Menu
Ook Ajax 1 bekerde op 10 april tegen PSV

Ook Ajax 1 bekerde op 10 april tegen PSV

Ajax A1 speelt vanavond de halve eindstrijd in het bekertoernooi tegen PSV. Vandaag exact zes jaar geleden stond Ajax 1 ook in de halve finale van de Amstel Cup tegen PSV en won met 3-0.

Favoriet mocht je Ajax ondanks de thuiswedstrijd eigenlijk niet noemen. De heerschappij van PSV in de ArenA was zo immens; van de acht duels in de ArenA won Ajax er immers geen enkele en slechts een keer werd er gelijkgespeeld.

De finale van de Amstel Cup moest worden bereikt zonder Wamberto, die geschorst was. Andy van der Meyde werd gepasseerd door trainer Ronald Koeman en met Nikos Machlas en Mido als spitsenduo en Steven Pienaar en Maxwell als buitenste middenvelders had Koeman een tactiek bedacht om PSV te bestrijden.

Die leek te slagen, want de Amsterdammers legden vanaf het beginsignaal hun wil op aan de gasten, maar na een kwartier zakten de offensieve bedoelingen toch al snel weg. PSV profiteerde echter niet. Ajax was in de 35ste minuut dicht bij de openingstreffer. Cristian Chivu passte op Mido, die hard inschoot. Doelman Ronald Waterreus verlengde de bal met zijn vingertoppen net over de lat. Uit de daaropvolgende corner werkte Johann Vogel de bal uit het doel. Een doelpunt hing in de lucht en toen Luinge op slag van rust naar de stip wees, voltrok André Bergdølmo het vonnis, 1-0.

In de tweede helft hield Fred Grim zijn ploeg op voorsprong door inzetten van Mateja Kezman en Dennis Rommedahl te keren. De wedstrijd bleef spannend. Tot invaller Andy van der Meyde acht minuten voor tijd voorzette. Mido wilde de assist achter Waterreus knallen, maar dat lukte niet. Tomás Galásek was echter ter plaatse om alsnog raak te schieten. De marge werd zelfs nog groter. Van der Meyde passeerde Waterreus met een mooie beweging en bracht de eindstand op 3-0.

Zo lukte het voor het eerst sinds de bouw van de ArenA om PSV daar te verslaan. Dat daarmee direct de finale van de Amstel Cup werd bereikt, was helemaal mooi meegenomen.

Op dezelfde dag dat Ajax deze prestatie neerzette, 10 april 2002, werd Johan Cruijff bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Nederlands beste voetballer aller tijden werd onderscheiden voor zijn grote verdiensten voor het voetbal en zijn maatschappelijke activiteiten.