Menu
Ontspanning en luchtigheid als aspirine en water

Ontspanning en luchtigheid als aspirine en water

Doorgewinterde kroegtijgers zoeken hun toevlucht doorgaans in een stevige dosis aspirine met water, Ajax koos maandagmorgen voor ontspanning en luchtigheid als receptuur tegen de kater. Twee nederlagen in het eigen Amsterdam Tournament, voetbal dat vooral in het slotduel met Boca Juniors werd gekenmerkt door twijfels en gebrek aan ideeën, plus serieuze blessures bij twee voorname krachten lieten Ajax achter met een gevoel van verslagenheid. Dat kon ook een uiterst ontspannen oefensessie niet verbloemen.

Trainer Danny Blind liet de meeste spelers die daags ervoor in actie kwamen tegen de Argentijnen geen stap te veel zetten. Aangevuld met Mauro Rosales en Edgar Manucharyan stelde de oefenmeester twee partijen samen, die op het kunstgras een paar setjes voetvolleybal speelden. Blind trad louter op als scheidsrechter en liet zijn spelers verder volledig de vrije hand. Na een klein uurtje stond de winnende ploeg vast en zat de training er al weer op voor de basisspelers, die onderuit zakten op het veld of op het bankje aan de zijlijn om de verrichtingen van de andere Ajacieden te volgen.

Twee daarvan trainden onder toezicht van fysiotherapeut Ricardo de Sanders op het kunstgrasveld: Markus Rosenberg en Zdenek Grygera. De Zweedse aanvaller en de Tsjechische verdediger bleven zondag met lichte blessures langs de kant en deden uit voorzorg ook een dag later nog niet voluit met de groep mee. Ook Urby Emanuelson (hij speelde de tweede helft tegen Boca Juniors als linksback) werkte een individueel programma af met hersteltrainer René Wormhoudt.

Wat overbleef waren zes veldspelers en twee keepers, die als enigen wel vol aan de bak mochten. Rasmus Lindgren, Anthony Obodai, Nourdin Boukhari, Yannis Anastasiou, Thomas Vermaelen en Daniël de Ridder vormden twee drietallen, die achtereenvolgens samenspeelden met de doelmannen Hans Vonk en Bogdan Lobont. Het grootste deel van de training werd zo gevuld met intensieve positiespelletjes op een klein gedeelte van het veld. De spelers zonder hesjes (Anastasiou, Boukhari en Vermaelen) toonden geen enkel ontzag voor hun tegenstanders en wonnen allevijf de wedstrijdjes.

Blind zag het zo nu en dan hoofdschuddend aan, zoals hij ook al weinig reden tot vrolijkheid had na overleg met zijn medische staf. Nog voor het seizoen goed en wel begonnen is, beschikt Ajax namelijk al over een behoorlijk gevulde ziekenboeg. Rosenberg en Grygera werden al genoemd, maar nog veel ernstiger is het gesteld met de twee spelers die zondag na 54 minuten gewisseld moesten worden.

Aanleiding was een frontale botsing tussen de uitlopende keeper Maarten Stekelenburg en rechtsback Hatem Trabelsi, die per brancard van het veld werd gedragen. De doelman wist op eigen kracht de catacomben te bereiken, maar toch lijkt hij er het slechtst aan toe. Stekelenburg bezocht maandag het ziekenhuis om een specialist naar zijn gekwetste schouder te laten kijken. Het lijkt waarschijnlijk dat Blinds eerste keuze voor maanden uit de roulatie is.