Menu
Ook in Kaapstad is persdag nu gewoonte

Ook in Kaapstad is persdag nu gewoonte

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we op maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de 28ste aflevering van dit seizoen nemen we een kijkje in de keuken van de persafdeling en vooral van perschef Mark Meyer.

Nu de kampioenskoorts in Amsterdam tot het maximale is gestegen en de persaanvragen voor trainers en spelers de pan uit rijzen - zo staan er rond de 25/30 interviews gepland, is het in Kaapstad redelijk te overzien. Wel zijn ze daar sinds dit seizoen ook overgegaan tot een heuse persdag. ,,De Open Media Day is nieuw bij ons in de weekplanning”, laat perschef Mark Meyer desgevraagd weten. ,,Wij geven op zo’n dag, die minstens vier dagen voor de wedstrijd wordt gehouden, de media toegang tot een training. Dan kunnen de journalisten onze spelers interviewen en we houden na de training een persconferentie. Daarna organiseren we een lunch met alle media. Voorheen hadden we alleen een persconferentie voor een wedstrijd om te zorgen dat er genoeg aandacht voor kwam.”

De perschef was tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2012 media-manager in het Kaapstad-stadion. ,,Ik heb daar zoveel geleerd. Veel dingen die ik daar heb opgepikt, heb ik doorgevoerd in de dagelijkse werkzaamheden van de media-afdeling bij Ajax Cape Town."

Ajax Cape Town's persmanager Mark Meyer was tijdens het WK mediamanager in Kaapstad. Ajax Cape Town's persmanager Mark Meyer was tijdens het WK mediamanager in Kaapstad.

Ajax Cape Town is in Kaapstad zeer populair. ,,Maar de grootste mediadekking krijgen we toch uit Johannesburg”, weet Meyer. ,,Zij hebben meer ruimte om over sport te schrijven dan hier in Kaapstad. Onze persconferenties zijn altijd druk bezet door zowel journalisten die in dienst zijn van een krant als freelancers. Ook zijn er bij onze wedstrijden altijd wel een aantal internationale journalisten.”

Met de prestaties van de club gaat het dit seizoen op en neer. Zo speelde Ajax Cape Town afgelopen week twee duels in Johannesburg. De eerste eindigde gelijk, de tweede werd met 2-1 verloren nadat Ajax wel op voorsprong was gekomen. ,,Maar de meeste journalisten stellen vragen over de voorbereidingen, de tactiek en de teamstelling. De media is goed geïnformeerd en vinden het erg leuk om met de trainer over zijn strijdplannen te praten. De lokale journalisten vinden het ook fijn om spelers uit Kaapstad uit de opleiding te interviewen, maar ook de jongens die het goed hebben gedaan de laatste wedstrijden staan dan in de belangstelling. Ze zijn erg objectief in hun verslagen, maar ik moet ook zeggen dat ze erg aardig zijn in hun kritiek.”

Gaat het ook over de Nederlandse invloeden binnen Ajax Cape Town, vragen wij ons hier af? ,,Die Nederlandse invloed wordt eigenlijk nooit ter sprake gebracht", zegt Meyer, die daar ook een verklaring voor heeft. ,,De Nederlandse coaches, Stekelenburg, Neeskens en nu ook Nooij, doen het erg goed.”


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax Cape Town