Menu
Ontevredenheid na vijf treffers

Ontevredenheid na vijf treffers

Ajax en Sparta kruisen vrijdag de sportieve degens in de Amsterdam ArenA. Afgelopen seizoen leken de Ajacieden aan te sturen op een evenaring van de recordoverwinning op de Rotterdammers. Het werd uiteindelijk 'slechts' 5-2.

Urby Emanuelson aan de bal tijdens de laatste editie van Ajax - Sparta (5-2). Urby Emanuelson aan de bal tijdens de laatste editie van Ajax - Sparta (5-2).

Zowel in het seizoen 1985-1986 als in de voetbaljaargang 2000-2001 versloeg Ajax de Spartanen met 9-0. Op 8 december 1985 leidde Marco van Basten zijn ploeg richting de zege door hoogstpersoonlijk zes keer toe te slaan. Gerald Vanenburg (2x) en Rob de Wit namen de resterende doelpunten voor hun rekening. Bijna zestien jaar later nam Shota Arveladze met vier goals de hoofdrol voor zijn rekening in het thuisoptreden tegen Sparta. Ook Cedric van der Gun (2x), Wamberto, Andy van der Meyde en Tim de Cler lieten de fans juichen. De eclatante zeges staan nog steeds te boek als de grootste overwinningen van Ajax op de club uit de Maasstad.

Vorig seizoen schoten de Amsterdammers flitsend uit de startblokken tegen Sparta. Vooral Wesley Sneijder speelde vanaf de aftrap een glansrol in het elftal van Henk ten Cate. Doelman Harold Wapenaar wist zich binnen twintig minuten al tweemaal gepasseerd door de even vlijtige als begaafde en dwingend spelende middenvelder. Na negen minuten liet Sneijder de Sparta-keeper kansloos met een schot vanaf links. Nog geen tien minuten later sloeg dezelfde Ajacied toe op aangeven van Ryan Babel. Klaas Jan Huntelaar bepaalde de tussenstand nog binnen het halfuur op 3-0. Een groots doelpuntenfestijn leek daarmee in de maak.

Met Kenneth Perez in de ploeg, de Deen was al vroeg in de wedstrijd de vervanger van George Ogararu, hoopte Ten Cate dat zijn ploeg het laatste uur nog meer zou gaan scoren. De tactische wissel pakte helaas anders uit. De flitsend begonnen Ajax-machine kwam tot stilstand. Sparta knokte zich zelfs terug tot 3-2.

Sparta ontving Ajax eerder dit seizoen op het Kasteel. Op 7 oktober 2007 eindigde Sparta - Ajax in een gelijkspel: 2-2. De Amsterdamse treffers kwamen van Klaas Jan Huntelaar en Siem de Jong. De laatste hielp de Amsterdammers in de laatste minuut nog aan een punt. Sparta ontving Ajax eerder dit seizoen op het Kasteel. Op 7 oktober 2007 eindigde Sparta - Ajax in een gelijkspel: 2-2. De Amsterdamse treffers kwamen van Klaas Jan Huntelaar en Siem de Jong. De laatste hielp de Amsterdammers in de laatste minuut nog aan een punt.

In het laatste kwartier volgde (een deel van) de gedroomde productie alsnog. Perez en Nicolae Mitea scoorden en bezorgden Ajax daarmee een 5-2-overwinning. ‘Slechts’ een 5-2 overwinning. Het idee dat de Amsterdammers te weinig hadden gescoord, bezorgde de Ajacieden ondanks de ruime zege toch een wrang gevoel. Een week na het thuistreffen met Sparta bleek een 2-0-overwinning op Willem II niet genoeg voor de landstitel. PSV troefde Ajax af op doelsaldo…

De statistieken:

Ajax - Sparta werd tot nu toe 48 keer eerder gespeeld in de eredivisie. De eerste ontmoeting werd gespeeld op 27 januari 1957. Ajax besloot die voetbalmiddag met een 2-1-overwinning. Van de 48 eerdere ontmoetingen wonnen de Amsterdammers er 35. Acht keer eindigde Ajax - Sparta onbeslist. Het laatste gelijkspel stamt uit het seizoen 1982-1983: 1-1. Vijf keer won Sparta in Amsterdam. De laatste Spartaanse zege in de hoofdstad dateert van 20 augustus 1989. Aron Winter bezorgde Ajax die dag wel een 1-0-voorsprong. Gerald Sandel en Edwin Vurens hielpen Sparta met hun treffers aan een 1-2-overwinning.

Ajax - Sparta, de laatste vijf keer:

2006-2007: 5-2
2005-2006: 6-0
2001-2002: 3-0
2000-2001: 9-0
1999-2000: 3-2

Ajax aan het werk zien tegen Sparta? Kom vrijdag naar de ArenA.
Lees hier meer over de kaartverkoop >>

Bekijk ook op Ajax TV de voorbeschouwing op Ajax - Sparta.
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>

Ajax - Sparta thuis op je pc zien?
Klik hier om naar de website van Planet Voetbal te gaan >>