Menu
Ooijer kijkt uit naar Ajax - PSV

Ooijer kijkt uit naar Ajax - PSV

Ajax wacht zaterdagavond in eigen huis de competitiekraker tegen PSV. Waanden de bezoekers zich bij de eerste edities in de ArenA nog superieur. Tegenwoordig zijn de verhoudingen hersteld en is de landskampioen weer enigszins baas in eigen huis getuige drie zeges, een gelijkspel en een nederlaag in de laatste vijf jaargangen. Voormalig Ajax- en PSV-speler André Ooijer blikt vooruit.

Vorig seizoen zegevierde de ploeg van trainer Frank de Boer met 2-0 door een doelpunt van voormalig PSV’er Ismaïl Aissati en een benutte stafschop van Siem de Jong. André Ooijer, die bijna tien seizoenen voor PSV uitkwam maar de jeugdopleiding van Ajax doorliep en er afgelopen zomer zijn fraaie loopbaan afsloot met twee landstitels, ontbrak destijds vanwege een blessure. ,,En dat was voor mij heel zuur”, bekent de geboren Amsterdammer. ,,Vooral omdat ik er een jaar eerder ook al niet bij was doordat ik tegen AZ een rode kaart had ontvangen.”

Desondanks kwam Ooijer vaak binnen de lijnen in de ArenA, waar hij met PSV meestal aan het langste eind trok. ,,Ik kan me nog herinneren dat Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel een hattrick maakten”, doelt hij op de jaargangen 1999-2000 en 2004-2005, die door de bezoekers met 1-3 en 0-4 werden gewonnen. Het laatstgenoemde duel is tevens de grootste thuisnederlaag die Ajax ooit leed in eigen huis tegen PSV. ,,Maar in die periode was PSV ook oppermachtig in Nederland”, merkt de 55-voudig international terecht op. ,,Zoals Ajax in de jaren daarvoor vaak aan de winnende hand was. En ook de laatste seizoenen zijn de rollen een beetje omgedraaid.”

André Ooijer in het shirt van PSV tegen Ajax op 23 oktober 2005. André Ooijer in het shirt van PSV tegen Ajax op 23 oktober 2005.

Ooijer kijkt in elk geval uit naar de wedstrijd tussen de regerend landskampioen en de koploper. ,,Vooral omdat ik me bij beide clubs heb bewezen en ze allebei een warm hart toedraag. Ik verwacht wel dat Ajax gewoon het eigen spel gaat spelen, daar staat Frank de Boer natuurlijk om bekend. PSV kan meerdere kanten op, maar zal ook voor de winst gaan.” Dat de Brabanders zes punten voorsprong hebben, zegt Ooijer niks. ,,Het blijft een wedstrijd ‘op zich’. Ajax speelt met veel jeugd en PSV met veel internationals. Het wordt sowieso een megabelangrijke pot. Vooral gezien het programma dat beide clubs nog voor de boeg hebben. Hoewel Ajax evenals in voorgaande jaren in november tegen een aardige achterstand aankeek, zie je dat PSV nu ook punten laat liggen.”

Van de 57 voorgaande ontmoetingen in Amsterdam won Ajax dertig keer. PSV was negentien maal de sterkste en acht keer eindigde Ajax - PSV in een gelijkspel. De grootste zege boekte Ajax in het seizoen 1964-1965: Dankzij goals van Klaas Nuninga (2x), Sjaak Swart (2x) en Johan Cruijff won Ajax dat seizoen met 5-0 van de Eindhovenaren.

Ooijer zal de topwedstrijd in het stadion bijwonen. De 38-jarige voormalige verdediger geniet naar eigen zeggen volop van zijn voetbalpensioen. ,,En daarnaast probeer ik op Eredivisie Live een beetje de analist uit te hangen”, relativeert hij zijn nieuwe bestaan. ,,Verder zet ik me in voor goede doelen en heb ik gesprekken gevoerd met de KNVB over een trainersopleiding. Het is nog even afwachten wat ik verder ga doen, want een managementfunctie lijkt me ook heel interessant. Daarover ga ik in het nieuwe jaar nadenken.”

Competitieresultaten van de laatste vijf seizoenen:

2011/2012 Ajax – PSV 2-0 (25-03-2012)
2010/2011 Ajax – PSV 0-0 (20-11-2010)
2009/2010 Ajax – PSV 4-1 (14-03-2010)
2008/2009 Ajax – PSV 4-1 (16-11-2008)
2007/2008 Ajax – PSV 0-2 (30-01-2008)

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst