Menu

Ook Ajax 2 op schot tegen Sparta

De reserves van Ajax hebben in Rotterdam een ruime overwinning behaald op Sparta 2. Tot een monsterscore zoals Ajax 1 behaalde, kwam het niet, maar de 2-5 is eveneens een fraai resultaat. Pius Ikedia maakte zijn rentree na een hamstringblessure.

'Ik had niet verwacht dat we met deze cijfers zouden winnen', aldus trainer Jan Olde Riekerink na afloop van de wedstrijd. 'Sparta was een van de kanshebbers voor de titel.' Ook tijdens de wedstrijd zag het er niet naar uit dat Ajax het makkelijk zou krijgen.

Al na 24 seconden keken de Amsterdammers, bij wie Jose Valencia in de warming-up geblesseerd afhaakte, tegen een 1-0 achterstand aan. Christopher Kanu verhuisde door de blessure van Valencia naar de linkerkant in de defensie en A-junior Serghino Greene nam de rechterkant voor zijn rekening. Vanwege het ontbreken van de zieke Walker, stond Daniel Cruz op '4'.

Lang bleef die score niet op het bord, want Youssouf Hersi bracht Ajax binnen tien minuten langszij. Maar wederom kreeg Ajax een teleurstelling te verwerken. Niet vanwege een tegengoal, maar vanwege het geblesseerd uitvallen van Anthony Obodai.

Sparta speelde agressief, wat misschien wel te maken had met de afstraffing die het eerste team zondagmiddag had gekregen. Het onbezonnen spel leidde uiteindelijk tot twee rode kaarten voor de thuisploeg en ook hun trainer kon achter het hek plaatsnemen na zo'n zelfde kleur kaart.

'Winstpunt in deze wedstrijd was dat we op een Ajax-waardige manier bleven voetballen', complimenteerde Olde Riekerink zijn beloftevolle team. 'Deze jonge jongens worden opgeleid in de topsport en dat betekent ook dat ze onder alle omstandigheden zichzelf moeten blijven.'

Voor Wesley Sneijder, eigenlijk nog B-junior en invaller voor Obodai, betekende dat maandagavond scoren. Koud in het veld, boog hij de stand om naar 1-2 voor Ajax. Kwame Quansah en nogmaals Hersi maakten daar zelfs nog 1-4 van, voordat Sparta weer iets terug kon doen. Bij rust was het 2-4.

Aan het begin van de tweede helft had Olde Riekerink nog niet het idee dat zijn ploeg de punten al in de zak had. 'Integendeel. We konden de man-meer-situatie moeilijk uit buiten. We hadden continu een man over in de verdediging en in het Ajax-spel zoek je altijd de vrije man. Dat was echter heel moeilijk op een slecht veld.'

Toch kwam er nog een vijfde doelpunt. A-junior Kiran Bechan, vijftien minuten voor tijd ingevallen voor Pius Ikedia, bepaalde de eindstand op 2-5 voor Ajax. Ikedia speelde volgens de trainer een goede wedstrijd met fraaie acties.