Menu
Ook met Wang redt Jong Ajax het niet

Ook met Wang redt Jong Ajax het niet

Jong Ajax verloor maandagavond op de Toekomst met 1-2 van De Graafschap. Het betekende de zevende nederlaag op rij voor het team van Alfons Groenendijk in de Jupiler League. Daar kon debutant Chengkuai Wang, de eerste Chinese voetballer ooit bij Ajax, weinig aan veranderen.

De 18-jarige Wang begon tot zijn eigen verrassing in de basis tegen De Graafschap. De Chinese middenvelder, die deze zomer de overstap maakte naar Ajax, was nodig omdat Groenendijk vanwege al het interlandvoetbal over een verre van complete selectie beschikte. Wang deed het aardig, bleek ook verrassend wendbaar, maar kon niet verhinderen dat Jong Ajax opnieuw met een nederlaag het veld afstapte. In de 63ste minuut werd hij vervangen door een andere debutant: Branco van de Boomen. Zijn ploeg stond op dat moment al met 1-2 achter.

,,Nerveus", zo vatte Wang zijn eerste minuten in het Ajax-shirt samen. ,,Ik had niet verwacht dat ik bij mijn debuut ook meteen in de basis zou beginnen. Ik hoorde het ook pas vandaag van de trainer. Ik ben niet heel tevreden over mijn wedstrijd, ik kan nog beter. En het is jammer natuurlijk dat we hebben verloren."

Jong Ajax was in de eerste helft nog wel op voorsprong gekomen via Sam Hendriks. De spits – in de basis tegen zijn oude club omdat El Hasnaoui vlak voor de wedstrijd ziek afhaakte - scoorde in de 22ste minuut uit de rebound. Anco Jansen maakte vlak voor de rust gelijk uit een aanval waar eigenlijk een overtreding aan voorafging. De vierde man zag dat Lesly de Sa op het middenveld werd neergelegd, maar de scheidsrechter Allard Lindhout liet De Graafschap doorspelen. Het tweede doelpunt van de club uit Doetinchem was ook voer voor discussie. Derwin Martina leek de bal te spelen toen hij in de 58ste minuut verdedigend ingreep, maar Lindhout zag een overtreding. Dat betekende rood voor Martina en een penalty voor De Graafschap, die werd benut door Piotr Parzyszek. Met tien man probeerde Jong Ajax het nog wel, kansen kwamen er ook nog, maar de 2-2 viel niet.

Lesly de Sa, terug na een blessure, was dreigend. Lesly de Sa, terug na een blessure, was dreigend.

Ondanks de nederlaag was Groenendijk niet ontevreden over zijn ploeg. ,,Als de hoofdcoach van Ajax de kleedkamer inkomt om de jongens een compliment te maken, dan zegt dat volgens mij wel genoeg", aldus de trainer. ,,Ze hebben gestreden voor iedere meter en ze hadden meer verdiend vandaag. Ik heb genoeg positieve zaken gezien, deze uitslag moeten we snel vergeten en dan weer op naar de volgende wedstrijd." Over de twee dubieuze doelpunten hield Groenendijk zich op de vlakte. ,,Iedereen heeft het kunnen zien."

Opstelling Ajax: Vermeer; Anderson, Tete (63. Sno), Kuipers, Martina; Wang (63. Van den Boomen), Vermeij, Sana; De Sa (63. De Sa), Hendriks, De Bondt.
Niet ingezette wissels: Leeuwenburgh

Scoreverloop: 22. Hendriks 1-0, 43. Jansen 1-1, 58. Parzyszek 1-2.

De wedstrijd begon goed voor Jong Ajax. Sam Hendriks zette de Amsterdammers op 1-0. De wedstrijd begon goed voor Jong Ajax. Sam Hendriks zette de Amsterdammers op 1-0.
Vreugde na de openingstreffer van Hendriks. Vreugde na de openingstreffer van Hendriks.
Chengkuai Wang startte in de basis. Chengkuai Wang startte in de basis.
Alfons Groenendijk was meer te spreken over zijn ploeg dan een week eerder. Alfons Groenendijk was meer te spreken over zijn ploeg dan een week eerder.
Nick de Bondt vliegt langs de bank. Nick de Bondt vliegt langs de bank.