Menu

Ontwaakt Oranje verplettert Denen

Patrick Kluivert mag zich scharen onder de grootsten op de topschutterslijst van Oranje. Met zijn 24ste doelpunt in de 42ste wedstrijd evenaarde de Amsterdammer het doelpuntentotaal van Marco van Basten. Zijn jeugdidool had daar 58 wedstrijden voor nodig. In de top tien staat Bergkamp bovenaan, met 37 goals uit 76 interlands. Foto's Louis van de Vuurst

Meevoetballende keepers kennen ze misschien niet buiten Nederland, maar Edwin van der Sar heeft zich wederom bewezen als beste doelman van Europa. De Juventus-goalie hield zijn doel op Euro 2000 opnieuw schoon, terwijl zijn Deense collega Peter Schmeichel drie maal moest buigen voor Oranje.

Anderhalve wedstrijd leek Oranje zonder bezieling. Na rust volgde de omslag. Wederom was het Edgar Davids die de ommekeer inleidde. Ver verwijderd van zijn middenveld veroverde hij met strijdlust de bal en stuurde Bergkamp weg. Oranje zou in een spectaculair half uur drie keer scoren. De doelpunten kwamen van de voet van Kluivert, Ronald de Boer en Zenden.

'Een goede De Boer' dient altijd te spelen, vinden ze thuis in Grootebroek. Frank kan in tegenstelling tot zijn broer wel rekenen op een plek in de basis. Toen voor de tweede achtereenvolgende keer Ronald als invaller het verschil maakte (hij stond op de voorzet van Zenden op het juiste moment bij de tweede paal) werd het feestje eerst in familiekring gevierd.

'Bye Bye Denemarken' kopte zaterdag de Deense kranten. Voor Jesper Gronkjaer draaide zijn eerste grote toernooi uit op een teleurstelling. Enkele keren brak de Ajacied gevaarlijk door de defensie van Oranje, maar een schot in het zijnet was zijn belangrijkste wapenfeit. Denemarken miste kwaliteit. Tegen Tsjechie valt misschien nog wat eer te redden.

In het veld hadden niet veel jongens door dat met een vierde doelpunt tegen de Denen een gelijkspelletje tegen Frankrijk voldoende zou zijn voor de eerste plaats in de poule. Nu moeten ze woensdag vol aan de bak om in eigen land te kunnen blijven. Dat mag de feestvreugde niet drukken, want het spitsenduo van Oranje heeft elkaar gevonden. Kluivert over de 1-0: 'Dennis maakte een goede actie. De bal kwam voor mijn voeten. Ik kon maar een ding doen: schieten. Met 1-0 waren we al tevreden geweest. Deze 3-0 zege is echt fantastisch. Maar achteraf hadden we er nog meer kunnen maken.'