Menu
Ook Ajax A1 richting Barcelona

Ook Ajax A1 richting Barcelona

Orlando Trustfull staat sinds dit seizoen aan het roer van Ajax A1. De 43-jarige Amsterdammer, die de afgelopen jaren de B1 onder zijn hoede had, nam onlangs het stokje over van Fons Groenendijk (Jong Ajax). De nieuwbakken coach wacht met zijn ploeg onder meer de strijd om de Youth League, het jeugdige equivalent van de Champions League.

Ajax A1 neemt het in de Youth League op tegen dezelfde tegenstanders die het eerste elftal in de Champions League tegen het lijf loopt: FC Barcelona, AC Milan en Celtic. ,,Dat is natuurlijk een fantastische groep. Het is voor de jongens een ervaring die ze weer een stap verder gaat helpen richting het niveau waar ze naar toe moeten.” Desondanks ziet de tweevoudig international geen reden voor een koerswijziging. ,,Ik ga ze hetzelfde voorbereiden als altijd. Barcelona is een grote club, maar wij hebben ook een fantastische jeugdopleiding. We gaan ons dus meten. Je kunt er op papier veel van zeggen, maar ik kan me vanuit het verleden geen wedstrijd herinneren waarin we over de gehele linie minder waren dan Barcelona.”

Na het openingsduel op Spaanse bodem stuit de A1 in eigen huis op AC Milan. Evenals Barcelona een grootmacht, maar met een totaal andere voetbalvisie. ,,Spanjaarden zijn technisch vaardige spelers en willen in balbezit alles voetballend oplossen, maar ook snel druk zetten, dus eigenlijk hetzelfde wat wij doen. Italianen daarentegen doen alles om te winnen en dat mag ook op dat niveau. Spelers worden daar van jongs af aan getraind om wedstrijden te winnen. Dat is een heel andere benadering dan de manier waarop wij onze jongens opleiden, al willen wij natuurlijk ook winnen. Het is in elk geval fantastisch wat zij, ten koste van alles, bereid zijn te doen voor een goed resultaat. Dat kunnen wij onsportief vinden, maar daar is het allemaal geoorloofd om hun doel – het winnen van de wedstrijd – te bereiken. Verder komt er ook een stukje prestige bij kijken, buiten het feit dat het natuurlijk heel leuk is.”

Ajax A1 speelt dinsdagavond om 20:00 uur tegen de A-junioren van FC Barcelona. Ajax A1 speelt dinsdagavond om 20:00 uur tegen de A-junioren van FC Barcelona.

Ook de laatste opponent Celtic in de YL is een tegenstander van formaat met een speelwijze die op de Britse leest is geschoeid. ,,Schotten willen over het algemeen veel duels spelen en stevig voetballen”, legt Trustfull uit. ,,Dat is weer een heel ander type voetbal. Daarnaast zijn ze in het veld vaak verbaal heel aanwezig.” Iets wat de voormalige middenvelder in zijn actieve loopbaan van dichtbij meemaakte tijdens zijn seizoen bij Sheffield Wednesday, dat destijds uitkwam in de Engelse Premiership. ,,Die ervaring neem ik dan ook mee en daarmee probeer ik ze voor te bereiden. Hoewel ze zelf ook indrukken hebben omdat tegenwoordig alles op tv is.”

Bovendien kunnen de meeste A-junioren, in navolging van hun coach, putten uit de ervaringen die ze in de B’tjes hebben opgedaan bij de jaarlijkse strijd om de Aegon Future Cup. ,,Die bagage is natuurlijk ontzettend nuttig”, beaamt Trustfull. ,,Ze zijn al eerder in aanraking geweest met goede Europese teams en weten wat ze kunnen verwachten. Alleen komen er nu andere aspecten bij kijken. Ze gaan bijvoorbeeld reizen en krijgen nog meer aandacht van de media. Dat zijn allemaal dingen die voor een andere spanning zorgen. Maar dat is ook heel goed, want als ze straks bij het eerste elftal komen, zijn zulke situaties herkenbaar.”

Trustfull verruilde zoals gezegd Ajax B1 voor de A1, maar beschouwt deze stap niet als een promotie. ,,Ik weet niet of je daar zo naar moet kijken. Het technisch hart heeft alleen gemeend mij daar neer te moeten zetten en ik ben daar vanzelfsprekend heel blij mee. Ik vind het hartstikke leuk en eervol dat ik met heel getalenteerde spelers mag werken. Voorgaande jaren was het de B1, waar ik met heel veel plezier heb gewerkt en wat een heel talentvolle groep was.”

Het grootste verschil tussen beide elftallen is de intensiteit. ,,Bij de A1 gaat het allemaal net even wat sneller en is er een iets andere benadering. In iedere leeftijdsgroep komen er wat eisen bij: Hoe dichter je bij de A-selectie komt, des te meer technische, tactische en mentale vaardigheden er worden gevraagd. Die moeten op een dusdanig niveau zijn dat ze de vervolgstap iedere week of maand zouden kunnen maken. Laatst trainde bijvoorbeeld iemand van mijn elftal mee bij de A-selectie en dan zie je dat het heel hard kan gaan. Al is niet gezegd dat hij daar blijft, maar ze moeten er wel bewust van zijn dat die stap ieder moment kan komen. Ze moeten er op alle gebieden klaar voor zijn.”

Ook onder de leiding van Trustfull blijft ‘ontwikkeling’ dus het sleutelwoord. ,,Wij willen spelers klaarstomen voor de volgende stap. Daarmee bedoel ik de Jupiler League en als ze heel erg goed zijn de A-selectie. De wedstrijden in de Youth League kunnen daarbij enorm helpen. We willen die wedstrijden wel winnen, maar hebben de ontwikkeling van spelers heel helder voor ogen. Bij dit soort wedstrijden komen er ook wat andere dingen kijken: Een stuk prestige, de wil om te winnen en om Ajax zo goed mogelijk te laten zien in Europa.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Pro Shots