Menu
'Ook gezin blij met terugkeer bij Ajax'

'Ook gezin blij met terugkeer bij Ajax'

Aron Winter is sinds dit jaar hoofdcoach van Ajax O19. Het hoogste jeugdelftal hoopt als winnaar van de Supercup voor O19-junioren op meer prijzen dit seizoen. De voormalig recordinternationals deelt maandelijks zijn ervaringen op Ajax.nl.

Voordat ik begin met de maandelijkse blog wil ik melden dat ik het leuk vind om dit voor jullie te schrijven. Als bondscoach van Oranje O19 deed ik iets vergelijkbaars tijdens het EK. Het is fijn om als trainer/coach informatie te delen met mensen die geïnteresseerd zijn.

De eerste weken van het voetbalseizoen zijn mij erg goed bevallen. In de competitie hadden we met wedstrijden tegen NEC, Volendam en Roda JC geen zwaar programma. Toch is het zaak om ook die wedstrijden winnend af te sluiten, en dat hebben we gedaan. De 0-1-uitoverwinning op NEC was de meest lastige wedstrijd van het rijtje. Tegen Volendam (6-0) en tegen Roda JC (4-1) ging het wat makkelijker. We hebben nu met negen punten uit drie wedstrijden de volle buit, dat is een mooie zaak. 

‘Ons hart ligt bij Ajax, dat moge duidelijk zijn’ 

Om iedere dag bezig zijn met de jongens van Ajax O19 vind ik enorm leuk. Écht, dat doe ik met veel plezier. In vergelijking met mijn vorige functie als bondscoach kan ik nu veel beter het teamproces beïnvloeden. Mijn gezin vond het ook erg leuk dat ik voor de tweede keer terugkeerde bij Ajax. Zij staan al mijn hele leven achter mijn keuzes en zijn ook fervent Ajacieden. Want dit is natuurlijk mijn ‘cluppie’. Zij ervaren dat gevoel ook en zijn vooral heel trots om mij aan het werk te zien. Ons hart ligt bij Ajax, dat moge duidelijk zijn.

Vandaag officieel terug bij @AFCAjax als trainer #Ajax019. We starten dit weekend de competitie uit tegen NEC! pic.twitter.com/Edjk8PqREb

— Aron Winter (@AronWinter1967) September 8, 2016

Nederlands voetbal
Als coach ben ik niet bezig met lange termijndoelen. Ik heb nu een 2-jarig contract bij Ajax, daar focus ik mij op. Tuurlijk heb ik de ambitie om uiteindelijk hoofdtrainer te worden. In Canada ben ik twee jaar hoofdtrainer geweest van Toronto FC in de Amerikaanse MLS. We wonnen twee keer de Canadese beker en bereikte we halve finale van de CONCACAF (vergelijkbaar met de CL). Als bondscoach van Oranje O19 waren de resultaten goed, maar helaas liepen we uiteindelijk het WK in Zuid-Korea mis. Toen heb ik de bewuste keuze gemaakt om bij Ajax O19 aan de slag gaan. De staat van het Nederlands voetbal, daar wil ik mijn steentje aan bijdragen.

‘De staat van het Nederlands voetbal, daar wil ik mijn steentje aan bijdragen’

Zelf heb ik in mijn carrière veel grootse coaches meegemaakt. Dat waren mannen als Rinus Michels, Johan Cruijff, Louis van Gaal, Guus Hiddink, Frank Rijkaard, Ronald Koeman en Leo Beenhakker. Van sommige coaches pik je veel op en dat gebruik je later zelf als coach. Ook leerde ik van voetballers met wie ik mee samenspeelde. Met deze bagage en informatie creëer je uiteindelijk een eigen visie. Als coach wil ik altijd de bal hebben en aanvallend spelen. Dat kan consequenties hebben, daarom is het meteen veroveren van de bal essentieel. Als je kijkt naar het hedendaags voetbal zijn schakelmomenten heel belangrijk, dan kan je als ploeg gevaarlijk worden.

Deze toppers van #AjaxA1 versloegen Vitesse A1 met 2-0 en zijn de winnaars van de Supercup voor A-junioren! ������ #wijzijnajax

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op

Ontwikkeling ploeg 
Over de ontwikkeling die de Ajax O19-spelers doormaken kunnen we redelijk tevreden zijn. Maar ik mis het echt samenspelen bij de jeugd in Nederland. Het beter leren samenwerken en elkaars kwaliteiten leren kennen én herkennen. Toen ik in de jeugd voetbalde was het qua mentaliteit allemaal wat scherper. Als team waren we veel meer met elkaar bezig. Aan de andere kant moet je oppassen dat je niet gaat zeggen dat vroeger alles beter was dan nu. Toen bestond bijvoorbeeld social media niet. Daar moeten we mee omgaan. Hoe kan ik ze motiveren om dat stapje extra te zetten? Dat is een mooie uitdaging. 

’Voetbal bestaat niet alleen maar uit simpelweg pingelen met de bal’

Voor deze jeugdige talenten is het betaald voetbal de volgende stap in hun carrière. Maken ze wel of niet het laatste stapje? Ik vind het mooi om ze te prikkelen en hiervan bewuster te maken. Het zijn vooral jongens van 16, 17, 18 jaar. Dat is een mooie en tegelijkertijd lastige leeftijd. Hun belevingswereld en perceptie over voetbal is anders is dan hoe wij erover denken. Voetbal bestaat niet alleen maar uit pingelen met de bal. Het is aan ons om de spelers bewust te maken van wat je nodig hebt om profvoetballer te worden. Óók als je de bal niet hebt. Dat zijn de de mooie dingen van het vak van trainer/coach.