Menu
Ontspannen aanloop naar cruciaal duel

Ontspannen aanloop naar cruciaal duel

Op ontspannen wijze werkte Ajax dinsdag de eerste training op Deense bodem af. De selectie van twintig man oefende een uurtje in het Hvidovre Stadion in een buitenwijk van Kopenhagen.

Er heerste een relaxte sfeer dinsdagmorgen in het stadionnetje. De jeugd van de plaatselijke voetbalclub stelde zich op langs de lijn en de verzamelde pers zocht een plekje op de tribune. John Steen Olsen, Scandinavische scout van Ajax kwam een kijkje nemen en ook een voormalig Deens international liet zijn gezicht even zien.

Veel fysieke inspanningen hoefden de Amsterdammers niet te leveren. En ook mentaal werden zij niet zwaar belast. Het leek erop dat Danny Blind en zijn staf bewust de spanning, die er ongetwijfeld in een groep heerst voor zo´n belangrijk duel, er zoveel mogelijk af wilden halen.

De groep werd eerst in tweeën gedeeld voor een rondo. ,,Het mag rustig aan, maar blijf wel goed kijken´´, hield assistent-trainer Ruud Krol zijn groepje voor. Vervolgens was het tijd voor drie soorten onderlinge wedstrijdjes. Eerst moesten de Ajacieden handballen, waarbij er gescoord kon worden door een pass in het doel te koppen. Daarna een combinatie van hand- en voetbal. De bal moest met de voet overgespeeld worden en gevangen in de handen. En tot slot gewoon voetbal, waarbij twee spelers neutraal waren, en derhalve steeds bij de ploeg in balbezit waren.

Er werd veel gegild en gelachen, maar Ajax zou Ajax niet zijn als de mannen toch niet alles wilden winnen. Als afsluiting van de oefensessie een vorm waarbij inspelen, kaatsen en vol de keeper onder vuur nemen centraal stonden.

Dat Ajax zeer populair is bij de Deense jeugd, bleek toen de spelers het veld afkwamen en zij talloze handtekeningen moesten zetten. Maar ook de coaches mochten zich verheugen in een grote mate van populariteit. Zo moest Ruud Krol onder andere zijn krabbel zetten op een foto waarop hij afgebeeld stond als speler van het Nederlands elftal tijdens een WK.

Dinsdagavond traint Ajax weer, dan in het stadion van Brøndby, daar waar woensdagavond 26.000 toeschouwers verwacht worden.