Menu

Ook tegen ADO iets recht te zetten

Ajax had afgelopen donderdag in de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen al iets goed te maken, maar ook in competitieduel tegen ADO Den Haag moet een vouw uit de eerste competitiehelft worden weggestreken. Want Ajax liet in de Residentie een 0-3 voorsprong glippen, 3-3.

Het duel tussen Ajax en ADO Den Haag is de 35ste die in de hoofdstad wordt gespeeld. Al heette ADO Den Haag in die 34 eerdere ontmoetingen ook wel ADO of FC Den Haag. Twee keer moesten de Amsterdammers in de historie in eigen huis de punten aan de Haagse formatie laten. De eerste keer dat het mis ging was in april 1962 toen Ajax met 1-2 verloor. De laatste keer dat ADO met de winst ging strijken, was in 1986. Trainer Johan Cruijff zag zijn manschappen met 2-3 de boot in gaan.

De laatste jaren gaat het dus prima in eigen huis tegen ADO, al moet natuurlijk erbij worden gezegd dat er sinds 1990 maar vijf Amsterdamse ontmoetingen waren. Ajax scoorde in die duels 16 keer en kreeg drie goals tegen.

De meest recente onderlinge wedstrijd in de hoofdstad was met 4-0 een prooi voor Ajax. De beste herinneringen bewaart Ryan Babel aan dat duel. De jonge spits debuteerde toen in Ajax I. Scoren deed hij nog niet, maar de complimenten van de trainer kreeg hij die eerste februari van het vorig jaar wel. Koeman greep op de A-junior terug omdat onder de elf (!) blessuregevallen die hij toen had, vier spitsen waren. Hij zette toen liever iemand neer die gewend is in de spits te spelen, dan dat hij een middenvelder omturnde tot diepste man. Het werkte prima, want na een snelle eigen goal van Den Haag liep Ajax via Victor Sikora, Wesley Sneijder en Nicolae Mitea uit naar de 4-0 zege.

De herinneringen aan de meest recente wedstrijd tussen beide is aan Ajax-kant minder fraai. Wesley Sonck en Steven Pienaar zorgden op 12 september binnen het kwartier voor een comfortabele 2-0 voorsprong voor de Amsterdammers. Nadat Nourdin Boukhari ook nog de derde treffer had binnen gewerkt leek er geen vuiltje aan de lucht. Toch knokte ADO zich in het duel, dat werd ontsierd door spreekkoren, terug door goals van Cedric van der Gun, Geert den Ouden en Roy Stroeve naar een voor hun acceptabele 3-3 eindstand.

Trainer Frans Adelaar zag zijn ploeg afgelopen week wisselvallige uitslagen neerzetten. In de competitie verloor ADO met liefst 0-3 van FC Groningen, terwijl afgelopen woensdag verrassend de volgende ronde van de Amstel Cup werd bereikt. ADO Den Haag bleek na de 1-1 in de reguliere speeltijd tegen FC Twente, koelbloediger te zijn vanaf elf meter. Daardoor plaatste ADO zich voor de kwartfinale van het bekertoernooi.

Laatste vijf edities Ajax - ADO:
24 april 1990 1-0 (1-0)
02 december 1990 5-0 (3-0)
05 januari 1992 3-1 (2-0)
12 april 1992 3-2 (2-1)
01 feb 2004 4-0 (3-0)