Menu
'Ook in 2017 moeten we stappen maken'

'Ook in 2017 moeten we stappen maken'

Ed Engelkes is sinds de oprichting in 2012 hoofdtrainer van de Ajax Vrouwen. Dit seizoen wordt ingezet op het binnenslepen van de felbegeerde landstitel. Maandelijks deelt Engelkes zijn ervaringen op Ajax.nl

Dit is mijn laatste blog van het kalenderjaar 2016. Een mooi moment voor een terugblik op dit jaar en een vooruitblik op 2017. Aan de vooravond van PEC Zwolle - Ajax kan ik zeggen dat ik tot nu best tevreden ben over het afgelopen jaar. Natuurlijk blijven er dingen die voor verbetering vatbaar zijn, maar het grote geheel was goed.

Betere balans
Zo verliep het inpassen van nieuwe speelsters voorspoedig. Na de voorbereiding op dit seizoen merkten we al dat er een betere balans in deze groep zit, een andere dynamiek en hiërarchie. We hebben een aantal nieuwe buitenlandse speelsters, die zich snel hebben aangepast aan het wonen en voetballen in Nederland. De Nieuw-Zeelandse Betsy Hassett heeft van de nieuwelingen - logischerwijs - meer tijd nodig voor het omschakelen naar ons voetbal.  Zij moet de grootste stap nog maken. Davina Philtjens komt uit België en is bekend met de speelwijze. Voor haar was de aanpassing makkelijker. Ana Romero komt uit Spanje en daar wordt ook meer ‘Europees’ gespeeld. Ook voor haar ging de aanpassing best soepel.

Het verschil met vorig jaar is dat we wedstrijden waarin we niet goed spelen toch winnen

Basisformatie
Natuurlijk zijn er ook lastige situaties, want ondertussen hebben wij een  basisformatie staan. Daardoor moeten we ook speelsters teleurstellen of zelfs op de tribune laten plaatsnemen. Maar we praten wel over topsport dus dat hoort er ook bij. En uiteraard hebben de buitenlandse speelsters het bij tijd en wijle ook zwaar. Een sociaal vangnet zoals de Nederlandse speelsters met familie en vrienden hebben, hebben ze niet. Daarover praat je met de betrokken speelster, als je ziet dat ze het lastig heeft. Soms bespreek ik dit met de beide aanvoerders en leggen we het bij de groep neer. Als wij willen dat zij aansluiten dan moeten wij goed voor ze zorgen. Ook daarin heeft de groep stappen gezet. Net als het ten koste van alles elke dag beter willen worden. Tot in het extreme zelfs. Dan moeten wij de speelsters van het veld slaan! Staan we soms gewoon twee uur te trainen. Dat is ook anders dan vorig jaar en natuurlijk helpen de goede resultaten daarin mee, maar dit is een heel prettige en leergierige groep.

Wat een goal van @DvLunteren voor de #AjaxVrouwen! 💪 1-0-winst op FC Twente. pic.twitter.com/hAECEFnP0P

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 2 september 2016


Trainingsfrequentie
Vorig seizoen hadden we de trainingsweek om moverende redenen anders ingedeeld. Dit seizoen hebben we de trainingsfrequentie opgeschroefd. We gebruiken nu ook de woensdagochtend structureel om met name teamtactisch te werken. Het is mooi om te zien dat dingen die we daarin oefenen ook in een wedstrijd steeds meer terugkomen. Zoals bijvoorbeeld het drukzetten of het opbouwen tegen twee spitsen. Daarbij wil ik ook graag de totstandkoming van de goal van Desiree van Lunteren bij Twente thuis noemen. Over die situaties heb je het met elkaar. En dat zien we terug in het handelen van de speelsters. Dat vind ik mooi.

'Dit is een heel prettige en leergierige groep'


Individueel uitblinken
Ik ben van mening dat je alleen maar individueel kunt uitblinken als het team bereid is voor en met elkaar te werken. Dat benadrukken we ook elke dag. Verder is het plan om in een andere fase van het seizoen de woensdag ook te gebruiken voor meer individuele trainingen, waarbij elke speelster met een gespecialiseerde coach kan werken aan haar tekortkomingen. We kunnen de linies onderling verdelen binnen de staf zelf, met Kees Kalk, Benno Nihom en mijzelf, maar ook Simon Tahamata kan daar een rol in spelen en looptrainer Renaldo Landburg ook.

2017
Ik hoop dat we komend jaar nog een paar stappen kunnen maken. Uiteraard ben ik erg tevreden over de resultaten tot nu toe. We hebben een keer gelijk gespeeld en verder alles gewonnen, dus het zou raar zijn als ik dat niet was. Maar we willen ook graag met goed voetbal winnen. Het verschil met vorig jaar is dat we wedstrijden waarin we niet goed spelen toch winnen. We maken altijd wel een goal en hebben tot nu toe er slechts vier tegen. Het is aan ons om dit het hele seizoen vol te houden.

Trainingskamp
Het blijft zaak om een goede balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. We moeten ervoor zorgen dat de speelsters zich kunnen blijven focussen op voetbal. Met als mooie aftrap een kleine week naar Portugal op trainingskamp. Het is heel fijn dat dit weer mogelijk is. Het is goed om de groep een periode uit hun vertrouwde sociale omgeving te halen. Het is een mooie start van 2017. We moeten de resultaten die we hebben behaald koesteren, maar het is geen garantie voor verder succes. We hebben nog helemaal niets. Ondertussen zijn we als team wel zo leep dat we een wedstrijd kunnen uitspelen, maar we zouden wat vaker moeten scoren. Een grotere marge kan je meer ruimte geven om makkelijker te voetballen. Het goede is dat we tijdens een wedstrijd blijven doen wat we moeten doen. Als het iets minder gaat, gaan we niet overcompenseren. Ook dat is een winstpunt ten opzichte van vorig seizoen. Twente, PSV en ADO zijn prima ploegen, maar elke keer viel het positieve resultaat onze kant op. Wij gaan er alles aan doen om dat in 2017 ook zo te laten zijn!