Menu
‘Ontzettend veel zin in WK’

‘Ontzettend veel zin in WK’

De Oranje-vrouwen sloten woensdag de WK-voorbereiding met een prima resultaat af. De uitzwaaiwedstrijd tegen een zwak Estland werd met 7-0 gewonnen. Over vier dagen vertrekt de selectie richting Canada. ,,Het liefst wil ik zo snel mogelijk op het vliegtuig stappen”, sprak Merel van Dongen, maakster van de 3-0. ,,We hebben er allemaal ontzettend veel zin in.”

In totaal stonden vijf Ajacieden in de basis – Desiree van Lunteren, Van Dongen, Petra Hogewoning, Tessel Middag en Eshly Bakker – en kwam Anouk Hoogendijk na rust binnen de lijnen. Met name voor Middag werd het een wedstrijd om niet snel te vergeten. De middenvelder droeg op het Rotterdamse Kasteel de aanvoerdersband.

,,Een grote eer”, zei Middag na afloop. Een grote glimlach was niet van haar gezicht af te slaan. ,,Ik hoorde het gisteren (dinsdag, red.), een dag voor de wedstrijd. Het was een grote verrassing, want ik had er nog helemaal niet over nagedacht.”
Zoals een aanvoerder van de Oranje-vrouwen hoort te doen, hield Middag voor de wedstrijd een speech. ,,Ik heb gezegd dat het een mooie kans was om ons te laten zien. Het was de laatste keer dat we thuis speelden voor het WK. We speelden in een nieuwe samenstelling, vanwege het ontbreken van veel buitenlandse internationals. Zodoende waren er wat debutanten en mensen die hun rentree maakten na lange tijd. Het was dus ook zaak om te genieten.”
Middag sprak eerder de verwachting uit dat ze niet als bassispeelster aan het WK zal beginnen. Volgens de linkspoot hoeft het dragen van de aanvoerdersband niet te betekenen dat ze in de hiërarchie is gestegen. Concurrenten Anouk Dekker en Sherida Spitse speelden tegen Estland niet mee.

Het ligt in de lijn der verwachting dat Desiree van Lunteren, bij Ajax spelmaker, als rechtsachter zal gaan spelen. Op de positie van linksback lijkt Petra Hogewoning een goede kans op speeltijd te hebben. De Rijnsburgse speelde net als Van Lunteren 65 minuten mee.
Hogewonings kansen op een basisplaats lijken te zijn toegenomen nu Claudia van den Heiligenberg niet afreist naar Canada. Laatstgenoemde heeft teveel last van een kniekwetsuur, zo werd donderdagochtend bekend. Hogewoning hield zich woensdagavond, kort na de wedstrijd, nog op de vlakte. ,,Ik ga nergens vanuit. Of je nu in de basis staat of wissel bent, we moeten er met z’n allen een mooi WK van maken.”

Volgens Hogewoning wacht Nederland een zware klus in de groepsfase. ,,In veel andere poules kun je een favoriet aanwijzen, maar in onze groep niet. Ik denk dat we erg aan elkaar gewaagd zullen zijn. Canada is het thuisland, dat zal veel publiek trekken. China is een aardig ingespeeld team en Nieuw-Zeeland is vooral heel fit. Maar wij hebben ook een goede ploeg, met veel aanvallende kwaliteit. Het doel is om de groep te overleven. Daarna zien we wel verder.”
Hogewoning wordt in Canada niet gesteund door vrienden en familie. Datzelfde geldt voor Middag. ,,Dat kwam niet helemaal goed uit met werk en het is ook vrij duur”, vertelt Middag. ,,Natuurlijk is het jammer, omdat er van sommige teamgenotes wel familie meegaat. Aan de andere kant zullen ze het zeker volgen vanuit Nederland.”

Middag kijkt al lange tijd uit naar het debuut van Oranje op de mondiale titelstrijd. ,,Ik kan niet meer wachten. Zondag vertrekken we. Tot die tijd breng ik nog even veel tijd door met familie en vrienden en ga ik mijn koffer pakken. Dat wordt nog een lastig klusje. We blijven minimaal 3,5 week weg en maximaal zes. Ik ben er vrijwel zeker van dat we de poule overleven. Daar heb ik veel vertrouwen in.”

Van Dongen was de enige Ajacied die op het Kasteel wist te scoren. Op bijzonder fraaie wijze ook. De linkspoot nam een vrije trap vanaf rechts, op ruim 25 meter van het doel. Waar iedereen een voorzet verwachtte, verraste Van Dongen met een venijnig schot in de korte hoek. ,,Ik was er heel blij mee”, glunderde Van Dongen. ,,Hij was ook precies zo bedoeld.”

Hoewel de tegenstand gering was, hield Van Dongen een prettig gevoel over aan de wedstrijd. ,,We wilden aan ons aanvalsspel werken. Dan merk je dat zo’n wedstrijd tegen Estland toch wel fijn is, om even de bal te voelen. Het is lekker om met dit gevoel naar Canada af te reizen.”

Tot slot ook nog een bijzondere vermelding voor Bakker. De spits gaat niet mee naar het WK, maar mocht door de vele afwezigen, toch meespelen. Dat deed Bakker verdienstelijk met een assist op de 4-0 van Danielle van de Donk en het versieren van een strafschop.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Proshots/Jasper Ruhe