Menu
'Ook in deze atmosfeer lef tonen'

'Ook in deze atmosfeer lef tonen'

Zelfs iets voor het afgesproken tijdstip van 18:30 uur schoven Ajax-trainer Frank de Boer en linksback/centrale middenvelder Daley Blind achter de tafel voor de persconferentie in het voetbal ademende Celtic Park. Met uitzicht op het veld waar Ajax dinsdagavond Celtic treft, blikten beiden vooruit. ,,Wij willen hier drie punten halen”, stelde De Boer onomwonden vast.

Frank de Boer weet wat Ajax te doen staat in Schotland. ,,Voor de derde plaats is een gelijkspel misschien genoeg, omdat we over twee weken in Amsterdam spelen. Maar wij zijn gretig voor de tweede plaats, dus we willen hier in Glasgow winnen. Voor beide ploegen zal het een grote stap richting overwinteren zijn als wordt gewonnen. Verliezen mag sowieso niet. Ik zie Celtic wel als favoriet omdat zij thuis spelen. Het niveau verschilt denk ik niet zoveel. Maar na het laatste fluitsignaal zullen we zien of dat ook zo is.”

De coach van Ajax kent de sfeer op Celtic Park maar al te goed uit zijn periode bij Glasgow Rangers. Als speler van de Rangers trad hij enkele keren aan in het fraaie groengekleurde stadion van de aartsrivaal. ,,Ik verloor twee keer, dus ik hoop dat het geluk morgen aan onze kant is. Naast de rivaliteit tussen beide clubs herinner ik me vooral de mooie sfeer. Dat heb ik de spelers nu ook meegegeven in aanloop naar de wedstrijd van morgen. Ze moeten van die sfeer genieten. Het moet je nog meer adrenaline geven om te presteren. Als je minder speelt, dan ben je misschien niet goed genoeg voor dit niveau. Natuurlijk kan je nerveus zijn, maar als de scheidsrechter voor het begin fluit, dan moeten de zenuwen weg zijn.”

Ook Daley Blind kijkt, net als zijn ontspannen ogende trainer, uit naar de wedstrijd in het prachtige stadion. ,,Ik heb alleen van horen zeggen dat het mooi is. Ik zal er net als de andere spelers van genieten.”

Een prachtig decor voor een hopelijk mooie Champions League-avond. Een prachtig decor voor een hopelijk mooie Champions League-avond.

De Boer denkt dat Ajax met een goed resultaat Schotland kan verlaten. Waarom hij dat denkt, kon hij wel verklaren: ,,We hebben de stijgende lijn te pakken. Als je de wedstrijd tegen Milan zag en de competitieduels, dan hebben we een stijgende lijn laten zien. En dan komen de resultaten vanzelf wel. Als we tegen Celtic weer een stapje hoger kunnen gaan, dan heb ik goede hoop op goed resultaat.”

Met welke achttien spelers hij Celtic zal gaan bekampen, liet De Boer nog in het midden. ,,We hebben negentien spelers meegenomen. Voor Niklas Moisander is deze laatste training een soort test. Als hij die test haalt zit hij bij de achttien namen. Maar ook Van Rhijn was dit weekeinde niet okselfris en daarom heb ik een speler extra meegenomen. Je kan het risico niet nemen dat je achttien spelers naar een Europese uitwedstrijd meeneemt en dat er dan iemand afvalt. Moisander kan voor ons wel een belangrijke pion zijn, omdat hij vorig seizoen dit soort wedstrijd ook heeft gespeeld." Op de vraag of Blind net als afgelopen zaterdag weer op het middenveld zal spelen, antwoordde De Boer: ,,Daley weet nog niet of hij in de verdediging of op het middenveld zal spelen, dus dat ga ik hier niet zeggen.”

De Boer richtte het vizier, aangespoord door de vele Schotse journalisten in de zaal, ook op Celtic en ziet in Georgios Samaras een van de belangrijkste spelers van de Schotse ploeg. ,,Met zijn kracht en lengte is hij heel erg belangrijk voor deze ploeg. Als ze niet kunnen opbouwen dan gaat de eerste bal op hem. Vervolgens is het bijna onmogelijk om een kopduel van hem te winnen en vecht de hele ploeg daarna voor de tweede bal. Als je dan niet goed staat, wordt het moeilijk. Maar ook hun centrale verdediger en hun keeper zijn goede spelers. Brown (geschorst) en Commons (geblesseerd) zijn wel sleutelspelers. Brown is hun leider en Commons is een heel technische speler, die zullen ze allebei missen. Maar ook zonder hen houdt Celtic nog veel kwaliteit over. Wij moeten ons op ons eigen spel concentreren. Het belangrijkste is dat we ons eigen spel spelen, ook in deze atmosfeer. We moeten lef tonen.”

Een aantal uren voordat Frank de Boer zijn blik vooruit wierp op de wedstrijd tegen Celtic, sprak zijn Celtic-collega Neil Lennon de pers toe. Op de vraag of hij alleen wil winnen, antwoordde hij: ,,Je mag niet verliezen. Want ik heb er vertrouwen in dat we ook in uitduels goed kunnen presteren. Maar winst geeft ons natuurlijk wel een goede uitgangspositie. Als we de wedstrijd verliezen zal dat onze aspiraties om door te gaan beëindigen.”

Uiteraard kwam de vraag aan Lennon wat hij van Ajax denkt. ,,Ik heb ze zaterdagavond zien spelen. Ajax heeft veel vertrouwen. Ze geloven in wat ze doen. En ze paniekeren nooit als ze onder druk komen. Ze blijven hetzelfde spelen en worden sterker. Een typisch Ajax-team.”

Iemand die daar ervaring mee heeft, is de voormalige Heerenveen-speler Georgios Samaras. ,,Ik denk dat Ajax hetzelfde gaat spelen als de afgelopen honderd jaar. Het typische 4-3-3, de bal rond laten gaan en met goed aanvallen voetbal willen winnen. Dat is wat Ajax al jaren doet en wat ze morgen gaan doen. Dat gaan ze niet nu veranderen.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Celtic won in 1968 de enige Europa Cup I in de clubgeschiedenis. Celtic won in 1968 de enige Europa Cup I in de clubgeschiedenis.
Het stadion van Celtic. Het stadion van Celtic.
De perszaal van Celtic Park was behoorlijk gevuld tijdens de persconferentie van Ajax. De perszaal van Celtic Park was behoorlijk gevuld tijdens de persconferentie van Ajax.
Daley Blind, Frank de Boer en persvoorlichter Miel Brinkhuis achter de tafel tijdens de persconferentie. Daley Blind, Frank de Boer en persvoorlichter Miel Brinkhuis achter de tafel tijdens de persconferentie.
De Boer: 'We moeten lef tonen' De Boer: 'We moeten lef tonen'