Menu
Ook tweede dag Talentendagen druk bezocht

Ook tweede dag Talentendagen druk bezocht

Het parkeerterrein op de Toekomst is om 10.00 uur al aardig vol. Vandaag is het immers de tweede dag van de Talentendagen en niemand wil daarvoor te laat komen.

Het regent, waait en het is koud, maar een aantal jongetjes in korte broek staat desondanks al te trappelen bij het hek. Wie weet behoren zij later tot de paar door Ajax uitverkoren E-tjes en F-jes.

Hoofd Opleidingen John van den Brom staat op het veld, met in de middencirkel om hem heen talloze Ajax-trainers en scouts. Arnold Mühren is één van hen. Net als zijn collega’s is de trainer van de C2 een hele week vrijgemaakt om de voetballertjes te beoordelen. In vier dagen tijd zien ze meer dan 1.200 jongetjes die elk drie keer twintig minuten een partijtje spelen. ,,We laten ze bewust partijtjes spelen,” zegt Mühren. ,,Dan lijkt het het meest op straatvoetbal waarin ze zichzelf het beste kunnen laten zien.” Zes partijtjes tegelijk worden er gespeeld, in principe ziet iedere scout of trainer alle deelnemertjes. Allen hebben zij een notitieblok in de hand met daarop de namen en rugnummers van de voetballertjes. Mühren en collega’s plaatsen kruisjes bij de jongens die over voldoende talent beschikken.

Eize komt aangelopen met zijn vader. Hij is negen jaar oud en zal straks ook zijn kunsten laten zien. Eize is een beetje zenuwachtig, zegt hij. ,,Mijn vader zei dat hij van de oom van Johnny Heitinga had gehoord dat ik hier een keertje mee kon doen. Nou dat wil ik wel, want ik wil graag profvoetballer worden,” aldus de linksbuiten van VV Hillegom. Hij gaat zich dus snel melden binnen.
De 7-jarige Renzo is keeper in de F5 van RKDES uit Kudelstaart. Hij mag om 14.00 uur zijn kunsten laten zien. Omdat zijn broer Wesley van negen jaar oud echter al om 10.00 uur aan de bak moest, heeft hij nog een uur of drie wachten voor de boeg. Hij verveelt zich niet, netzomin als alle andere kinderen. Er zijn genoeg ballen aanwezig en de meeste kinderen beginnen hun partijtjes daarom al buiten het veld. Renzo rommelt wat in het tasje dat hij heeft gekregen en bekijkt de kleine bal met voorgedrukte handtekeningen van de A-selectie. Hij vertoont geen enkele spanning en zijn moeder Mirjam bevestigt dat: ,,Dit is gewoon een leuk dagje uit. In de herfstvakantie waren we hier ook al, toen er clinics voor keepers werden gegeven. Op deze manier kunnen de jongens toch eens zeggen dat ze bij Ajax hebben gevoetbald.” Ook de meeste andere ouders lijken dit te beseffen, want ze fotograferen hun zoons nonstop.

Illusies over een glorieuze toekomst voor haar zoons heeft Mirjam vooralsnog niet. ,,Daar gaat het me ook niet om. Ik vind het gewoon leuk voor de jongens. Misschien gaan we straks nog even naar het stadion kijken, of naar het Ajax Museum toe.” Ook Arnold Mühren bekijkt de Talentendagen in perspectief. ,,Als het goed is, hebben we de talentjes al eerder gescout en spelen ze al hier. Dit is gewoon een leuke week, en een extra kans voor als we toch iemand over het hoofd hebben gezien.” Dan komt Wesley van het veld af. Vol trots meldt hij dat hij zeven doelpunten heeft gemaakt. Moeder Mirjam, schuilend voor de regen onder een brandtrap, zegt dat ze ze niet heeft gezien. Maar Wesley houdt vol. Wie weet kan hij straks nog een handtekening te pakken krijgen als hij bij de training van het eerste gaat kijken.