Menu
Ook Ajax A1 kampioen van Nederland!

Ook Ajax A1 kampioen van Nederland!

Ajax A1 is zaterdag met een 1-2 overwinning op De Graafschap A1 kampioen van Nederland geworden. De Ajax-treffers waren in Doetinchem van Viktor Fischer en Danzell Gravenberch. De Ajacieden van trainer Fred Grim en zijn assistent-trainer Ronald de Boer vochten zich terug van een 1-0 achterstand.

,,Er was in het begin wat meer spanning bij de spelers dan normaal,’’ blikte trainer Grim terug op de inderdaad gespannen en daardoor ook wat rommelige openingsfase van zijn Ajacieden. De Amsterdammers incasseerden na 22 minuten een 1-0 achterstand na de kiezelharde uithaal van Kars Vierwind. Het duurde niet lang voordat de Amsterdamse koploper in de Eredivisie voor A-junioren zich herpakte. Nog altijd een tikkie gespannen en soms onzuiver, trokken de Ajacieden het duel langzaam maar zeker naar zich toe. Grim: ,,Na 25, 30 minuten deden we wel waar we goed in zijn. Na rust hebben we de kroon op ons werk gezet.’’

Nadat Viktor Fischer twee minuten voor de pauze al voor de 1-1 had gezorgd, loodste invaller Danzell Gravenberch zijn ploeg in de slotfase richting veilige haven. De A1 van Ajax prolongeerde, net als Ajax 1 dit seizoen lukte, het kampioenschap van Nederland. Net als in 2011 volgde ook in 2012 een kampioensfeest. ,,We hebben tot het laatst alles gegeven om kampioen te worden,’’ vervolgde Grim. ,,Na de verloren finale van de NextGen Series hadden we moeite om continu goed te blijven spelen. Dit team heeft heel veel wedstrijden gespeeld. We hebben ons na de verloren finale hartstikke goed herpakt.’’

Het kampioenschap is de bekroning op een topseizoen. Het hoogste jeugdelftal van Ajax had eerder deze voetbaljaargang een indrukwekkende reeks van twintig competitieduels zonder nederlaag opgebouwd. Alleen van FC Groningen en Feyenoord werd verloren. Opgeteld bij de gelijke spelen tegen Feyenoord (3-3) en AZ (1-1) stond de regerend landskampioen dan ook al tijden aan kop in de Eredivisie voor A-junioren. Omdat ook Feyenoord bleef winnen, viel de beslissing pas op de laatste speeldag. Op de slotdag van de competitie bedroeg de voorsprong op Feyenoord twee punten. Dankzij de zege in Doetinchem werd de voorsprong dus definitief verzilverd.

Davy Klaassen duelleert met een tegenstander van De Graafschap A1. Davy Klaassen duelleert met een tegenstander van De Graafschap A1.

In Europa zette het team van Fred Grim de jeugdopleiding dus op de kaart met een finaleplaats in de nieuwe NextGen Series. Met name de overwinningen in Barcelona (0-3) en Liverpool (0-6) leverde internationaal aanzien op. In de finale waren de A-junioren van Internazionale uiteindelijk na strafschoppen. ,,Dit was misschien toch wel hét mooiste scenario; op de laatste speeldag kampioen worden,’’ jubelde Ajax-keeper Mickey van der Hart met de ‘verse’ kampioensmedaille om de nek en een kleurrijke bos bloemen in de hand.

De talentvolle doelman was dit seizoen een van de uitblinkers in de ploeg van Grim. ,,Het was geen goede wedstrijd, maar vandaag hoefde het ook niet mooi. In het begin hadden we moeite om de goede oplossing te vinden, in de tweede helft zijn we nauwelijks meer in de problemen geweest. Hier hebben we de hele week naar toegeleefd. Dit is erg mooi.’’

Van der Hart sluit eind juni aan bij de A-selectie als de voorbereiding start op het seizoen 2012 – 2013. Eerst wacht de keeper nog een eindexamen vwo én een vakantie op Mallorca. ,,Vooral de NextGen Series zijn echt goed geweest voor mijn ontwikkeling. Met de wedstrijd tegen Liverpool als hoogtepunt, denk ik. In de NextGen Series hebben veel mensen me ook leren kennen. Het was een topseizoen.’’

Ook Davy Klaassen was een Ajacied die glom van trots op het jeugdcomplex van De Graafschap. ,,Ondanks de 1-0 hielden we vertrouwen,’’ stelde Klaassen. Ook de middenvelder en aanvoerder van Ajax A1 maakt na de zomerstap definitief de overstap naar de A-selectie. ,,Met dat vertrouwen lukte het ons om terug te komen van de achterstand. We hebben het goed opgepakt. Nu is het tijd voor eeen feestje.’’

De Ajacieden uit de A1 schaarden zich bij een mooie reeks Ajacieden die eerder al het kampioenschap veroverden. Eerder werden de B1, C1, C2, D2 en F1 al kampioen. Ook ontkurkten dit seizoen Ajax Zaterdag 1, Zaterdag 2, Zaterdag 3 en de Ajax Veteranen de champagne.

Later ook op Ajax TV meer over de kampioenswedstrijd van Ajax A1.

De Graafschap A1 - Ajax A1: 1-2 (1-1)
Scoreverloop: 22. Kars Vierwind 1-0, 43. Viktor Fischer 1-1, 81. Danzell Gravenberch 1-2.
Opstelling Ajax A1: Mickey van der Hart; Sven Nieuwpoort, Fabian Sporkslede, Stefano Denswil, Mitchell Dijks; Youssef Fennich (85. Darren Rosheuvel), Davy Klaassen, Abdelmalek El Hasnaoui (83. Sinan Keskin); Boban Lazic (61. Nick de Bondt), Rowendy Schoop (60. Danzell Gravenberch), Viktor Fischer.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax-rechtsbuiten Boban Lazic ziet hoe doelman Hidde Jurjus net eerder bij de bal is. Ajax-rechtsbuiten Boban Lazic ziet hoe doelman Hidde Jurjus net eerder bij de bal is.
Halverwege de kampioenswedstrijd, bij een 1-1 stand, druk overleg tussen de Ajax-trainers Ronald de Boer (rechts) en Fred Grim. Halverwege de kampioenswedstrijd, bij een 1-1 stand, druk overleg tussen de Ajax-trainers Ronald de Boer (rechts) en Fred Grim.
Na afloop vierden de Ajacieden een uitzinnig feestje. Doelman Van der Hart omhelst in het feestgedruis zijn trainer Fred Grim. Na afloop vierden de Ajacieden een uitzinnig feestje. Doelman Van der Hart omhelst in het feestgedruis zijn trainer Fred Grim.
Waarna de Ajacieden een feestje vierden met de Ajax-fans die naar Doetinchen waren gereisd. Waarna de Ajacieden een feestje vierden met de Ajax-fans die naar Doetinchen waren gereisd.
Ajax A1 kampioen van Nederland! Ajax A1 kampioen van Nederland!
De kampioenen van de A1 tonen bij terugkomst op de Toekomst de kampioensschaal. FOTO Gerard van Hees De kampioenen van de A1 tonen bij terugkomst op de Toekomst de kampioensschaal. FOTO Gerard van Hees