Menu
Ook Nederland helpt Japan

Ook Nederland helpt Japan

Een maand geleden, op vrijdag 11 maart, werd Japan getroffen door een zware aardbeving met de kracht van 8.8 op de schaal van Richter. De zwaarste aardbeving in Japan sinds 140 jaar veroorzaakte een tsunami die de gebieden Fukushima, Iwate en Miyagi zwaar trof. De verwoestingen zijn enorm en het dodental blijft stijgen...

Met de nationale actie ‘Nederland helpt Japan’ werd woensdag steun betuigd aan de mensen in Japan en zoveel mogelijk geld ingezameld voor de hulpverlening in de rampgebieden in Japan. Stipt om 19:00 uur startte de benefietavond in de Amsterdam ArenA met Rode Kruis-ambassadeur Humberto Tan als presentator. De vertrouwde thuishaven van Ajax werd voor een avond omgetoverd in Japanse sferen. De vlag van Japan sierde een groot deel van de grasmat. Op de rode zonneschijf vormden grote witte letters het woord ‘HELP’. Daar draaide het namelijk om deze avond; hulp bieden aan Japan. Tussen de optredens door riepen bekende Nederlanders – van presentatrice Wendy van Dijk tot premier Mark Rutte – op de grote Sony-schermen de mensen op om te bellen met 0800-1112 of te doneren op Giro 6868.

Jamai trad op met Kinderen voor Kinderen. Jamai trad op met Kinderen voor Kinderen.

Ruim 30.000 mensen in het stadion zagen vele optredens voorbij komen; van de Japanse Maiko Tsutsumi van het Nationale Ballet tot Xander de Buisonjé & Glennis Grace met het nummer ‘Afscheid’. Ook Jamai, winnaar van de eerste editie van het talentenjachtprogramma Idols, trad samen op met Kinderen voor Kinderen. Terwijl zij het emotionele lied ‘Nooit meer Kind’ zongen, stegen er rode ballonnen op.

De Votown Allstars – Jan Smit, Nick & Simon en de 3J’s – vertolkten het lied ‘Take me home, country roads’, van John Denver op prachtige wijze. Het optreden van de Volendammers was een kippenvelmoment. De pure vocale klasse en krachtige stemmen van de Votown Allstars galmden door het stadion. ,,Er wordt slechts een kleine gunst van je gevraagd. Hier mag je geen ‘nee’ op zeggen’’, antwoordde Jan Smit op de vraag waarom hij zijn medewerking verleende aan de benefietavond.

Het benefietconcert eindigde met een prachtige vertolking van ‘We Are the World’, door De Toppers René Froger, Gerard Joling, Gordon en Jeroen van der Boom. Nog voordat de vier Nederlandse topartiesten de vlag opliepen, klonk er luid gejuich en geklap. Bij de eerste noten van De Toppers zwaaide het publiek mee op het ritme van de muziek. Gedurende het optreden van De Toppers stond een klein meisje gehuld in een traditionele, kleurrijke kimono op het witte gedeelte van de vlag. Toen het lied bijna was afgelopen, waren alle ogen en camera’s op haar gericht. ,,Heel erg bedankt namens alle kinderen in Japan’’, zei het meisje met een lieve lach. Haar woorden werden met luid applaus en gejuich ontvangen.

Het optreden van De Toppers was de afsluiter van het benefietconcert. Terwijl De Toppers terugkeerden naar de catacomben, werd het podium afgebroken en klaargemaakt voor de benefietwedstrijd Ajax - Shimizu S-pulse. De wedstrijd tegen de Japanse eredivisieclub vormde de afsluiting van de actiedag ‘Nederland helpt Japan’. De dag dat alle krachten samen werden gebundeld voor één doel: ook Nederland helpt Japan.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

De Votown Allstars met 'Take me home, country roads'. De Votown Allstars met 'Take me home, country roads'.
Maiko Tsutsumi van het Nederlandse Ballet. Maiko Tsutsumi van het Nederlandse Ballet.
Xander de Buisonjé en Glennis Grace zongen 'Afscheid' van Volumia. Xander de Buisonjé en Glennis Grace zongen 'Afscheid' van Volumia.