Menu
Ook Ajax A1 kampioen

Ook Ajax A1 kampioen

Ajax A1 is dinsdagavond kampioen geworden. De ploeg van trainer John van den Brom won op de laatste speeldag met 4-0 van Vitesse. Johan Plat bepaalde de ruststand op 1-0. In de tweede helft gaven Javier Martina, Rydell Poepon en Murat Yildirim de stand een nog fraaier aanzicht.

De dinsdagavonden kunnen bij John van den Brom voorlopig niet meer stuk. Vorige week dinsdag stond hij nog met de kampioensschaal van Jong Ajax in de hand, vandaag was de trainer de gevierde man bij de A1. ,,Dat is best bijzonder”, vond Van den Brom zelf ook wel. De trainer nam het A1-elftal over toen Danny Blind hoofdtrainer werd. Blind kwam na afloop direct het veld op om de jongens te feliciteren met hun kampioenschap. ,,Dat vond ik erg leuk”, gaf Van den Brom toe. ,,Hij liet daarmee nog maar weer eens zien dat zijn betrokkenheid bij dit team optimaal is.”

Blind had de wedstrijd van het balkon van de Toekomst gevolgd. Ook Johan Cruijff keek toe hoe de toekomst van Ajax zich weer als beste Nederlandse juniorenteam liet kronen. ,,Toch vind ik eigenlijk niet dat we deze wedstrijd goed hebben gespeeld”, durfde Van den Brom na afloop kritisch te zijn. Hij zag hoe zijn team in de eerste tien minuten al drie opgelegde kansen verprutste. Pas toen Johan Plat, die in de beginfase zijn vizier ook niet scherp had gesteld, in de 27ste minuut zelf een prachtige actie maakte en die met een even zo fraaie goal bekroonde, leek de ban gebroken.

,,Maar daarna gingen we een beetje angstig spelen”, had aanvoerder Robbert Schilder ook gemerkt. ,,Toch viel het vooraf met de spanning wel mee. We wisten dat als wij met z’n allen wilden winnen, dat het tegen Vitesse geen probleem mocht worden.”

Pas rustig kon iedereen - er waren heel veel mensen afgekomen op dit duel - zitten na het tweede Ajax-doelpunt dat in de 72ste minuut viel. Schilder was mee opgekomen, vond Rydell Poepon die doortikte op Javier Martina. Die klopte Vitesse-doelman Piet Velthuizen en het ‘Kampioenuh Kampioenuh’ rolde van de tribune. Zeven minuten later bracht Poepon de stand op 3-0. ,,Hoewel we het vandaag volledig in eigen hand hadden, zat ikzelf pas rustig toen de derde er in lag”, gaf Van den Brom toe. ,,Na de wissels ging het wat beter lopen.”

En wisselen deed Van den Brom veelvuldig. Liefst vijf nieuwe spelers bracht hij in, onder wie de EK onder 17-gangers Vurnon Anita en Jeffrey Sarpong. Maar ook Jasper Kok, Per Weinrauch en Mitchel Burgzorg mochten hun opwachting in het kampioensteam nog maken. ,,Dit is een echt team”, kwalificeerde Van den Brom zijn jongste ploeg. ,,Maar er zit ook veel individuele kwaliteit in.”

Nadat Poepon in de 83ste minuut een vrije trap had genomen, benutte Murat Yildirim de rebound adequaat en eindigde het duel met een ruime 4-0 zege. ,,We hebben een goed seizoen gedraaid”, beschouwde Schilder in een notendop na. ,,Ik denk niet dat veel mensen hebben gedacht dat wij nog kampioen zouden worden. Vooral niet omdat er veel spelers van ons zijn doorgeschoven naar Jong Ajax en zelfs naar Ajax 1. Ajax kan blij zijn met deze ontwikkeling.”


De eindstand:
Ajax 26-58
Feyenoord 26-56
Twente/Herac. 26-52
AZ 26-50
Vitesse 26-42
FC Groningen 26-35
PSV 26-33
Excelsior 26-33
sc Heerenveen 26-31
ADO Den Haag 26-31
FC Utrecht 26-29
RKC Waalw. nc 26-22
NEC ** 26-20
Willem II ** 26-17

** gedegradeerd
Sparta en FC Volendam gepromoveerd