Menu

Ontspannen training in Callantsoog

De Ajacieden bereidden zich dinsdagochtend in een zeer ontspannen sfeer voor op de Europese krachtmeting met Celtic. Met concentratiespelletjes, een tikkertje variant en een passingsspel creeërde trainer Co Adriaanse in Callantsoog de optimale sfeer om de eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League met vertrouwen tegemoet te gaan.

Rond het veld van de voetbalvereniging Callantsoog, waar oud-international Hugo Hovenkamp trainer is, hadden zich vele toeschouwers geschaard. Dat was de laatste keer dat Ajax zich voorbereidde op een Europees treffen wel anders. Begin november, striemende regen, geen sterveling rond het veld en prompt 's avonds de uitschakeling tegen Lausanne Sport.

Maar nu scheen, na wat miezigere regendruppels, de zon volop, de fans klapten en leefden mee met de spelers en de voetballers zelf zagen alles aan met een grote lach.

De oefeningen die trainer Co Adriaanse had bedacht zorgden eveneens voor grote hilariteit. Zo moesten de spelers in een kring gaan staan, de ogen sluiten en vervolgens denken aan de wedstrijd tegen Celtic. Doodse stilte op en rond het veld. Tot een grote kreet 'JAA, GOOOAAAALL', iedereen deed opveren. De gedachte die spits Nikos Machlas had bij Ajax-Celtic leverde al een hevig applaus en de felicitaties van Shota Arveladze op.

Daniel Cruz was vorig jaar wel mee met de selectie naar Gent, maar kwam niet in actie. Omdat hij - mededoor de blessure van John O'Brien - de eerste vervanger is voor de zwaargeblesseerde Galasek, zal hij woensdagavond hoogstwaarschijnlijk wel debuteren op het Europees platform.

Hoe de opstelling er verder uit zal zien is uiteraard nog niet bekend. De nieuwkomer Trabelsi, die grote moeite had met het commando-spel van Adriaanse - waarbij het bevel alleen opgevolgd mocht worden als het woord commando ervoor was gezegd - debuteert misschien ook wel voor Ajax in de Europa Cup. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de nieuwe aanwinsten Mido, Zlatan en Maxwell.

Ook de verdedigers Pasanen en Chivu dachten nog niet aan hun komende opponenten. Hier kunnen ze nog lachen, maar met Zlatan en vooral Mido hebben ze het op de training flink lastig.

Reservekeeper Bogdan Lobont ging op zijn beurt voor elke bal. Een keer zag het er ernstig uit toen hij ruggelings over het hek leek te tuimelen. Een corpulente dame stapte snel opzij toen de Roemeen op haar af kwam stormen. 'U had beter kunnen blijven staan, mevrouw!', kreeg ze als commentaar van de lachende trainer. Na wat rekken met zijn pijnlijke rugspieren was Lobont echter weer zijn oude ik en wierp zich opnieuw met gevaar voor eigen leven voor en over zijn medespelers.