Menu
Ook jeugd 'serious business' bij Ajax CT

Ook jeugd 'serious business' bij Ajax CT

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de vijftiende aflevering van dit seizoen besteden we aandacht aan de selectie van Onder 19 waarvoor een nieuw programma wordt samengesteld.

De professionalisering bij de jeugdopleiding van Ajax Cape Town krijgt steeds verder gestalte. Na de zomerstop (het is zomer in Zuid-Afrika), die nu voor de jeugd is ingegaan en duurt tot eind januari, hoopt hoofd jeugdopleiding Corné Groenendijk de selectie van Onder 19 twee trainingen per dag te kunnen aanbieden. Bovendien zal deze jeugd tussendoor naar school gaan. ,,In Zuid-Afrika is het onderwijssysteem iets anders als in Nederland. De ‘basisschool’, Matric genaamd, duurt tot en met achttien jaar”, legt Groenendijk uit. ,,Heb je die twaalf klassen doorlopen dan kan je verder naar de universiteit, college of een ander soort beroepsonderwijs. Maar wij hebben een groot aantal spelers dat vroegtijdig is uitgestapt. Zij zitten dus elke dag maar te wachten tot ze om drie uur door het busje worden opgehaald om naar de training te gaan. De keuze om het programma te veranderen kent meerdere belangen. De belangrijkste reden is dat we hopen dat we door het vergroten van het trainingsaanbod betere voetballers krijgen.”

Abubakar Mobara is sinds kort toegetreden tot het team van Onder 19. Abubakar Mobara is sinds kort toegetreden tot het team van Onder 19.

Want het verschil tussen de vier trainingen in de week bij -19, het hoogste team onder het eerste, en de twaalf trainingssessies van het PSL-team is groot. Te groot vinden de beleidsbepalers van Ajax Cape Town. ,,Ze hebben meer trainingen nodig om goed te kunnen aansluiten bij het eerste team. Nu gaan we om tien uur en om drie uur trainen en tussendoor gaan ze naar school. Die staat aan de andere kant van de weg en met die school gaan we een samenwerking aan, dat betekent overigens niet dat ze allemaal in een klas komen te zitten. De school betaalt de opleiding waarvoor de spelers een beurs krijgen en de club dus niet het volle pond hoeft neer te tellen.”

Groenendijk heeft geen enquête gehouden onder de spelers of zij dit wel zo’n goed idee vinden. ,,Als we gaan vragen of ze weer naar school willen, dan weet ik het antwoord wel. Maar wij denken dat als ze weer naar school gaan en hun hersens gebruiken dat ze daar ook beter van worden. We kunnen ze niet dwingen, maar wel dwingend adviseren. Jongens die al een opleiding volgen en daardoor tijdens de ochtendtrainingen op school zitten, krijgen ’s avonds een training voorgeschoteld, want je gaat geen jongens van hun opleiding afhalen. De grote groepstraining is ’s middags als iedereen er is. Het zal voor iedereen zwaarder worden, met als hoogste doel dat we betere voetballers krijgen.”

Tekst:Ajax.nl
Foto: Ajax Cape Town