Menu
Ook Boschker krijgt Doornroosje niet wakker

Ook Boschker krijgt Doornroosje niet wakker

Het is een niet alledaags en enigszins wonderlijk beeld. Een speler van Ajax buigt op een voetbalveld door de knieën om een beeldschone jonge vrouw te kussen. Het gebeurde bijna 14 jaar geleden, op 14 april 2004 in de Efteling.


In de rubriek Beeldspraak halen we mooie, opmerkelijke foto's uit ons grootse archief opnieuw voor het voetlicht en laten we de hoofdpersonen of deskundigen aan het woord om te vertellen over het moment.


Met uiterste voorzichtigheid was het doelman Sander Boschker die zich liet zakken om Doornroosje wakker te kussen. Uiteraard herinnert de inmiddels 47-jarige zich die bijzondere dag nog wel. ,,Toevallig had ik het er laatst nog over dat ik eens in de Efteling had gevoetbald. Waardoor ik er ineens aan moest denken weet ik niet meer. Misschien zag ik iets op televisie of omdat we er met de kinderen heen waren.”

‘We wisten niets’
Die - bloedhete - voorjaarsdag moesten de Ajacieden in trainingspak naar de Efteling. ,,Van te voren wisten we niets”, aldus de huidige keeperstrainer van FC Twente die 1 jaar bij Ajax onder contract stond maar nooit tot een officieel duel kwam. ,,Dan vraag je je af: ‘wat moeten we daar in godsnaam?’. We wisten niet wat de bedoeling was.”

En ineens stonden daar de Grote Boze Wolf, Hans en Grietje, Roodkapje (omgedoopt tot Roodkiepje omdat ze het doel verdedigde) en Doornroosje als spelers van het Sprookjeselftal tegenover de Ajacieden die 3,5 week later het 29e landskampioenschap zouden binnenhalen. ,,Ze waren heel gemeen”, lacht Boschker 14 jaar later hartelijk. ,,Doornroosje had de perfecte schwalbe in huis en viel gelijk in slaap op het veld. Tsja iemand moest haar wakker kussen en niemand van die jonge gasten wilden dat. Toen moest deze oude knar het maar weer doen. Ik was 33 en vergeleken met de andere spelers als Sneijder, Van der Vaart, Van Damme was ik wel de oudste.” Het lukte hem niet. Uiteindelijk bleek de prins toch de enige die in staat was haar wakker te kussen.

De teams van Ajax en het Sprookjeselftal bijeen.
De teams van Ajax en het Sprookjeselftal bijeen.

De hilariteit was groot op en rond het veld. Van der Vaart kwam niet meer bij van het lachen toen Yakubu werd gepoort door de Dwerg. De - helaas veel te vroeg overleden - Ghanees presteerde het in de unieke wedstrijd 2x een rode kaart te krijgen. Effect op zijn meespelen had dat niet. Yakubu ging gewoon verder.

Later heeft Boschker nooit meer tegen het Sprookjeselftal of soortgelijk team hoeven voetballen. In de Efteling kwam hij nog wel. Niet zo raar als vader van 5 kinderen. Ajax speelde 2 jaar later nog een keer tegen het Sprookjeselftal.

Lees ook: Beeldspraak: Niet trainen, maar vissen

Tekst en foto: Ajax.nl