN AMRO Future Cup