Menu

Onverwacht bezoek in Glasgow

Op de eerste avond van het trainingskamp in Glasgow werd gelijk getraind. In het stadion van de failliete club Exsalsior Airdrie had Ajax een goede grasmat gevonden om op te trainen. Later op de avond kwamen er onverwachte gasten langs in het hotel.

De eerste training van Nourdin Boukhari was waarschijnlijk niet zoals hij verwachtte. Hij liep een paar rondjes op het ongemaaide gras van de Schotse derde divisie-club en verliet toen het veld. Hij kwam terug met een ijszak tegen zijn hamstring. De nieuwste aanwinst had al wat langer last van de spier. Richard Witschge sloot zich bij zijn nieuwe teamgenoot aan, ook hij keek met ijs tegen zijn bovenbeen de training vanaf de kant toe.

Steven Pienaar was vooraf aan het vertrek naar Schotland een twijfelgeval, maar de Zuid-Afrikaan reisde toch mee. Helemaal fit is hij nog niet, samen met fysiotherapeut Mark Haak werkte hij op een hoek van het veld een aparte training af. Tomás Galásek deed iets soortgelijks, hij trainde met Laszlo Jambor aan de overzijde.

Ronald Koeman gaf een pittige training aan de spelers die wel fit waren. Hoe verder in de voorbereiding, hoe serieuzer de aanpak.

Eenmaal terug in het hotel wachtte een oude bekende de selectie op. Er klonken vreugdekreten uit de kelen van de Ajacieden, toen zij zagen dat Ronald de Boer hen verwelkomde. De ex-Ajacied kwam even gedag zeggen tegen zijn oude teamgenoten, toen hij vernam dat zij in zijn huidige woonplaats logeerden.

Even later volgde nog een verrassing. Shota Arveladze kwam het hotel binnen wandelen. Een voor een vlogen de Ajacieden hun Georgische vriend om de nek. Eenmaal bijgekomen nestelden allen zich in de fauteuils in de lobby. De goedlachse Arveladze was weer even terug bij Ajax.

De ex-Ajacieden hebben het naar hun zin in Glasgow. De Boer is helemaal fit en klaar voor de competitie, die op tien augustus begint. Het Schotse accent heeft hij nog niet helemaal onder de knie. De Boer:,, Ik weet dat ze overal ´wee´ voor zetten, dat is verkleinend. Dus een ´wee man´ is een ´mannetje´ en een ´wee phonecall´ is een ´belletje´! Verder wordt heel hard geprobeerd de stad wat te moderniseren en ik moet zeggen dat het aardig lukt. Er zijn veel leuke winkeltjes en restaurantjes bijgekomen. En het uitgaan is al haast beter dan in Amsterdam!”

Arveladze heeft last van zijn enkel maar kan elke training meedoen, zegt hij. Het accent is voor hem ook lastig, maar het klimaat vindt hij erger. ,,Het ergste hier is de regen. Soms doe ik ‘s ochtends de gordijnen open in de hoop een zonnetje te zien. Maar dan kijk ik naar buiten en denk: Nah, weer pech vandaag… Maar de mensen bij de club en om me heen en het voetbal natuurlijk maken alles goed,” vertelde de Georgiër.

Samen volgen ze als ze tijd hebben de wedstrijden van Ajax, mits die live worden uitgezonden. De Boer zegt dat hij niet zo veel kan volgen wegens tijdgebrek, maar Barcelona, waar zijn broer voetbalt, en Ajax probeert hij te volgen. Arveladze: ,,Ronald heeft zo´n schotel waarmee hij alle zenders kan ontvangen, ook de Nederlandse. Als een wedstrijd van Ajax op tv is, ga ik naar hem toe en kijken we samen. De groep heeft veel talent en een jaar extra ervaring, dus ik denk dat ze het goed gaan doen komend seizoen.”

Later op de avond kwam nóg een bekende langs, Jan Wouters vereerde de selectie met zijn bezoek. In de lobby werden nog lang herinneringen aan een gezamenlijke Ajax-tijd opgehaald.