Menu
Ook Denswil zelf gelooft in Denswil

Ook Denswil zelf gelooft in Denswil

De belangstelling voor Stefano Denswil nam de afgelopen weken enorm toe. De 20-jarige Zaandammer gaf interview na interview en kreeg lovende kritieken na zijn recente duels in Ajax 1. Denk dan niet dat het hem naar het hoofd stijgt. Welnee, hij blijft er ogenschijnlijk stoïcijns onder. Als een doorgewinterde verdediger staat hij de media te woord. Dat hij afgelopen woensdag zijn Europese debuut maakte, was niet aan hem af te zien.

Al die aandacht kan worden uitgelegd als een groot compliment aan zijn adres. En ook zijn trainer Frank de Boer liet deze week weten tevreden te zijn met de ontwikkeling en de nuchtere houding van zijn toptalent Denswil. ,,Het is een fantastische jongen. Heel rustig en hij loopt niet met zijn hoofd in de wolken”, complimenteerde De Boer de jongeling daags na Barcelona - Ajax. ,,Hij heeft grote stappen gemaakt de laatste driekwartjaar. Ik zie een mooie toekomst voor hem.”

Zelf kijkt de jonge verdediger niet zover vooruit. Denswil houdt het overzichtelijk. Hij wil gewoon elk duel goed presteren, of dat nou in Ajax 1 is of in Jong Ajax. Dan komt die mooie toekomst vanzelf wel. Want laten we even relativeren. De wedstrijd tegen Barcelona was pas zijn zevende duel in Ajax 1. ,,Het gaat nu drie duels goed, maar het is belangrijk dat je een heel jaar goed speelt”, aldus de Noord-Hollander op zijn kenmerkende nuchtere wijze. ,,Dat er nu zoveel belangstelling is, dwing je zelf wel af. Maar nu moet ik de lijn doortrekken. Ik wist bij de start van het seizoen dat ik tweede keus was. Ook dan moet je vlijmscherp zijn. Dat eist de trainer van je. Ik denk dat ik de lat hoger leg dan de trainer. Ik probeer elke wedstrijd het maximale uit mijzelf te halen. Natuurlijk helpt de trainer daarbij maar het ligt uiteindelijk aan jezelf. Ik moet zorgen dat ik scherp blijf. Ik speel nu drie wedstrijden in een week en dan moet je goed je lichaam leren kennen. Je moet je goed laten verzorgen en thuis ook lekker rusten. Ook als je drie wedstrijden in een week speelt, zal je echt 270 minuten vlijmscherp moeten zijn. Je wilt elke wedstrijd winnen en dan moet je alles geven. Dan zie je wel hoe het resultaat verloopt.”

Want wat gaat er gebeuren als straks Joël Veltman, door De Boer al vaker de opvolger van de vertrokken Toby Alderweireld genoemd, terugkeert van een blessure? De afgelopen weken heeft De Boer Niklas Moisander doorgeschoven naar rechts om Denswil als linker centrale verdediger te kunnen opstellen. En daarmee veranderde het perspectief voor de als achtjarige bij Ajax gekomen voetballer. ,,Toen Toby vertrok heeft de trainer Niklas Moisander op die plek gezet en mij links centraal in de verdediging. Daarmee geeft hij vertrouwen, geeft hij aan dat hij in mij gelooft. Dan moet ik dat waarmaken. Het speelt lekker met Moisander, al kan het nog wel wat beter. We spelen nu drie wedstrijden samen en op de training zijn we steeds bezig. Het kan alleen maar beter worden. We kunnen op elkaar vertrouwen en dat is belangrijk. Ik zie wel hoe het gaat als Joël straks helemaal fit is. Ik moet voor mezelf hard blijven werken, dan zie ik wel voor wie de trainer kiest. Ik moet het hem zo moeilijk mogelijk maken en ervoor zorgen dat hij niet meer om mij heen kan. Dat hij me wel moet opstellen.”

,,Ook in Jong Ajax moet ik zorgen dat ik de beste ben en elke wedstrijd een voldoende haal." ,,Ook in Jong Ajax moet ik zorgen dat ik de beste ben en elke wedstrijd een voldoende haal."

Denswil kan niet ontkennen dat het de afgelopen maanden met hem snel is gegaan. Hij stond er gelijk toen De Boer voor hem koos. Niet onbelangrijk in zijn ontwikkeling is assistent-trainer Jaap Stam: ,,Hij leert ons hoe je een tegenstander de baas moet zijn. Na de wedstrijden, of dat nou met Jong Ajax of met het eerste is, haalt hij er wat beelden bij en laat hij zien wat wel goed ging en wat beter kan. Dan probeer je samen jezelf naar een hoger niveau te brengen. Dat ik er gelijk stond toen de trainer mij de kans gaf, verwacht hij ook. Ook van de wisselspelers zoals ik dat vorig jaar was. Je moet er elk moment klaar voor zijn. Ik heb gevochten voor mijn plek. Ook in Jong Ajax moet ik zorgen dat ik de beste ben en elke wedstrijd een voldoende haal. De trainer heeft me gezegd dat ik het ook in die wedstrijden met Jong Ajax redelijk deed. Uiteindelijk word ik daarvoor beloond door in Camp Nou te mogen spelen.”

,,Dat was mooi. Je kijkt dan wel even om je heen. Maar niet te lang, want het is veel belangrijker om je te focussen op de wedstrijd. Ik denk dat we in de eerste helft wel het Ajax-spel hebben laten zien. Met durf en lef hebben gevoetbald. Ondanks dat het Messi was, waren we niet geschrokken. We waren bezig met het Ajax-spel, hebben ook kansen gecreëerd.”

Erg onder de indruk van Messi raakte Denswil in zijn Europese debuutwedstrijd niet. Van wie of van wat raakt hij eigenlijk wel geïmponeerd? ,,Ik zou niet weten wat mij van mijn stuk kan brengen. Ik geloof in mijzelf en ik ben heel ontspannen voor een wedstrijd. Dan bid ik ook. Dat doe ik gewoon op mijn plek in de kleedkamer. Dat is echt mijn moment.”

Woensdag stond Messi in zijn nabijheid. Zondag wacht Toivonen, Matavz of Locadia in Eindhoven. ,,Het is hartstikke mooi dat we nu tegen PSV spelen. Natuurlijk hebben we wel met 4-0 verloren van Barcelona, maar dat kunnen we nu rechtzetten. Deze wedstrijd is belangrijk voor hun maar zeker voor ons. We willen winnen. Eigenlijk moeten we ook winnen, want normaal gesproken strijden deze clubs mee om de titel. Tegen wie ik persoonlijk kom te spelen, maakt mij echt niet uit. Ik moet zorgen dat ik hem de baas ben. Dat vertrouwen heb ik wel. Het is wel jammer dat er geen supporters mee zijn. Zij geven je een extra boost als je minder in de wedstrijd zit of ze staan achter je als het wel lekker gaat. Het geeft een goed gevoel als ze je toezingen, dat kan heel belangrijk zijn. Nu is het hele stadion tegen ons. Maar daar moeten we ons niets van aantrekken.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst