Menu

Onvergetelijke avond voor De Lutte

Na dertig jaar kregen de inwoners van De Lutte eindelijk wat ze al zo lang wilden: een oefenwedstrijd tegen Ajax. Het werd 10-0 voor Ajax, maar niemand die dat verlies erg vond. Het was de honderdste wedstrijd die Koeman als trainer van Ajax coachte. Wamberto en Boukhari scoorden voor het eerst in de voorbereiding, Boschker was degene die niet in actie kwam, net zo min als Heitinga.

Het was in alles een bijzondere wedstrijd op papier: Ajax slaat voor de dertigste keer zijn kamp op in De Lutte, er werd voor de eerste keer tegen de plaatselijke voetbalvereniging gespeeld, het was de honderdste wedstrijd voor Koeman als trainer van Ajax en er werd tien keer gescoord; vijf keer voor rust en vijf keer na rust.

Net als in de eerste oefenwedstrijd in de voorbereiding had Koeman twee opstellingen gemaakt. Maarten Stekelenburg, die zaterdag niet in actie kwam, startte nu onder de lat. Cedric van der Gun speelde nu op de linkervleugel in plaats van aan de rechterkant en Yakubu en Obodai mochten ook de tweede helft blijven staan in het vertrouwde 4-3-3 systeem. Yakubu speelde wel vaak voor zijn verdediging, maar echt mee naar voren kwam hij niet.

Stekelenburg kon weinig van zijn keeperstalent laten zien. Hoewel de Lutte behoorlijke tegenstand gaf, kwam de thuisploeg niet tot kansen. Opmerkelijk was het verschil in lengte tussen beide teams, vooral in de eerste helft. Ajax speelde met de kleinsten in de selectie zoals Sneijder, Pienaar, Sonck en Obodai. De Lutte stelde daar allemaal grote stevige Hollandse jongens tegenover. Hoewel het verschil in technisch opzicht groot was, maakten de Luttenaren het Ajax zo lastig mogelijk. Vooral Rafael van der Vaart werd voortdurend kort gedekt, tot ergernis van de Heemskerker. Toch opende hij de score al na drie minuten en maakte hij ruim twintig minuten later de tweede van de avond.

Het derde doelpunt volgde enkele minuten later, maar daar kwam geen Ajax-schoen of –hoofd tegenaan. Dennis Scholten gleed een voorzet van Trabelsi achter zijn eigen doelman, die note bene zijn afscheidswedstrijd speelde. Wesley Sonck en Van der Gun maakten er 0-5 van voor de rust. Vooral Sonck was wat ongelukkig in de afwerking. De Belg zag een doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel en hij raakte enkele keren de paal. Zo bleef zijn totaal van de avond op slechts een goal steken.

Maar vanaf de bank zag de aanvaller zijn nieuwe ploeggenoten hetzelfde doen. Wamberto, Boukhari en Zlatan raakten eveneens meerdere keren lat en paal. De negen andere spelers die het veld in kwamen, lieten misschien wat meer technische hoogstandjes zien in de tweede helft, tot meer doelpunten leidde het niet. Daar lag het enige puntje van kritiek van Ronald Koeman. ,,Sommige spelers, zoals Wamberto en Boukhari, gingen teveel voor eigen succes. Ze drongen vaak naar binnen, waardoor het nog voller werd voor de goal. Als ze de bal nog meer hadden laten rondgaan, was de score waarschijnlijk hoger uitgevallen. Het maakt mij niet uit wie de goals maakt. Maar het is soms moeilijk in dit soort wedstrijden. Iedereen wil mooie dingen laten zien en dan loop je elkaar wel eens voor de voeten.”

Hoogtepunt van de avond was een fabuleuze passeeractie van Ibrahimovic op de achterlijn, die eigenlijk niemand goed begreep. De Zweed kreeg de bal nog voor, maar de scheidsrechter was waarschijnlijk te verbouwereerd om de handsbal die daarna werd gemaakt te zien. Maar het publiek genoot. En dat stemde Koeman positief. ,,Iedereen heeft maximaal zijn best gedaan om de score zo hoog mogelijk te krijgen en zo snel mogelijk weer in balbezit te komen. Wat dat betreft ben ik dus tevreden.”

De oefenmeester was niet op de hoogte van het feit dat hij voor de honderdste keer leiding gaf aan een Ajax-elftal. ,,Wel leuk dat er dan precies tien keer gescoord is, dat zijn mooie getallen bij elkaar”, glimlachte hij.

Al met al dus een mooie avond. Het verzoek om tegen De Lutte te spelen werd ingewilligd, er werd speciaal ruimte voor gemaakt in het programma. ,,Ik zie dit soort wedstrijden toch als een training, dus daarom hebben we in plaats van de gebruikelijke drie oefenwedstrijden die we in De Lutte spelen, deze vierde ingepland. De mensen van hier doen erg hun best om het ons naar de zin te maken. Het veld wordt bijvoorbeeld goed verzorgd. Zo kunnen wij iets terugdoen”, aldus Koeman.

En dat het een succes was, bleek uit het aantal aanwezige toeschouwers. Ruim 4000 mensen uit de omgeving kwamen kijken. En omdat er nog veel kinderen buiten de hekken stonden zonder toegangskaart, besloot de organisatie al deze kinderen uiteindelijk gratis naar binnen te laten. Alles verliep zonder problemen, alle kinderen konden op handtekeningenjacht en in de kantine van S.V. De Lutte zal ongetwijfeld tot in de kleine uurtjes nog worden nagenoten van deze bijzondere voetbalavond.