Menu
Onverdiend verlies Jong Ajax

Onverdiend verlies Jong Ajax

Jong Ajax heeft de zege van vorige week op Sparta geen passend vervolg kunnen geven. Op bezoek bij Roda JC werd onverdiend verloren. De medekoploper in de Jupiler League zegevierde met 1-0.

In vergelijking met vorige week speelde Jong Ajax met Ruben Ligeon rechts in de verdediging en Richairo Zivkovic in de punt van de aanval. Verder konden Andries Ulderink en Jaap Stam niet beschikken over spelers uit de A-selectie.

Jong Ajax had het in de openingsfase bijzonder moeilijk tegen de koploper. Roda JC zette vroeg druk en lieten de Amsterdammers niet voetballen. Het lukte Jong Ajax niet de bal in de ploeg te houden. De eerste kansen waren dan ook voor de Limburgers.

Jong Ajax-doelman Peter Leeuwenburgh redde eerst knap op een kopbal van Roda JC-aanvoerder Guy Ramos. Even later moest de sluitpost nog een keer handelend optreden op een inzet van Johan Plat. Jong Ajax kwam in die fase nauwelijks tot enig gevaar. Twee afstandsschoten van respectievelijk Queensy Menig en Sheraldo Becker konden Roda JC-keeper Bram Verbist echter niet verontrusten.

Een kwartier voor rust kantelde het duel. Jong Ajax nam de regie in handen en de gastheren kwamen nauwelijks meer in het stuk voor. Het overwicht leverde twee goede kansen op voor de bezoekers. De eerste was voor Elton Acolatse die na een knappe solo Verbist op zijn weg vond. Vlak voor rust werd Richairo Zivkovic goed vrijgespeeld, maar zijn schot vloog hoog over.

Alsof het een kopie betrof van de eerste helft, startte Roda JC na rust opnieuw furieus. En nu viel de treffer wel. Spits Frank Demouge toonde zich sterk in het duel met Damian van Bruggen en legde de bal panklaar voor invaller Hicham Faik: 0-1.

Jong Ajax was het daarna even helemaal kwijt. Gelijk vanaf de aftrap viel bijna de 2-0. Een lange bal waar Leeuwenburgh nog tussen zat, kwam via via voor de voeten van een andere invaller, Marc Höcher. Zijn inzet kon door Van Bruggen van de lijn worden gehaald. Nog was het niet gedaan met het gevaar. Luttele minuten later betekende een kopbal op de paal bijna alsnog de genadeklap.

Roda JC vond het daarna wel best. De ploeg van René Trost beperkte zich hoofdzakelijk nog tot het vasthouden van de voorsprong en loerde op de counter. Het liet het initiatief over aan Jong Ajax. Kon het elftal voor de rust nog voor gevaar zorgen, nu lukte dit niet. Veel verder dan een fraai afstandsschot van Tom Noordhoff, dat evenzo fraai werd gepareerd door Verbist, kwam de ploeg niet. In de slotfase kopte Van Bruggen uit een corner nog naast.

Ulderink was ondanks het verlies niet ontevreden over het spel van zijn ploeg. ,,Het lag zeker niet aan de intentie en de inzet. We begonnen behoorlijk goed. Hadden veel dreiging via de vleugels alleen creëerden we geen heel grote kansen. Achterin stond het daarvoor te goed bij Roda JC en soms maakten we voor het doel de verkeerde keuzes. Na de rust beleef je zeven slechte minuten en dat is gelijk fataal. Daarna heb je weer een overwicht, maar kom je niet tot scoren. Dat is iets waaraan we de komende weken moeten werken."

Scoreverloop: 50. Faik 1-0
Opstelling Jong Ajax : Leeuwenburgh, Ligeon, Tete, Van Bruggen, Owusu, Noordhoff, Acolatse (80. Hendriks), Bakker, Zivkovic, Menig, Becker (74. Keskin).


Tekst: Ajax.nl/Tom van der Wilt
Foto: Proshots/Henk Korzelius