Menu
Ook in Hong Kong leeft Ajax - FC Twente

Ook in Hong Kong leeft Ajax - FC Twente

Jong Ajax verblijft momenteel in Hong Kong voor een internationaal voetbaltoernooi bij HKFC. Zaterdag start het toernooi in Azië. Jong Ajax neemt het in de groepsfase op tegen Kitchee, Etoile en gastheer Hong Kong Football Club. Coach Gery Vink kijkt vooruit, ook naar de kampioenswedstrijd Ajax - FC Twente.

Hoe zijn de eerste dagen in Hong Kong je tot dusver bevallen?
,,De eerste dagen zijn het team en mij prima bevallen. Het is mijn eerste bezoek aan Hong Kong, dus veel is nieuw voor me. We hebben een goede voorbereiding op het toernooi gehad. Zo hebben we een paar keer kunnen trainen en een oefenwedstrijd gespeeld. Ook was het goed om de afgelopen dagen aan de warmte te wennen. Hong Kong ligt net als Nederland aan zee, maar daarmee houden dan ook alle vergelijkingen op.”

Verwacht je dat het warme weer invloed heeft op het spel van Jong Ajax?
,,Het is inderdaad warm, maar ook weer niet zo extreem dat we niets kunnen doen. Als gezegd hebben we ons de afgelopen dagen goed kunnen voorbereiden. Ook onze jetlag is verwerkt. Het mag dus geen probleem zijn.”

De International Soccer Sevens is een 7-tegen-7 toernooi. Totaal anders dan 11-tegen-11. Vorig jaar verloor Ajax in de kwartfinale van Aston Villa. Hoe staat het team er dit jaar voor?
,,Dit is natuurlijk een nieuw team. Niemand was er vorig jaar bij in Hong Kong, ook ik niet. De vorm 7-tegen-7 is inderdaad niet alledaags, maar op trainingen spelen we ook geregeld 5-tegen-5 of met andere aantallen. Het is een uitdaging om met 7-tegen-7 de juiste tactiek te vinden.”

Wat is de juiste tactiek?
,,Dat zal moeten blijken. Ik wil in ieder geval een paar systemen testen. Je kan 3-2-1, 3-1-2 of 4-1-1 spelen. De wedstrijden duren maar 14 minuten, dus er mag niet teveel fout gaan. Het is daarom belangrijk de juiste keuze te maken of anders snel bij te sturen.”

Wat heb je de afgelopen dagen met de spelers besproken?
,,Concentratie is het toverwoord. Dat heeft zoveel met de aangepaste speelwijze als met de warmte te maken. Zeker omdat de wedstrijden maar zo kort duren, moet alles goed gaan. Een fout wordt duur betaald. Ze moeten daarom 14 minuten lang uiterste geconcentreerd zijn. Ze mogen niet verslappen. Het is een mooie testcase voor ze.”

Hoeveel weet je van de andere deelnemers hier in Hong Kong?
,,Ik heb Liverpool en Aston Villa nog niet zien spelen. Verder heb ik wel een goed beeld van de andere teams. Het toernooi is in ieder geval een grote uitdaging voor mij en de spelers. We hebben maar één doel: kampioen worden.”

Pakt Ajax zondag ‘de dubbel’? Ofwel: wint Ajax van FC Twente en wint Jong Ajax dit toernooi in Hong Kong?
,,Ja, dat is wel waar we op rekenen. Na onze wedstrijden gaan we zondag snel terug naar het hotel om met elkaar Ajax – FC Twente op televisie te kijken. Het zal bijzonder zijn om met Jong Ajax aan de andere kant van de wereld naar de kampioenswedstrijd van Ajax te kijken. We zullen het eerste elftal aanmoedigen vanuit Hong Kong.”

Wat wordt de uitslag?
,,2-1 voor Ajax. Dat zou betekenen dat er zondag een geweldig feest los barst. Zowel in Amsterdam als in Hong Kong!”

Tekst en foto: Titan 24