Menu
Ook Jong Ajax officieel gestart

Ook Jong Ajax officieel gestart

Jong Ajax is vanaf dinsdagmorgen met volle kracht in voorbereiding richting het debuut in de Jupiler League op 5 augustus tegen Telstar. Trainer Fons Groenendijk kwam met zijn volledige groep naar buiten voor de training en na bijna twee uur stapte hij met een goed gevoel van het veld. ,,De instelling en bereidheid van deze groep stemt mij tevreden”, aldus de trainer.

De groep was gemêleerd te noemen. Ongeveer de helft van de spelers heeft al minimaal een week training in de benen, maar de andere helft stond deze dinsdag voor het eerst weer op het groene gras. Op maandag zijn ze getest, terwijl de anderen op het veld stonden. ,,Toen heb ik het welkomstwoordje al gehouden”, vertelt Groenendijk na de eerste training met een complete groep. ,,Een vaste groep is het nog niet. Dat merkten we vanmorgen ook toen Sven (Nieuwpoort, red.) werd gebeld om naar Oostenrijk te komen als vervanger voor Toby Alderweireld (die wegens privé-omstandigheden het trainingskamp verliet). Zo snel kan het dus gaan. Ze moeten beseffen dat ze er dicht bij zitten. Zij zien ook dat Riechedly Bazoer en Kenny Tete zijn meegegaan met Ajax 1. Daaruit blijkt dat er ook naar hen goed wordt gekeken.”

Groenendijk, geassisteerd door John Bosman én Dennis Bergkamp en keeperstrainer René Stam, schotelde zijn groep een gevarieerde training voor. Loopoefeningen werden afgewisseld door elementen met bal. Maar ook het fysiek kreeg zijn portie wel. Nadat de groep zich in tweetallen had opgedeeld, moest een van de twee de bal onder zich houden. De andere moest de bal veroveren. Derwin Martina trof het niet. Hij had uitgerekend de sterkste man van het veld als opponent. Niet vreemd dus dat Danzell Gravenberch hem de baas was.

John Bosman kan wel lachen om de verwoede pogingen van Derwin Martina de bal aan Danzell Gravenberch te ontfutselen. John Bosman kan wel lachen om de verwoede pogingen van Derwin Martina de bal aan Danzell Gravenberch te ontfutselen.

Tot slot konden de spelers zich uitleven in een grote partij van tien-tegen-tien, waarin Nick de Bondt liet zien wel zin te hebben in de nieuwe uitdaging. Na een prachtige individuele actie schoot hij de eerste trainingsgoal van het nieuwe seizoen binnen. ,,De spelers weten dat de competitie meer dan ooit een uitdaging is want iedereen wil van Jong Ajax winnen. Het zullen zware wedstrijden worden, want de tegenstanders spelen voor een laag salaris dat ze kunnen aanvullen met premies. Die willen dus winnen. Er zullen meer toeschouwers komen. Voor de spelers is dit een leuk podium.”

Groenendijk heeft ongeveer vijf weken voor de vuurdoop in de Jupiler League tegen Telstar. ,,We zullen niet op trainingskamp gaan, blijven gewoon hier en spelen wedstrijden tegen topklassers als Rijnsburgse Boys, Noordwijk, Voorschoten en ook tegen Almere City. Bovendien vullen we Ajax 1 aan op de dagen van de dubbele wedstrijden. Zij spelen die wedstrijden een uur, wij vullen het overige half uur in.”

Aan het einde van de training moest de groep nog even op jacht. Op jacht naar drie ballen. Een was in de sloot beland en de andere in de bosjes. Ze kwamen allemaal keurig terug. Tot slot wachtte Danzell Gravenberch nog een organisatorisch klusje. Een groepje Poolse meisjes, die deel uitmaken van een groep die via Nivea Polen clinics krijgen bij Ajax, mocht met de Ajacieden op de foto. ,,Jij was vorig jaar aanvoerder van de A1. Dus jij regelt dat even", beval Groenendijk zijn verdediger. Het resultaat mocht er wezen.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Vincent Vermeij en Nick de Bondt maken zich lang. Vincent Vermeij en Nick de Bondt maken zich lang.
Fons Groenendijk schotelde zijn mannen een gevarieerde training voor. Fons Groenendijk schotelde zijn mannen een gevarieerde training voor.
Dennis Bergkamp legt uit. Dennis Bergkamp legt uit.

Nick de Bondt was op de dreef op zijn eerste veldtraining. Nick de Bondt was op de dreef op zijn eerste veldtraining.
Een groep Poolse meisjes die vanuit Nivea Polen clinics volgen, gaan met de jonge helden op de foto. Een groep Poolse meisjes die vanuit Nivea Polen clinics volgen, gaan met de jonge helden op de foto.