Menu
Ook Friesland loopt warm voor Ajax

Ook Friesland loopt warm voor Ajax

Een aantal keren per seizoen gaan de spelers van Ajax speciaal voor de leden van de Supportersvereniging Ajax het land in. Dinsdagavond was er voor het eerst een Ajax Life Supportersfeest in Friesland. Ajax.nl volgde de Ajacieden naar het Fries Congrescentrum in Drachten.

Als de spelers aan het begin van de avond het podium betreden, laait het enthousiasme op. Camera’s flitsen en gejuich klinkt op. Het zijn de momenten die Daniël Dekker graag ziet. De voorzitter van de Supportersvereniging Ajax (SVA) is er net als mascotte Lucky vanzelfsprekend bij in Friesland. De vele shirts met de namen van de voormalig Heerenveen-spelers Huntelaar en Sulejmani op de rug laten iets van de Friese connectie zien. Dekker: ,,En stel nu eens dat Bas Dost bij ons had gespeeld. Dan was het enthousiasme waarschijnlijk nóg groter geweest.”

Het feest is er echter niet minder om. Integendeel: Christian Eriksen, Aras Özbiliz, Jan Vertonghen, Jeroen Verhoeven en Eyong Enoh krijgen een heldenontvangst. Het gebeurt immers niet iedere dag dat de Ajacieden in het noorden van Nederland te bewonderen zijn. ,,We waren hier al heel lang niet geweest. Juist omdat we in Friesland de minste leden (1.600, red.) hebben, is het belangrijk om hier ook een feest te organiseren. Veel supporters uit deze omgeving reizen geregeld naar de Amsterdam ArenA, dus dan is het goed om ook eens de omgekeerde route te maken. En je ziet dat we het niet voor niets doen: Ajax leeft ook in Friesland.”

Twee jarige leden van de Ajax Kids Club vierden hun verjaardag als VIP met de Ajacieden. Twee jarige leden van de Ajax Kids Club vierden hun verjaardag als VIP met de Ajacieden.

Het ledenaantal van de SVA is indrukwekkend. Ajax’ officiële supportersvereniging (waartoe ook de
Ajax Kids Club en Jonge Schare behoren) telt ruim 90.000 leden. Daarmee is het niet alleen verreweg de grootste van Nederland, maar ook van Europa. ,,Groter dan Manchester United, Real Madrid en FC Barcelona. Al werkt het bij Barcelona natuurlijk wel iets anders. Zij hebben een ander systeem met de socios. Maar als je puur naar de supportersverenigingen kijkt zijn wij de grootste. Het is trouwens ook mooi om te zien dat de SVA meer leden in Brabant heeft dan PSV. Ajax heeft dus aantoonbaar meer supporters dan PSV in hun eigen provincie.” Dekker vervolgt: ,,En als we kampioen worden, stijgen we waarschijnlijk snel naar 100.000 leden. Dat is geen bewust doel, maar wel een fantastisch aantal. Hopelijk vinden veel supporters het behalen van de derde ster een mooie gelegenheid om ook lid te worden.”

De vijf Ajacieden maken er voor de supporters in Drachten een onvergetelijke avond van. Verdeeld over twee hallen nemen de spelers ruimschoots de tijd voor iedereen. Van een partijtje voetbal in de panna knock-out kooi tot schieten op het doel van AEGON; de Ajacieden zijn overal te vinden. En ook daarnaast valt er genoeg te beleven, zoals een kijkje in de spelersbus van Ajax. Als het moment van de handtekeningensessie is aangebroken snellen de fans naar de rij die ze uiteindelijk oog in oog met hun helden zal brengen. Presentator Rob van Rossum maakt het wachten aangenaam door de spelers ondertussen het hemd van het lijf te vragen. Op de vraag wie Eriksen de beste Deense Ajax-speler aller tijden vindt, krijgt de nummer 8 van Ajax nauwelijks tijd om te antwoorden. 'Eriksen!', klinkt het massaal uit de wachtrij. De jonge Deen heeft zo zijn eigen voorbeeld: Michael Laudrup.

Naast alle bekende Ajax-hits heeft de dj ook een plekje in het programma ingeruimd voor de muzikale voorkeur van de spelers. Vertonghen krijgt een nummer van het Belgische Clouseau cadeau, terwijl Enoh graag wat gospel of R&B tijdens het signeren wil horen. Eriksen heeft zo ook zijn favoriete muziek, maar dat nummer ontbreekt in de playlist. Ook daar heeft de presentator een oplossing voor: het Deense volkslied. En zo staat Eriksen midden in Friesland ineens in het gelid voor zijn eigen volkslied.

Ynse (13) en Bart (15) uit het Drentse Westerbork beleven een onvergetelijke avond. Vlak nadat ze met de KNVB Beker op de foto zijn geweest sluiten ze in de rij voor een handtekening aan. ,,We zijn al eerder in Beilen en Assen bij deze feesten geweest, maar het blijft leuk. Het is uniek dat je zo dicht bij de spelers kan komen. We gaan ook wel eens naar Amsterdam, maar dat is toch een hele reis. En op zo’n avond als deze nemen de spelers speciaal alle tijd voor de fans.” Dekker ziet de avond met plezier aan zich voorbij trekken. ,,Het mooiste aan deze feesten vind ik dan ook altijd de lol die de kinderen eraan beleven. Een foto en een handtekening blijft ze altijd bij. Zeker op die leeftijd. Ik weet bijvoorbeeld ook nog goed dat ik vroeger voor het eerst naar De Meer ging met mijn opa. Dat zijn momenten die je als Ajax-supporter niet vergeet. Het is vooral leuk voor de jonge Ajax-supporters. En die zijn belangrijk, want het zijn de supporters van de toekomst. Daar rij ik graag voor naar Drachten.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: SVA/ Bjorn Martens

Bekijk het hele fotoverslag het feest in Drachten op de website van Ajax Life