Menu
Ook Deense inbreng bij trainersstaf

Ook Deense inbreng bij trainersstaf

Kenneth Perez is dit seizoen een nieuw gezicht in de technische staf van Ajax A1. De 37-jarige oud-speler van de club, die vorig seizoen al stage liep bij de C1 en B1, wordt de assistent van hoofdtrainer Fred Grim. Daarmee neemt hij het stokje over van Ronald de Boer. Na Christian Eriksen, Nicolai Boilesen, Viktor Fischer en Lasse Schöne heeft nu ook de trainersstaf officieel een Deens tintje gekregen.

Hun jarenlange ervaring in het betaald voetbal heeft bij zowel Grim als Perez een fraaie catalogus aan wedstrijden en onderlinge ontmoetingen opgeleverd. Zo was er bijvoorbeeld, naar nu blijkt, een memorabele ontmoeting in het seizoen 1999-2000. Rondom de eeuwwisseling troffen MVV en Ajax elkaar in Maastricht. En ondanks dat het een duidelijke 6-2-overwinning voor Ajax werd, bewaart ook toenmalig MVV-speler Perez goede herinneringen aan dat duel. ,,Ik speelde toen bij MVV en maakte de laatste goal van de wedstrijd uit een vrije trap. Fred stond toen inderdaad bij Ajax in het doel. Dat herinner ik me nog goed.”

Inmiddels tellen het heden en de toekomst voor Perez. Daarin gaat hij samenwerken met Grim. ,,Ik was blij verrast toen ik werd gevraagd voor deze klus”, zegt de Deen over zijn nieuwe rol bij Ajax. ,,Omdat ik hier heb gespeeld en vorig seizoen ook al rondliep, ken ik natuurlijk al veel mensen op de Toekomst. Dat is wel heel leuk.” Voordat hij vorig seizoen terugkeerde bij Ajax had hij elders al ervaring opgedaan in het trainersvak. ,,Ik heb het elftal van mijn zoon getraind”, doelt de 24-voudig Deens international op de D1 van BVV’31. ,,Dat deed ik puur omdat mijn eigen zoon daarin speelde. Toch is het een goede basis geweest. Bovendien vond ik het leuk om te doen.”

Kenneth Perez kijkt naar de samenwerking met A1-hoofdcoach Fred Grim. Kenneth Perez kijkt naar de samenwerking met A1-hoofdcoach Fred Grim.

De oud-speler van onder meer Ajax, AZ, PSV en FC Twente maakte tijdens zijn loopbaan veel trainers mee. ,,Van Co Adriaanse, Louis van Gaal en Steve McClaren heb ik het meeste geleerd.” Vergeleken bij de strakke, gedisciplineerde werkwijze van eerstgenoemden lijkt McClaren op het oog een vreemde eend in de bijt. ,,Vergis je niet, Steve is heel sympathiek, maar wel tot een bepaalde hoogte. Er moet namelijk ook bij hem worden gepresteerd.”

Ook over zijn nieuwe leermeester, Grim, is de Scandinaviër enthousiast. ,,Je kunt zien dat Fred
jarenlang heeft getraind onder Van Gaal. Ik herken veel dingen terug. Verder zegt hij goede dingen en is hij organisatorisch heel gestructureerd. Ik heb ook het gevoel dat er een bepaalde chemie is tussen ons.”

Perez is in ieder geval blij dat hij de A1 onder zijn hoede heeft. ,,Dat is een fijne leeftijdsgroep om mee te werken en past ook beter bij me dan een lagere leeftijdscategorie. Maar ook bij de A-junioren staat de ontwikkeling van de spelers voorop. Hoewel we nu vooral bezig zijn met het conditionele aspect gaan we de komende weken het voetballende gedeelte beter maken. Ik zie in elk geval genoeg talent.” En hoewel Perez tijdens zijn loopbaan nooit om woorden verlegen zat - en meer dan eens de discussie aanging met zijn coach - vreest hij dergelijke types niet. ,,Het lijkt me juist een uitdaging om zulke spelers proberen te overtuigen en wie weet leer ik wel weer wat van hen.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst