Menu
Ook Jong Ajax mag weer aan de bak

Ook Jong Ajax mag weer aan de bak

Werd de eerste training van de A-selectie nog overschaduwd door een enorme regenbui, de spelers van Jong Ajax troffen het anderhalve week later heel wat beter. Onder een stralend blauwe hemel begon de ploeg van trainer John van den Brom donderdag aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Heel wat trouwe supporters waren afgekomen op de eerste training van de Ajax-talenten. Onder de toeschouwers op sportpark de Toekomst bevonden zich ook technisch directeur Martin van Geel en Kenneth Vermeer. De doelman heeft de teleurstelling van het afgelopen WK voor spelers tot twintig jaar inmiddels verwerkt. ,,De eerste week nadat we uitgeschakeld waren, had ik het er wel moeilijk mee. Zeker ook door de manier waarop we eruit vlogen. We waren er zo dicht bij; pas na twaalf strafschoppen viel de beslissing. Ik heb me wel opgewonden over het treuzelen van de Nigerianen, maar nu heb ik het van me afgezet. Het leven gaat gewoon door."

Vermeer meldt zich maandag voor het eerst op de training van de A-selectie, net als de andere WK-gangers Hedwiges Maduro, Ryan Babel en Urby Emanuelson. ,,Ik ben niet op vakantie geweest, want al mijn vrienden moesten al weer beginnen met voetballen. De afgelopen twee weken heb ik gebruikt om oude vrienden op te zoeken en om uit te gaan. Want dat zal er de komende tijd niet meer inzitten."

Vermeer is de vierde doelman in de spelersgroep van trainer Danny Blind, maar hij hoopt toch aan spelen toe te komen. ,,De club wilde me niet verhuren, dus reken ik erop dat ik bij de groep blijf. Ik heb andere jongens voor me, maar het afgelopen seizoen heeft wel uitgewezen dat Ajax in de loop van het jaar meerdere keepers nodig heeft."

Vanaf de zijlijn zag Vermeer intussen hoe zijn ploegmaats van vorig seizoen een gevarieerde training kregen voorgeschoteld. Van den Brom liet zijn spelers het nodige loopwerk verrichten, maar ze werkten ook in tweetallen aan hun balbehandeling. Belandde de bal op de grond, dan dienden de ┬┤zondaars┬┤ zich tien keer op te drukken. En omdat het nog vroeg in het seizoen is, gebeurde dat nog wel eens. ,,Een paar van jullie gaan hier heel gespierd vandaan komen", sarde Van den Brom.

Maar ook de spelers die de bal vlekkeloos overspeelden, ontkwamen niet aan de nodige buikspieroefeningen. In het aparte gedeelte van de training dat daarvoor was ingeruimd, werden de honneurs waargenomen door assistent-trainer Alfons Groenendijk. Die instrueerde niet alleen de spelers, maar demonstreerde en passant ook zijn eigen fitheid door aan alle oefeningen voluit mee te doen.

De training werd besloten met een wedstrijdje tussen twee teams van negen spelers, waarbij twee keepers. ,,Daar komen straks nog twee jongens bij", vertelde Van den Brom. ,,Robin Muller van Moppes is op de weg terug na een kruisbandblessure. Die verwacht ik in september terug op de training. En Rachid Tiberkanine heeft nog vakantie, omdat die met Marokko op het WK heeft gespeeld. Hij voegt zich op de 26ste weer bij groep."

De doelen van Jong Ajax zijn dezelfde als ieder seizoen: Van den Brom wil zijn spelers individueel beter maken en ze langzaam laten doorgroeien naar het niveau van de A-selectie. ,,Daarom is het belangrijk dat we het in de competitie goed doen en vooral dat we weer ver komen in het toernooi om de Amstel Cup. Daarin kan deze ploeg kennis maken met het profmilieu. De spelers kunnen ervaren wat de verschillen zijn met hun eigen niveau en wat er van ze gevraagd wordt in het profvoetbal. Als ze zich daar bewust van zijn, is de kans groter dat ze later het eerste elftal halen."