Menu

Ook korte wandeling breekt de ochtend

Vanavond is het zover. Dan staat Ajax in Valencia aan de aftrap voor de eerste wedstrijd van de tweede ronde van de Champions League. Zoals de traditie wil, wandelden de Ajacieden op de ochtend van de wedstrijddag een klein stukje. Onder een stralende zon maakten de Amsterdammers een kort uitstapje van een minuut of tien.

De wandeling is een traditie onder elke trainer. Hoe kort ook, het breekt even de sleur van het zitten op de hotelkamer. ,,En je doet iets met elkaar", legt teammanager David Endt het belang van de wandeling uit. ,,Vandaag hebben we het vrij kort gehouden, want hoewel het niet zo´n fysieke belasting is om 150 meter bergop te lopen is dat psychologisch misschien wel zo. Je voelt je kuiten en daardoor kan je gaan geloven dat je zware benen hebt. We hebben weleens in Zwitserland gewandeld over geaccidenteerd terrein en daar raakten we verdwaald. Dan krijg je dus hilariteit en irritatie. Dat moet je zien te voorkomen."

Vandaar dat Endt de wandeling voorbereidde. Hij was eerst naar beneden gelopen, maar die route werd afgekeurd. Dus een stukje omhoog en enkele honderden meters later weer een draai gemaakt om de terugtocht te aanvaarden. ,,Je zou ook kunnen denken om met de bus naar een strand te gaan dat enkele honderden meters verderop ligt om daar te lopen. Maar dat was hier net iets te ver. Anders wordt het zo'n trip en dat is te veel van het goede."

Met het bereiken van de tweede ronde haalde Ajax de doelstelling. Dat betekent echter niet dat de spelers geen spanning meer voelen. ,,Gisteren proefde je wel iets van een makkelijkere sfeer", verklaarde Endt. ,,Er is minder dwang en de spelers hebben een ontspannen vertrouwen. Maar deze ochtend merkte je toch dat ze wat stiller worden. Ze zijn meer bezig met hun opdracht. Ze krijgen steeds meer informatie over de tegenstander. Dat ontspannen vertrouwen kan uiteindelijk vruchtbaarder zijn."

,,Je kan ook niet zeggen dat het 'moeten winnen' eraf is. Het is een ander soort moeten. Sportief hebben de spelers hun doel verlegd en opnieuw bepaald. Dat is de kwartfinale. En ik weet zeker dat ze aan het einde van de middag allemaal hetzelfde gevoel hebben als ze hadden tegen Lyon of Inter."