Menu
Ook Jong Ajax start met nederlaag

Ook Jong Ajax start met nederlaag

Jong Ajax heeft de strijd om de Supercup voor Beloftenteams verloren. De Ajacieden van trainer Gery Vink bogen maandag in de Grolsch Veste met 2-0 het hoofd voor thuisploeg Jong FC Twente. Positief waren de speelminuten die veel Ajacieden uit de selectie van Frank de Boer maakten.

Jong Ajax-trainer Gery Vink had in Enschede de beschikking over een, voor Jong Ajax begrippen, redelijk rijpe selectie. Christian Eriksen, Gregory van der Wiel en Miralem Sulejmani benutten het Supercupduel om wedstrijdritme op te doen. Als invaller voegde na rust ook Derk Boerrigter zich bij de vaste leden van de A-selectie die in actie kwamen in de Grolsch Veste. Alles met het oog op de komende competitie-ouverture, zondag vanaf 16:30 uur in de Amsterdam ArenA tegen AZ.

In de voorbereiding lieten ook Stefano Denswil, Joël Veltman en Dico Koppers zich zien in het vlaggenschip van Frank de Boer. Aanvoerder Denswil vormde samen met Veltman – net als afgelopen week tegen Norwich City – ook in Twente een solide spelend centraal duo in de verdediging. Ook Koppers kreeg zowel tegen Norwich als Jong FC Twente een kans als linksback. Maandag liepen, kortom, allerlei zichtbare en onzichtbare lijntjes tussen de Beloftenploeg van Vink en het ‘volwassen’ Ajax van De Boer.

Voor Denswil wachtte direct vanaf de aftrap een mooie uitdaging. Luc Castaignos werd onlangs door Twente aangetrokken als vervanger van de vetrokken Luc de Jong. De oud-speler van Feyenoord en Internazionale hulde zich in het Supercupduel voor het eerst in een Twente-shirt. Denswil bewees zich in de helft waarin Castaignos meedeed als een prima mandekker, die zeker ook het fysieke werk niet schuwt. Het kwam de inschuivende laatste man zelfs al vroeg op geel te staan, na een iets te fanatieke poging om Castaignos van de bal te krijgen.

Gregory van der Wiel was een van de Ajacieden uit de A-selectie die maandag kostbaar wedstrijdritme opdeed. Gregory van der Wiel was een van de Ajacieden uit de A-selectie die maandag kostbaar wedstrijdritme opdeed.

Kampioen Jong FC Twente (getraind door Patrick Kluivert) en bekerwinnaar Jong Ajax waren grotendeels aardig aan elkaar gewaagd. Gino van Kessel liet enkele mooie voetbalstaaltjes zien, maar de Ajax-spits sloeg niet toe. Dat deed een minuut voor de pauze Tukker Tim Hölscher wel. Nauwelijks zestig tellen nadat zijn ploeggenoot Edwin Gyasi voor open doel over schoot, kogelde de linksbuiten van afstand wél raak: 1-0.

Jong Ajax deed er alles aan om weer op gelijke hoogte te komen, maar het had op beslissende momenten ook weinig geluk. Na een overstapje van invaller Sven Nieuwpoort (na een dik uur de vervanger van Van der Wiel) eindigde de bal op de paal. Tegelijk met Nieuwpoort was ook Ilan Boccara ingevallen. Hij verving Eriksen. Van der Wiel en Eriksen lijken klaar voor een kans in de competitieouverture van Ajax 1 tegen AZ. Thulani Serero speelde als ‘nummer 10’ overigens ook een nuttige wedstrijd.

Jong FC Twente was in de vertrouwde en met 6300 toeschouwers gevulde Grolsch Veste de soms nét iets leper voetballende ploeg. Toch kon het duel alle kanten op. Doelman en Jong Ajax-debutant Mickey van der Hart, derde doelman in de A-selectie, voorkwam vooral in de slotfase meer doelpuntenschade. Het bleek niet voldoende voor de eerste prijs van het seizoen. In de blessuretijd ging Veltman in de fout tegen Filip Gutiérrez. Uit de, in blessuretijd, toegekende penalty velde Quincy Promes uiteindelijk het vonnis: 2-0.

Jong Ajax ging zodoende uiteindelijk strijdend ten onder in een duel dat ook voor de Beloften dé officiële start van het seizoen markeert. Net als de grote broer een avond eerder overkwam tegen PSV in de strijd om de Cruijff Schaal (4-2 verlies), ging ook Jong Ajax in het eerste duel om het ‘echie’ onderuit. Ook voor de Beloftenploeg wacht nog een lang en boeiend seizoen, vol nieuwe kansen op succes.

,,Natuurlijk ben je teleurgesteld bij verlies’’, reageerde Jong Ajax-trainer Gery Vink na afloop in de catacomben van de Grolsch Veste. De Beloftentrainer had sterk het gevoel, zoals meer Ajacieden naderhand vonden, dat er meer in had gezeten voor zijn ploeg. Vink behield zijn positivisme. ,,Toch heb ik een goede en leuke wedstrijd gezien. Een Eredivisie-waardige wedstrijd. Belangrijk is ook dat spelers minuten hebben gemaakt.’’

Jong FC Twente - Jong Ajax 2-0 (Supercup voor Beloften)

Opstelling Jong Ajax:
Van der Hart; Van der Wiel (63. Nieuwpoort), Veltman, Denswil, Koppers; Sporkslede, Serero, Eriksen (63. Boccara); Ebecilio, Van Kessel en Sulejmani (46. Boerrigter).

Houdt Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Jong FC Twente - Jong Ajax en de reacties na afloop van trainer Gery Vink, Derk Boerrigter en Stefano Denswil.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Joël Veltman vormde een centraal duo in de verdediging van Jong Ajax met Stefano Denswil. Joël Veltman vormde een centraal duo in de verdediging van Jong Ajax met Stefano Denswil.
Twente-linksbuiten Tim Hölscher tekende voor rust voor de 1-0. Twente-linksbuiten Tim Hölscher tekende voor rust voor de 1-0.
In de strijd om de Supercup werden fysieke ingrepen niet geschuwd... In de strijd om de Supercup werden fysieke ingrepen niet geschuwd...
Doelman Mickey van der Hart hield Jong Ajax zeker in de slotfase lang en goed in de race. Doelman Mickey van der Hart hield Jong Ajax zeker in de slotfase lang en goed in de race.
De Ajacieden vormden in de Grolsch Veste een erehaag voor de winnaars. De Ajacieden vormden in de Grolsch Veste een erehaag voor de winnaars.
Oud-Ajacied Patrick Kluivert was de trainer van winnaar Jong FC Twente. Oud-Ajacied Patrick Kluivert was de trainer van winnaar Jong FC Twente.