Menu
"Onze leden zijn hard nodig"

"Onze leden zijn hard nodig"

Sinds 9 oktober 2013 is Carel Berenschot (62) bij Ajax in dienst als erfgoedcoördinator. Van 1992 tot 2008 zette hij tentoonstellingen op voor een kunsthistorisch advies- en organisatiebureau, waarna hij de laatste jaren ook nog projecten voor het Joods Historisch Museum, het Amsterdams Museum en Het Grachtenhuis uitvoerde. In het verleden was hij al bij meerdere Ajax-projecten betrokken. Zo hielp hij onder meer in de jaren negentig met het opzetten van een succesvolle Ajax-tentoonstelling in de Beurs van Berlage, was hij betrokken bij de totstandkoming van het toenmalige Ajax Museum en had hij jarenlang zijn eigen rubriek ‘Museumstukken’ in het Ajax Magazine.

Wat zijn de komende tijd de belangrijkste projecten?

"Een van de belangrijkste projecten is het digitaliseren van ons fotoarchief. Dat hebben wij uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf, Picturae, waar op dit moment al ongeveer 111.000 negatieven liggen. Daar zit het enorme archief van Louis van de Vuurst trouwens nog niet eens bij – dat telt ongeveer vier miljoen. Al die foto’s worden, na te zijn gedigitaliseerd, op een website geplaatst waarna ze met hulp van het publiek onder de projectnaam ‘Vele Ajacieden’ van een beschrijving moeten worden voorzien. Iedereen kan zich hiervoor opgeven.

Dat klinkt als een flinke klus.

"Zeker, en dan moet de zogeheten ‘Schoevaartkast’ ook nog helemaal uitgezocht worden. Als archivaris kreeg meneer Schoevaart zo veel spullen toegeschoven dat ook hij af en toe dacht ‘wat moet ik hiermee?’. Dat ligt allemaal in een kast en moet dus ook nog uitgeplozen worden."

Dit interview en vele andere wetenswaardigheden (jeugdcoördinator onderbouw Michel Hordijk over zaalvoetbal, Ajax Vrouw Whitney Sharpe, jeugdelftallen naar Qatar en de Ajax SocialSofa) staan in Ajax Clubnieuws 2 dat rond 28 februari 2014 zal verschijnen.