Menu

Ontmoeting tijdens wandeling

De traditionele wandeling op de ochtend van de wedstrijddag voerde vanochtend langs het Comomeer, over het marktje in het plaatsje van het hotel. Het weer was prachtig, zo ook het uitzicht. Op het terras waar een Italiaanse koffie werd genuttigd, kwamen twee bekenden even langs.

Op het hotelterras aan het water werd om elf uur verzameld. Ronald Koeman wandelde niet mee. De trainer bleef achter om zich te buigen over de opstelling van vanavond. De groep verliet door de bloementuin van het hotel het terrein. Langs het meer, door de oude straatjes van het dorpje Cernobbio voerde de route naar het dorpspleintje. Daar was een marktje waar de plaatselijke heerlijkheden aan de man werden gebracht. De Ajacieden stoorden zich er niet aan, de bewoners stoorden zich evenmin aan de groep Ajacieden. Op een terras aan het plein was het tijd voor een korte pauze.

Een jongen met lange haren en een pet liep met zijn neefje het terras op waar de selectie zat. Een vrolijk geroep ging op bij het zien van Clarence en Stefano Seedorf. Er werden handen geschud, praatjes gemaakt en, onvermijdelijk, ging Stefano even informeren hoe het ervoor stond in het Ajax-kamp. De jongste Seedorf is overtuigd van een goed resultaat. Net als zovele anderen voorspelt hij een 1-1 uitslag.

Na de koffie liep de selectie rustig terug. Eenmaal in het hotel gingen de technische staf en de spelers een zaal binnen voor een technische bespreking. David Endt kwam vertellen hoe de sfeer in de groep is. ,,De spanning is voelbaar”, aldus de teammanager. ,,Er heerste een prettige ´Champions-Leaguespanning´. En bij de geblesseerde spelers heerst onzekerheid. De jongens om wie het gaat vrezen dat hun lichaam het niet aankan. Die spanning en onzekerheid is af te lezen aan de gezichtsuitdrukking. Aan het gedrag is niets merkbaar.”

Het prachtige hotel staat aan de rand van het Comomeer. Kamers hebben openslaande deuren die uitkijken op het water en de huisjes die aan de overkant versnipperd tegen de heuvels liggen. ,,Deze geweldige plaats met uitzicht op het meer zorgt automatisch voor een soort van happy gevoel”, zegt Endt. ,,Maar vanavond zal er gestreden moeten worden, iedereen is zich daarvan bewust. Het frustrerende ´moeten´ is er niet, de jongens kunnen de wedstrijd onbevangen tegemoet gaan. De motivatie is er natuurlijk wel, de spanning groeit naarmate de dag vordert. Krampachtig is die spanning echter niet.”

Na een lunch in de vroege middag, gaan de spelers rusten op hun kamers. De knopen omtrent de twijfelgevallen zullen worden doorgehakt. Tegen zessen wordt een maaltijd genuttigd, gevolgd door nog een wedstrijdbespreking. Daarna zal de bus voorrijden die de Ajacieden naar het San Siro zal brengen. Het aftellen is begonnen.