Menu

Ook Melchiot meldt zich bij Ajax

In navolging van Fullham-speler Edwin van der Sar meldde Mario Melchiot - onder contract bij Chelsea - zich vrijdagmorgen op de training. Ook de rechtsback zal door mee te trainen met zijn oude club in vorm blijven voor de interland Wit-Rusland - Oranje, op 7 juni. Melchiot nam het typische Engelse weer met zich mee naar Amsterdam: het regende de hele morgen.

Net als Van der Sar speelde Melchiot zijn laatste wedstrijd voor Ajax op 23 mei 1999. De verdediger vertrok naar Chelsea in Engeland en bereikte met die club afgelopen weekeinde de voorronde van de Champions League. ,,Van der Sar zei daar wel wat over", vertelde Melchiot na afloop van zijn rentree op het Amsterdamse trainingsveld. De Ajacieden waren zich niet zo bewust van die prestatie en vooral gefocust op het zelf bereiken van die 'prijs'.

,,Daarom is dit een goed moment om bij Ajax mee te komen te trainen. Ze zijn goed, scherp, want ze moeten dit seizoen nog", verklaarde een ontspannen Melchiot, die wel even moest zoeken in de Arena. ,,Er is wel wat veranderd sinds ik weg ben", aldus de Amsterdammer die zijn auto ook mijlenver op het Arena-dek had geparkeerd. ,,Ik ging ver weg staan, zodat ik niet op iemand anders z'n plekje zou staan."

Melchiot moest nog wat dingen regelen in Engeland voordat hij zich kon melden bij Ajax. ,,Ik had al met de trainer en met Hans Jorritsma van de KNVB afgesproken dat ik vrijdag hier zou meetrainen." Jorritsma was dan ook een half uurtje aandachtig toeschouwer.

Hij kon onder meer zien hoe Melchiot fanatiek meedeed. ,,De training is hier korter en scherper dan in Engeland, waar het soms zwaarder is omdat het langer duurt. Nu voel ik wel dat ik wat gedaan heb, niet dat ik er doorheen zit, maar dat komt misschien omdat ik een paar dagen niet heb getraind."

Melchiot, tienvoudig international, vindt het een goede oplossing om bij zijn oude club mee te trainen. Het alternatief was voor zichzelf te trainen. ,,Dat heb ik een keer gedaan, maar nu heb je toch meer het gevoel dat je bezig bent. Dat werkt motiverender. De vakantie is in Engeland al begonnen voor de voetballers. Dan is het beter om in Nederland verder te trainen. Tot wanneer ik hier blijf, weet ik niet precies omdat het nog niet bekend is wanneer we ons in Zeist moeten melden. De selectie is ook nog niet definitief, maar ik ga er wel vanuit dat ik erbij zit. Anders had ik toch ook niet hoeven door te trainen!"

De aanwezigheid van Van der Sar werd door Ronald Koeman goed uitgebuit op deze training. Nadat de spelers een korte conditietest en een passingsoefening achter de rug hadden, kwam de trainer een speler tekort voor een partij negen tegen tegen. Van der Sar was bereid om als veldvoetballer op te treden. Zijn 'reservepartij' won nota bene ook nog. Door een prachtig effectvolle treffer van Wesley Sneijder bleef 'de basis' met lege handen achter.

Hatem Trabelsi (linkerknie), John O'Brien (rechter achillespees) verschenen niet op het veld. Zlatan Ibrahimovic (lies), Wamberto en Stefano Seedorf (beiden middenvoetsbeentjes) trainden apart.