Menu
Ook Jong België naar Olympische Spelen

Ook Jong België naar Olympische Spelen

Jong België heeft zich dankzij een 2-2 gelijkspel tegen Jong Oranje ook geplaatst voor de halve finales van het EK voor spelers onder de 21 jaar. De Belgen stelden tevens een ticket voor de Olympische Spelen veilig.

Babel en De Mul: beide aanvallers gaven een assist waaruit gescoord werd. Babel en De Mul: beide aanvallers gaven een assist waaruit gescoord werd.

De vreugde bij de Belgische Ajacieden was logischerwijs groot na afloop. Jan Vertonghen (geschorst) en Thomas Vermaelen (geblesseerd) moesten de wedstrijd missen, maar liepen wel met een grote glimlach richting spelersbus. Tom de Mul was de enige Belg in Ajax-dienst die op het natte veld in Heerenveen in actie kwam. ,,Het resultaat is perfect’’, zei de uitblinker bij de Belgen. ,,Wij hadden het moeilijk, maar kwamen gelukkig toch nog op gelijke hoogte. Dat België naar de Olympische Spelen gaat is fantastisch. Maar we gaan ons eerst concentreren op de halve finale. Dat is nu echt het belangrijkste.’’

Voor België begon de wedstrijd in Heerenveen tegen het reeds geplaatste Oranje voortvarend. Binnen tien minuten legde De Mul de bal vanaf de rechterkant voor, waarna Kevin Mirallas met een mooie kopbal Kenneth Vermeer verschalkte. Het was de eerste keer dat Vermeer dit toernooi in de basis begon, omdat AZ-keeper Boy Waterman nog altijd last heeft van zijn rug. ,,Toen ik de bal voorgaf, had ik al een goed gevoel’’, lachte De Mul na afloop. ,,Maar we slaagden er helaas niet in de voorsprong vast te houden. Nederland was de eerste helft sterker.’’

Rigters en Babel vieren de gelijkmaker. Rigters en Babel vieren de gelijkmaker.

Jong Oranje, zonder de geblesseerde Maduro, maar met Babel in de spits, hield het hoofd koel en ging rustig op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er heel snel. Babel, die een uitstekende eerste helft speelde, kapte in de veertiende minuut de Belgische verdediging uit en passte naar Maceo Rigters, die beheerst zijn tweede toernooidoelpunt maakte. Royston Drenthe maakte uit een vrije trap vlak voor rust de 2-1. Hij krulde de bal beheerst vanaf de linkerkant van het veld achter de Belgische doelman Logan Bailly.

Omdat Portugal al een ruime voorsprong te pakken had tegen Israël moesten de Belgen minstens gelijkmaken om een plaats bij de laatste vier veilig te stellen. De gelijkmaker werd uiteindelijk twintig minuten voor tijd gemaakt door Sébastien Pocognoli. Hij schoot van veraf de bal keihard langs Vermeer.

Na de gelijkmaker speelden Nederland en België de wedstrijd zonder te forceren uit. De beide Lage Landen gaan naar de laatste vier en de Olympische Spelen. Alle Ajacieden naar de laatste vier: iedereen tevreden. ,,Het laatste kwartier hoefden wij natuurlijk niet meer zo nodig’’, zei De Mul. ,,En Nederland ook niet. Ik hoop dat we elkaar weer tegenkomen in de finale.’’

Daniël de Ridder speelde tegen Jong België in de basis. De oud-Ajacied was met name gevaarlijk bij dode spelmomenten. Daniël de Ridder speelde tegen Jong België in de basis. De oud-Ajacied was met name gevaarlijk bij dode spelmomenten.

Nederland sluit de groepsfase met zeven punten af op de eerste plaats. België eindigt als tweede en speelt woensdag tegen Servië. De tegenstander van Jong Oranje staat nog niet vast. Portugal, dat in Groningen met 4-0 won van Israël, is uitgeschakeld.

Opstelling Jong Oranje: Kenneth Vermeer; Gianni Zuiverloon, Ron Vlaar, Arnold Kruiswijk, Erik Pieters; Daniël de Ridder, Ryan Donk, Otman Bakkal, Royston Drenthe (73. Roy Beerens); Ryan Babel (79. Julian Jenner), Maceo Rigters (63. Tim Janssen).

Opstelling Jong België: Logan Bailly; Sepp de Roover, Laurent Ciman, Nicolas Lombaerts, Sébastien Pocognoli (87. Landry Mulemo); Anthony vanden Borre (65. Jonathan Blondel), Faris Haroun, Killian Overmeire; Tom de Mul (90. Axel Witsel), Kevin Mirallas, Maarten Martens.

FOTO'S PRO SHOTS