Menu
Ook eerder behaalde Ajax-resultaten bieden geen garantie voor toekomst

Ook eerder behaalde Ajax-resultaten bieden geen garantie voor toekomst

Het komende duel in Utrecht tegen de plaatselijke FC betekent voor Ajax een op voorhand lastige wedstrijd. De Amsterdammers wonnen weliswaar de laatste ontmoeting met de Domstedelingen (0-2), maar moesten daarvoor wel zeven jaar geduld opbrengen. In het seizoen 1997-1998 boekte het Ajax van toenmalig hoofdtrainer Morten Olsen een riante 1-7 zege in de Galgenwaard.

Waar Ajax de winst in het afgelopen seizoen dankte aan treffers van Wesley Sneijder (scorend in zijn thuisstad) en Ryan Babel, daar waren het zeven jaar terug mannen als Babangida, Tobiasen, Blind, Arveladze, Laudrup en Litmanen die de Amsterdamse zege veilig stelden.
De koninklijke uitslag doet wellicht anders vermoeden, maar Ajax kwam de eerste helft nog redelijk goed weg tegen de Utrechters. Bij een 1-2 voorsprong wankelden de Ajacieden nadrukkelijk, maar liet de thuisploeg de kansen onbenut. Invaller Jari Litmanen bezorgde het initiatief terug bij de Amsterdamse ploeg. Met de middenvelder in de gelederen maakte Ajax in een tijdbestek van twintig minuten liefst vijf treffers. De 1-2 werd razendsnel uitgebreid naar 1-7.
Een voetbaljaar later kwamen dezelfde ploegen een gelijkspel overeen: 2-2. De vijf daarop volgende jaren waren het telkens weer de Utrechters die de mat afstapten als overwinnaars.

Anno 2005 lijkt de vloek van het niet kunnen scoren opgeheven na de 2-0 zege van Ajax op FC Twente. Een zevenklapper tegen het altijd lastige FC Utrecht is wellicht nog wat veel gevraagd, maar met wat meer vertrouwen en geluk moet de vorig seizoen geboekte 0-2 zege op Utrechtse bodem een passend vervolg kunnen krijgen. Sneijder, een van de doelpuntenmakers in de laatste FC Utrecht - Ajax, is zondag normaal gesproken opnieuw van de partij bij Ajax. Of Babel het duel tegen de Utrechters zal halen is onduidelijk. Tegen Sparta Praag viel de aan de lies geblesseerde buitenspeler nog buiten de selectie.

FC Utrecht bewijst dit seizoen dat logica (in het verleden behaalde resultaten…) in het voetbal vaak ver te zoeken is. Op de prestaties van de ploeg van trainer Foeke Booy valt nauwelijks een peil te trekken. Op een abominabele start van de competitie lieten de Utrechters een reeks prima overwinningen volgen (onder meer op Feyenoord en RKC). Op de verliespartij tegen Roda JC en het gelijkspel tegen Heerenveen volgde de uitschakeling in het toernooi om de Gatorade Cup door VVV. In de Galgenwaard viel op de 1-2 overwinning van de Venlonaren weinig af te dingen. Een zege op RBC Roosendaal en een gelijkspel tegen ADO Den Haag verder, bezorgde Ricky Kruys zijn ploeg afgelopen weekeinde de overwinning op NAC. Kruys maakte de winnende goal (0-1) op prachtige wijze.
Foeke Booy wordt geassisteerd door ex-Ajacied John van Loen. De voormalige spits voetbalde begin jaren negentig als Ajacied 49 officiële duels bij elkaar, waarin hij veertien keer scoorde.

Met de Utrechtse selectiespelers Dave van den Bergh, Dwight Tiendalli en Darl Douglas zijn nog drie ex-Ajacieden genoemd. Tiendalli maakte in 2004 de overstap van Ajax A1 naar Jong FC Utrecht. Een half jaar later maakte de rechtsback al zijn opwachting in het eerste van de Utrechtse fusieclub (FC Utrecht ontstond op 1 juli 1970 uit een fusie van DOS, Elinkwijk en Velox). Douglas belandde na Jong Ajax via RBC Roosendaal en Haarlem bij de Utrechtse eredivisionist.
Van den Bergh reikte van het genoemde drietal nog het verst. De linksbuiten had midden jaren negentig echter de pech international Marc Overmars voor zich te moeten dulden. Onder meer de Champions Leaguefinale in 1996 zag de geboren Amsterdammer als wisselspeler vanuit de Ajax-dugout toch van heel nabij…
FC Utrecht - Ajax begint zondag om 12.30 uur.

FC Utrecht - Ajax de laatste vijf keer:

2004-2005: 0-2
2003-2004: 1-0
2002-2003: 1-0
2001-2002: 3-1
2000-2001: 2-1