Menu
‘Ook Ajax plukt vruchten WK-plaatsing'

‘Ook Ajax plukt vruchten WK-plaatsing'

Het Nederlands vrouwenelftal is nog een horde verwijderd van een historische prestatie. Slechts het winnen van de tweeluik met Italië scheidt Oranje van het eerste WK-startbewijs uit de historie. Niet alleen het Nederlandse vrouwenvoetbal, maar ook Ajax – dat met zes speelsters hofleverancier is – is gebaat bij plaatsing voor de mondiale titelstrijd, zo stellen Ed Engelkes en Daphne Koster.

Het is voor Engelkes een vooruitzicht om van te watertanden. Mocht het Nederlands elftal zich plaatsen voor het WK, dan heeft de trainer van Ajax volgend seizoen speelsters met veel meer bagage tot zijn beschikking. ,,Op een WK worden de speelsters in korte tijd op het allerhoogste niveau uitgedaagd. Hun ontwikkeling kan dan bizar snel gaan.”

Zowel Engelkes als Koster is zaterdag in het Kyocera Stadion aandachtig toeschouwer. Engelkes als liefhebber, maar ook om de verrichtingen van zijn Ajacieden te volgen. Koster is analyticus voor FOX, dat de wedstrijd live uitzendt. De spanning zal bij het icoon van het Nederlandse vrouwenvoetbal voelbaar zijn. Ze heeft namelijk een belang bij de wedstrijd(en). Mocht Nederland zich plaatsen, dan hoopt Koster in de zomer in Canada van de partij te zijn. Ze laste vanwege de geboorte van haar dochtertje een pauze in, maar heeft inmiddels de training bij Ajax hervat.
Voor de heenwedstrijd in het Kyocera Stadion zijn al ruim 10.000 kaarten verkocht. Het duel wordt de best bezochte thuiswedstrijd van de Oranje-vrouwen uit de geschiedenis. ,,Het vrouwenvoetbal leeft”, zegt Koster. ,,Dit is uniek. Hoe vaak gebeurt dit nu bij vrouwelijke teamsport? Dit geeft aan dat er markt voor is. Het is ook niet eenmalig, het is een trend aan het worden.”

Het woord zichtbaarheid wordt door zowel Koster als Engelkes veelvuldig in de mond genomen. Zolang Oranje op de radar staat, zal de populariteit toenemen. ,,Komende zomer is er geen groot toernooi”, vertelt Koster. ,,Mochten we ons plaatsen, dan zal de focus van alle Nederlandse sportliefhebbers op het WK gericht zijn. Het WK is het grootste sportevenement voor vrouwenteams. Drie jaar geleden werden in Duitsland alle records verbroken. Maar als we het niet halen, zal niemand weten hoe groot het is. Daarbij geldt ook hoe meer mensen er geïnteresseerd zijn, hoe interessanter de sport wordt voor sponsoren. Dat is natuurlijk belangrijk.”

Het halen van het WK zou de plek van Nederland in het internationale speelveld kunnen uitkristalliseren, al denkt Engelkes wel een aardig beeld te hebben. ,,Technisch en taktisch zit het wel goed, komen we in de buurt van de wereldtop. Op fysiek gebied kunnen we nog wel wat stappen zetten.”

Daphne Koster met collega-international Desiree van Lunteren: Daphne Koster met collega-international Desiree van Lunteren:

Koster is het voor het overgrote deel met haar coach eens. ,,Toen ik in 2010 in Amerika ging spelen, verbaasde ik me over hoe beperkt zij in tactisch opzicht waren en hoe volwassen ik daarin was. In Nederland zijn we taktisch erg sterk. Op technisch gebied moeten we naar de echte top nog wel een slag maken. In andere landen trainen ze op jongere leeftijd al beter en meer. Daarnaast kan het op fysiek gebied beter. Dat komt omdat in sommige landen het bedrijven van topsport beter is geregeld. Dan heb ik het niet over de faciliteiten, maar over het loonstrookje. Hier werken of studeren de meeste meiden naast het voetbal."

Koster vervolgt: ,,Daarom zou ik het mooi vinden als er zich na een eventuele plaatsing voor het WK een sponsor aandient, die uitspreekt volledige vertrouwen in Oranje te hebben en ervoor zorgt dat wij ons optimaal kunnen voorbereiden. Dat de focus volledig op voetbal ligt en internationals niet meer daarnaast vijf uur moeten werken, waarbij ze op hun benen staan.”

Maar wat betekent het concreet voor Ajax als Oranje zich plaatst voor het WK? Engelkes: ,,Als club kunnen wij er de vruchten van plukken. De ervaringen die onze internationals opdoen en kunnen overbrengen op jongere speelsters zou een win-win-situatie moeten opleveren. De hele competitie is ingericht op het halen van het WK. Uiteraard zullen wij daar na plaatsing met de KNVB in gesprek over gaan. Daarbij moeten we ook naar volgend seizoen kijken. Stel dat wij kampioen worden en we de Champions League in mogen, dan hebben we frisse speelsters nodig. Maar een WK vormt een grote belasting en vooral de internationals hebben vakantie en rust nodig.”

Koster tot besluit: ,,Op het WK zal er veel aandacht voor de internationals zijn. Dat komt de competitie alleen maar ten goede. Dus ook Ajax. Speelsters worden interessanter, ook voor sponsoren. Het worden interessante maanden. In december wordt bekend of Nederland in 2017 het EK mag organiseren. Lukt dat en wordt het vervolgens goed weggezet, dan kan het Nederlandse vrouwenvoetbal grote stappen zetten.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees